Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 4 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас2226
mod_vvisit_counterЈуче2611
mod_vvisit_counterОве недеље4838
mod_vvisit_counterОвог месеца42163
mod_vvisit_counterУкупно4865216
 
 
ОДЛУКА О ШТРАЈКУ Штампај E-pošta

 ОДЛУКА О ШТРАЈКУ

ИНФО УСПРС

 
НАКОН 2 ГОДИНЕ... Штампај E-pošta

НАКОН 2 ГОДИНЕ...

ИНФО УСПРС

 
ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 56. ЕМИСИЈА Штампај E-pošta

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 56. ЕМИСИЈА

Телевизијска емисија намењена васпитачима, учитељима, наставницима, професорима, родитељима, ученицима, свима онима који желе да чују шта наша струка говори о себи и другима.

Емисија, Освежавање памћења Владе РС

Гошћа, Добрила Гмизић Беба, професор књижевности

1. Да се не би заборавило, јер Срби кратко памте, које су захтеве имали просветни радници у свом петомесечном штрајку?

2. Зашто је тако тешко овде стићи до правде?

3. Шта тражимо и не одустајемо? 

4. Да ли ће сутрашњи скуп бити политички?

5. Колико људи из Сремске Митровице  долази испред Владе РС?

6. Зашто је лако написати и потписати нешто што се зове Споразум о решавању спорних питања, а тако тешко испунити га?

7. Како данас изгледа просветни систем у Србији?

8. Порука  онима који размишљају да ли да изађу сутра или да остану код куће и чекају да се решење само нађе?

ИНФО УСПРС

 
САОПШТЕЊЕ АРАНЂЕЛОВАЦ Штампај E-pošta

САОПШТЕЊЕ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА АРАНЂЕЛОВЦА

У четвртак, 16. марта, у аранђеловачким школама није одржан први час, у знак протеста због инцидента који се пре неколико дана догодио у Основној школи „Милан Илић Чича“. Наш колега, Милош Петровић,  физички је нападнут, уз дављење и претње смрћу. Напао га је родитељ једне ученице. Помислио би човек да се наставник ко зна како и колико огрешио о ђака, а он је само поступио по правилима - након што је неколико пута опоменуо ученицу да не користи мобилни телефон на часу, одузео јој је апарат и рекао да га родитељи могу преузети код одељењског старешине.

Према Члану 113. важећег Закона о основама система образовања и васпитања, једном од девет тежих повреда обавеза ученика сматра се употреба мобилног телефона у сврхе којима се угрожавају права других. Како је право на учење једно од основних права ђака у школи, ометањем наставе употребом мобилног телефона на часу угрожава се то право осталим ученицима у одељењу. У Члану 17. Правилника о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању, дефинишу се параметри по којима се оцењује владање ученика. Ти параметри подразумевају и однос ученика према школским обавезама, другим ученицима и запосленима у школи. Даље свака школа својим интерним правилником регулише ову материју.

Широм Србије пракса је да по телефон, одузет због недозвољене употребе на часу, може доћи родитељ и преузети апарат од директора, стручне службе или одељењског старешине.

Половином јануара ове године министар Шарчевић је за медије изјавио да би ученицима требало одузимати мобилне телефоне на почетку наставе и враћати их на крају наставног дана. Позвао се на немачки модел по коме ђаци смеју да имају мобилне телефоне, али апарат мора бити искључен за време наставе, или предат наставнику на почетку часа. Министар је том приликом додао:

"То је добра идеја, па јел треба ученик све време у школи да користи мобилни телефон уместо да пази на часу? Или још горе, јел то дете треба да снима наставника мобилним? То о чему ја причам је толико нормално да не треба ни додатно објашњавати. Паметне школе све то паметно раде. Иако има добрих модела по иностранству, и у Србији има паметних школа из чијих примера можемо учити. Има толико добрих средина, а има и ових изопачених."

У ситуацији у којој постоји овакав законски оквир и овакво мишљење министра просвете, један изузетно примерен наставник, који ужива велико поштовање ђака, колега и родитеља, доживео је да му бахати родитељ забија прст у јабучицу на врату и прети убиством. Инцидент је пријављен полицији, наставник је прегледан у здравственој установи и очекује се да ће насилник бити даље оптужен по службеној дужности. 

Школа као правно лице није предузела никакве мере против насилника.

Школске управе су немоћне јер не постоји механизам за заштиту наставника, већ само ученика.

Како је изостала реакција свих надлежних инстанци, окупили су се запослени у тој школи, осудили напад на колегу и позвали остале школе да у четвртак не одрже први час у обе смене у знак протеста.  

Друга страна није седела скрштених руку, па је решила да тужи школу због психичког злостављања детета.

Моменат је да се сви запитамо шта ми то радимо.

Да ли је наставник у Србији постао глинени голуб за сваког бахатог родитеља?

Да ли је психичко злостављање ђака одбијање да му се поклони оцена за одличан успех?

Захтев да у школу долази са књигом, свеском и оловком?

Захтев да не користи мобилни телефон на часу, да не омета остале у наставном процесу?

Да учи, ради домаће задатке, преписује са табле, не преписује на тесту или писменом задатку?

Не уништава школски инвентар, не малтретира другу децу, не вређа наставнике и ученике?

Да ли је психичко злостављање сваки прекор упућен ученику, колико год био оправдан?

Хоће ли нам родитељи одређивати шта и како треба да радимо?

Хоће ли родитељи редовно боље од нас знати за коју оцену њихово дете зна?

Да ли ћемо добијати тужбе и батине за свако неиспуњавање жеља размажене деце и бахатих насилних родитеља?

Да ли ће директори ћутати да не покваре добар глас о школи?

Да ли ће школске управе само слезати раменима?

Колики нам то тепих треба да под њега гурнемо све девијантне појаве које су толико узеле маха да је школа обесмишљена, да се никакав ред не зна, да се не зна ко је учитељ а ко ђак?

А онда ће се дежурни експерти опште праксе и душебрижници саблажњавати над тим што деца из школе излазе функционално неписмена и са недовољно знања!

За 350 евра треба да сачувамо нечију децу да се међусобно не осакате, да их нечему научимо и да истрпимо сва малтретирања од стране неких родитеља? И да сва одговорност буде наша? Родитељ може да не васпита дете, а наставник не може да му након пете опомене одузме телефон на часу? Онда може да физички нападне наставника, па да га тужи за злостављање? Јер родитељ је познат у граду као насилник коме нико ништа не може, на пример? А ми смо убоги просветни радници који за нечији вечерњи цех у кафани раде месец дана?

Министре Шарчевићу, учините нешто.

Председниче општине, учините нешто.

Јавни тужиоче, учините нешто.

Медији, учините нешто.

До сада су се насилници тукли међусобно и паркирали на пешачком прелазу.

Сада су прешли границу.

Унели су улични манир у школе.

У Аранђеловцу 17.3.2017.

 
САОПШТЕЊЕ Штампај E-pošta

САОПШТЕЊЕ

Непуна 24 часа након одржаног протеста чланова Уније синдиката просветних радника Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је на свом званичном сајту објавило саопштење у коме се каже: 

„Организовање протеста испред Владе Србије у току кампање за председничке изборе од стране само једног од четири репрезентативна синдиката просвете јасно упућује на закључак да се ради о политичком скупу.“ Ово саопштење су пренели и поједини медији. 

Морамо се осврнути на онај део саопштења у коме се Унија синдиката просветних радника Србије оптужује да је организовала политички скуп. УСПРС најодлучније одбацује овакве срамне инсинуације, и тврди следеће: 

1. На јучерашњем протесту испред Владе Србије ни у једном говору није била поменута ни једна политичка странка. 

2. Учесници протеста су имали искључиво заставе синдикалних организација, а не обележја било које политичке странке или партије.

3. Учесницима су дељене искључиво заставице Србије и УСПРС, као и флајери чија садржина се тиче само наших синдикалних захтева.

На основу чега је Министарство просвете, науке и технолошког развоја закључило да је реч о политичком скупу? На основу тога што се скуп одржао у периоду када траје кампања за изборе за председника Републике Србије. 

Ми из УСПРС сада питамо Министарство просвете, науке и технолошког развоја: 

1. Који закон Републике Србије забрањује да се у току предизборне кампање одржавају синдикални протесни скупови?

2. По ком логичком правилу закључивања је синдикални скуп који се организује у току предизборне кампање у ствари политички?

3. Када ћете се извинити члановима Уније синдиката просветних радника Србије који су јуче испред Владе Србије протестовали због ниских плата, због неиспуњавања Споразума из 2015. године који је потписала Влада Србије? 

Мислимо да 2500 протестаната који су јуче били на мирном протесном скупу  заслужују да добију извињење. Уверени смо да то заслужује и 27000 чланова УСПРС. Убеђени смо да то заслужују сви просветни радници.

Ако не нађете да је потребно да нам се извините и уклоните ову срамну оптужбу са званичног сајта нашег

Министарства, онда останите да живите у уверењу да се ми бавимо политиком. Ми Вас даље нећемо разуверавати. Само ћемо се и даље борити. 

ИНФО УСПРС

 
ПРОТЕСТ УНИЈЕ СПРС Штампај E-pošta

 Протест Уније синдиката просветних радника Србије, 17.3.2017.

ИНФО УСПРС

 
РАДИКАЛИЗАЦИЈА! Штампај E-pošta

РАДИКАЛИЗАЦИЈА!

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) одржала је у петак протест испред Владе Србије због тешких услова рада и, како кажу, неиспуњених обећања државе. Окупљени су затражили дијалог са Министарством просвете или ће у супротном, како је најављено, протест бити радикализован

Извор: Радио Слободна Европа

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 85 - 96 од 15071
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC