Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 16 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас157
mod_vvisit_counterЈуче1556
mod_vvisit_counterОве недеље1713
mod_vvisit_counterОвог месеца16305
mod_vvisit_counterУкупно5109228
 
 
3. СЕЗОНА - ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ Штампај E-pošta

ТРЕЋА СЕЗОНА ЕМИСИЈЕ ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Нови и модернији формат - Уживо емитовање

СВАКОГ ЧЕТВРТКА - 45 минута од 15.15 до 16.00

Слушајте нас и гледајте кликом на

АУДИО ЛИНК

ВИДЕО ЛИНК

 

Отварамо просветне теме и обраћамо се запосленима у образовању, родитељима, ученицима...

Емисија 59. - Тема недеље: Озакоњење неправде

Гост недеље, Звонимир Јовић, члан Председништва Уније СПРС

Проблем недеље, Зашто Чачани штрајкују?

Уредник и водитељ, Јасна Јанковић, председник Уније СПРС

 
ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЗАКОНА Штампај E-pošta

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЗАКОНА О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА

НА ДРУГОМ КООРДИНАЦИОНОМ САСТАНКУ СИНДИКАТА ЈАВНИХ СЛУЖБИ ОДРЖАНОМ У БЕОГРАДУ 12.09.2017.год. ДОНЕТА ЈЕ НАЧЕЛНА ОДЛУКА ДА СЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШТРАЈК СА ПРОТЕСТОМ, НАЈВЕРОВАТНИЈЕ КРАЈЕМ СЕПТЕМБРА, СВЕ СА ЦИЉЕМ СПРЕЧАВАЊА ДА СЕ ДОНЕСЕ ''ЗАКОН О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА''.

ЗАПОСЛЕНИ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА СУ УГЛАВНОМ ДОБРО УПОЗНАТИ КОЛИКО ЈЕ ОВАЈ ЗАКОН НЕПРИХВАТЉИВ, ДИСКРИМИНАТОРАН, ПРОТИВУСТАВАН И АНТИРАДНИЧКИ. ОН ЗАПРАВО ПРЕДСТАВЉА ''СПЕЦИЈАЛАН ЗАКОН О РАДУ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА''. ОВИМ ЗАКОНСКИМ ПРОЈЕКТОМ ЗАПОСЛЕНИ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА СЕ ИЗОЛУЈУ ОД ДРУГИХ ЗАПОСЛЕНИХ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, ТЕ СТАВЉАЈУ ПОД ПОСЕБАН РЕЖИМ РЕПРЕСИВНОГ ''ЗАКОНА О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА''.

СИНДИКАТИ УЧЕСНИЦИ КООРДИНАЦИОНОГ САСТАНКА СУ УСАГЛАСИЛИ И НАЧЕЛНИ ТЕКСТ ''ПРОТОКОЛА О ЗАЈЕДНИЧКОМ СТАВУ И НАСТУПУ СИНДИКАТА ЈАВНИХ СЛУЖБИ'', КОЈИМ СЕ УРЕЂУЈЕ САРАДЊА СИНДИКАТА ЈАВНИХ СЛУЖБИ ПОВОДОМ ОВИХ ПИТАЊА.

НА КООРДИНАЦИОНОМ САСТАНКУ СУ УЧЕСТВОВАЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ СЛЕДЕЋИХ СИНДИКАТА: УНИЈА СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ, СИНДИКАТ МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ, НОВИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ, СИНДИКАТ РАДНИКА У ПРОСВЕТИ СРБИЈЕ, СИНДИКАТ ЛЕКАРА И ФАРМАЦЕУТА СРБИЈЕ, УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ, НОВИ СИНДИКАТ БЕОГРАДСКЕ АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ.

СВИ СИНДИКАТИ ЈАВНОГ СЕКТОРА У СРБИЈИ, КОЈИ ЗАИСТА ЗАСТУПАЈУ ЕКОНОМСКЕ, СОЦИЈАЛНЕ И ПРОФЕСИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ СВОГА ЧЛАНСТВА, СУ ДОБРОДОШЛИ У ОВАЈ ОБЛИК АКЦИОНОГ ЈЕДИНСТВА, У БОРБИ ЗА ПРАВА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ.

ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ НАЧЕЛНИ ТЕКСТ ПРОТОКОЛА:

Синдикати јавних служби Србије окупљени у циљу спровођења овог Протокола, уједињени принципимима изворног синдикализма, солидарности, међусобног разумевања и акционог јединства, уважавајући неспорну независност и посебност сваког синдиката – учесника, препознавајући и противећи се свим антирадничким појавама и процесима, у сагласности и договору за добробит нашег чланства и свих запослених у јавним службама, уважавајући права и потребе грађана Србије – корисника наших услуга, на координационом састанку одржаном 12.09.2017.год., доносе

ПРОТОКОЛ О ЗАЈЕДНИЧКОМ СТАВУ И НАСТУПУ СИНДИКАТА ЈАВНИХ СЛУЖБИ

1. Синдикати потписници Протокола о заједничком ставу и наступу синдиката јавних служби (у даљем тексту: Протокол) препознају праву природу нацрта ''Закона о запосленима у јавним службама'' (у даљем тексту: нацрт Закона), која нарушава елементарна људска права из рада и на основу рада, које гарантује Устав Републике Србије, ратификоване међународне конвенције, Закон о раду и други позитивни правни акти. Полазна чињеница је да се овај Закон не може поправити, јер је у својој суштини и својим последичним циљевима штетан и репресиван.

2. Синдикати потписници Протокола сматрају да после у суштини непостојеће ''јавне расправе'' о нацрту Закона, уз ригидни став предлагача који је одбијао да уђе у суштински дијалог, уз непринципијелно фаворизовање лажно репрезентативних, од центара моћи зависних ''дворских синдикалних централа'', аутентични представници Света рада у нашој земљи морају да преиспитају своје ставове, начела ангажовања и начин деловања и овој конкретној, као и свакој другој сличној ситуацији.

3. Нацрт Закона представља озбиљан ударац систему и значају јавних служби, њиховој организацији, друштвеној улози, начину пружања услуга и укупној ефикасности у раду. Кадровским осакаћењем које предвиђа нацрт Закона, јавне службе ће постати неефикасне, маргинализоване, урушене и неће моћи да пруже виталне и елементарне услуге грађанима Србије. Истовремено, врши се фаворизовање приватног сектора у домену рада јавних служби, који неће бити окован и инхибиран одредбама ''Закона о запосленима у јавним службама''. Међутим, услуге приватних компанија и међународних профитних корпорација у области здравства, просвете, социјалне заштите, дечије заштите, потпоре старијим грађанима и културе биће недоступне за 90% грађана Србије. Једноставно, огромна већина нашег становништва нема довољна примања да плати приватне услуге у овим доменима

4. Синдикати потписници сматрају да друштвене вредности које промовишу и остварују јавне службе – здравље, образовање, дечија заштита, социјална сигурност, заштита и добробит, помоћ угроженим или специфичним групацијама становништва, култура, социјално и цивилизацијско унапређење друштва и свакога појединца – НИСУ РОБА, ДА НИСУ НА ПРОДАЈУ И ДА СЕ ЊИМА НЕ МОЖЕ ТРГОВАТИ. Ове високозаштићене цивилизацијске вредности, у неопходном обухвату, обиму и квалитету, морају бити свима доступне.

5. Борећи се против тешког нарушавања права нашег чланства, штитећи високе друштвене вредности које се промовишу и које се остварују радом јавних служби, синдикати потписници овог Протокола закључују и преузимају обавезу да ће радити на принципима солидарности, узајамног уважавања, договора, планирања и спровођења синдикалних активности, свих законитих облика синдикалног деловања и непосредних синдикалних акција у складу са домаћим и међународним правним актима. Синдикати се обавезују да ће се њихови договори, закључци, планирање, спровођење активности, као и њихова процена, бити вршени на поставкама међусобне добре вере и искрености.

6. Сваки аутентичан и слободан синдикат, који искрено служи свом чланству и општем добру, који није под контролом социјалних партнера или опонената, или политичких олигархија, као и домаћег или страног капитала, може приступити овом Протоколу. Сваки синдикат – учесник је слободан да безусловно и непосредно иступи из овог Протокола.

7. Планирање, спровођење и процену заједничких активности синдикати – учесници врше на основу закључака усвојених на координационим састанцима руководстава синдиката потписника Протокола. Координациони састанци се одржавају по принципу ''ротационог домаћина'', увек у организацији наредног синдиката по распореду.

 


 
ЗАХТЕВ МДУЛС - ЗАКОН Штампај E-pošta

 ЗАХТЕВ МДУЛС - ЗАКОН О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА

ИНФО УСПРС

 
ЗАХТЕВ МПНТР - ЗОСОВ Штампај E-pošta

ЗАХТЕВ МПНТР - ЗОСОВ

ИНФО УСПРС

 
ВРЕМЕ ЈЕ ЗА СИНДИКАТЕ! Штампај E-pošta

ОТВОРЕНИ  ПОЗИВ  СИНДИКАТИМА  ЈАВНИХ  СЛУЖБИ

ВРЕМЕ  ЈЕ  ЗА  СИНДИКАТЕ!

У мноштву проблема који већ притискају раднике у јавним службама Србије, бедних зарада, професионалног понижења и угрожених права, највећа опасност вреба  од доношењa Закона о запосленима у јавним службама.

Увидом у текст Нацрта и учешћем на полујавним расправама (какo другачије назвати јавне расправе на којима је новинарима забрањен  приступ?!), јасно се уочава  какав нам је  колач умешен. Овим Законом, планирано је да се уреди нешто што је већ уређено!?! Иако његов назив говори друго, он се бави искључиво радно-правним статусом запослених. LEX SPECIALIS, специјални ''закон о раду'' само за запослене у јавним службама. Закон о раду ће важити за све остале, а ми ћемо бити ограђени дискриминаторним одредбама закона који ће од нас направити надничаре без права.

Решењем скројеним по мери власти и послодаваца, запослени у Србији делиће се на касте. Свака ће добити закон за себе. Један за запослене у државној управи, други за владине агенције, трећи за војску, полицију и БИА-у, четврти за јавне службе (просвета, здравство, култура, социјална заштита, научни радници) и наравно, Закон о раду – само за запослене у приватним предузећима.

Пажљиво је припремљен терен за увођење модерног робовласништва. Биће нам, прикривено а суштински, одузета права на синдикално организовање и деловање, колективно преговарање, представљање, заступање и заштиту наших права. Остајемо на милост и немилост  рђавој   нарави и тешкој руци ''оснивача''.

Уколико синдикати јавних служби не одреагују у овом тешком часу, уколико не покажу свест о потреби борбе против овог накарадног закона, уколико не позову и организују своје чланство, уколико не буду спремни на све облике синдикалних акција да би се ово зло спречило – поставља се питање да ли је потребно да ''синдикати који ћуте'' уопште постоје?! Дошао је час нашег великог испита, или ћемо пасти и нестати, или ћемо изабрати заједништво и борбу и опстати. Зарад нашег чланства, зарад наших породица, зарад опстанка јавног сектора у Србији, зарад свих грађана Србије који зависе од служби којима припадамо и у којима радимо.

Синдикати учесници координационог састанка синдиката јавних служби, одржаног у Београду дана 07. 09. 2017. године, позивају све синдикате организоване у јавним службама Србије, без изузетка, без обзира на припадност синдикалној асоцијацији или савезу, без обзира на разлике међу нама, да се акционо организујемо и ујединимо. Пружимо  заједнички отпор антирадничком пројекту ''Закона о запосленим у јавним службама''.

Координациони састанак синдиката јавних служби на коме би се потписао ''Протокол о заједничком ставу синдиката јавних служби'' и договориле заједничке акције одржаће се у уторак, 12. 9. 2017. год. са почетком у 13,00 часова  у Београду, у просторијама Синдиката медицинских сестара и техничара Србије,  Булевар  Краља  Александра 36/3. Све информације можете  добити на телефоне: (011) 3343-802, 3612-588;  мобилне телефоне:  065/3233 038, 065/3233 528, 064/13 57 083; или имејлом: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. ;   Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

ОВАЈ  ЗАКОН  НЕ  СМЕ  ПРОЋИ !

Унија синдиката просветних радника Србије

Јасна  Јанковић с.р., председница

Синдикат медицинских сестара и техничара Србије

Радица  Илић с.р., председница

Нови синдикат здравства Србије

Живорад  Мркић с.р., председник

Уједињени  синдикати Србије

Ана Којић с.р., председница

Нови синдикат Београдске аутобуске станице

Милан  Милутиновић с.р., председник

Уједињени синдикати Србије  Клиничког центра Србије

Катарина  Росић с.р., председница

 
Штрајковале чачанске школе Штампај E-pošta

Штрајковале чачанске школе: Понижени смо

Синдикат образовања Чачак  данас је одржао штрајк скраћењем часова на 30 минута, као знак подршке запосленима у Прехрамбено угоститељској школи. Подршку колегама данас су пружиле 22. од 29. школа у Чачку. Као што смо вас већ обавестили, колектив Прехрамбено угоститељске школе донео је одлуку о ступању у законски штрајк, због увођења привремених мера у школи и именовање школског одбора и вд директора школе који нису чланови колектива.

Детаљније...
 
ЧАЧАК - ШТРАЈК ПОДРШКЕ КОЛЕГАМА Штампај E-pošta

ЧАЧАК - ШТРАЈК ПОДРШКЕ КОЛЕГАМА

Портпарол Синдиката образовања Чачак Весна Јеротијевић раније је најавила да ће просветни радници у Чачку у понедељак, 11. септембра ступити у штрајк, као знак подршке колегама у Прехрамбено - угоститељској школи.

Подсетимо, запослени у Прехрамбено - угоститељској школи су стали на страну смењеног директора, Драгана Ковачевића.

Како стоји у званичном саопштењу ове средњошколске установе, на састанку колектива Прехрамбено - угоститељске школе одржаног 25.8.2017. године донета је следећа одлука, која је подржана од стране Синдиката школе:

Колектив Прехрамбено угоститељске школе од 4. септембра 2017. године ступа у законски штрајк. У оквиру законског штрајка одржаваће се часови са трајањем од 30 минута.

Штрајкачки захтев је: Укидање привремених мера које су уведене у школу Решењем министра о разрешењу претходног директора и постављењем в.д. директора и Школског одбора.

Извор: http://www.epicentarpress.rs

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 97 - 108 од 15204
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC