Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас1696
mod_vvisit_counterЈуче3270
mod_vvisit_counterОве недеље7956
mod_vvisit_counterОвог месеца88512
mod_vvisit_counterУкупно4634650
 
 
СИНДИКАТИ ЗВЕЦКАЈУ ШТРАЈКОМ! Штампај E-pošta

Због дугова просветарима синдикати звецкају штрајком

Од министра Шарчевића сва четири синдиката у образовању затражили су исплату светосавских награда за које су просветари ускраћени последње три године, као и исплату помоћи запосленима по основу 2,5 милијарди динара уштеде након збрињавања технолошких вишкова.

 

Детаљније...
 
УНИЈА СПРС - КЊАЖЕВАЦ Штампај E-pošta

Четири школе у Унији синдиката

Само сложни можемо да се изборимо за своја права, да будемо боље информисани и да јединствени дођемо до заједничких циљева, поручено је са синоћ одржане оснивачке седнице Општинског одбора Уније синдиката просветних радника Књажевца.

Детаљније...
 
ОБРАЗОВНИ ФОРУМ - ИЗВЕШТАЈ Штампај E-pošta

ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА ОБРАЗОВНОГ ФОРУМА

На основу позива који смо добили од проф. др Ивана Ивића, Јасна Јанковић, председница УСПРС и Милан Јевтић, вођа ресора за образовни систем УСПРС су у среду 22. фебруара 2017. године учествовали у раду поменуте организације. УСПРС је као организација препозната да  се осим уобичајених послова синдиката, као што су заштита материјалног положаја и услова рада запослених, бави и ширим спектром проблема у образовању. Један од уводничара на скупу је била и Јасна Јанковић која је и ову прилику искористила да учеснике упозна са нашим ставовима и изнесе опште  примедбе ЗОСОВ-а, које Унија понавља у свакој прилици. 

Дебата је започета уводном беседом професора Ивића и била је посвећена ЗОСОВ-у. Истакао је опште проблеме који се отварају понуђеним решењима, а које је сасвим прецизно формулисала професорка др Ана Пешикан. Први пут је стручна јавност заузела готово јединствен став да понуђена решења у скоро свим Нацртима ЗОСОВ-а, уопште нису добра. Осим једногласног одбијања на НПС-у, веома су значајне и примедбе које долазе од стране синдиката и шире стручне јавности. Сви Нацрти ЗОСОВ-а који су се појављивали  су толико лоши, да их не би вредело ни поправљати, већ писати поново. 

У Нацртима је уочен недостатак координације међу министарствима, конкретно, министарства просвете и локалне самоуправе. Уочен је изразити менаџерски модел организације школа, који ЗОСОВ претвара у „Закон о управљању школама“ који суштински, проблеме образовања а нарочито васпитања ставља у потпуно други план. Васпитање се у Нацртима ЗОСОВ-а више провлачи као обична синтагма.

У даљем току дискусије у којој су, поред представника УСПРС учествовали универзитетски професори, представници различитих стручних друштава, народни посланици, говорило се о свим отвореним проблемима и опасностима које собом носи погрешан приступ овим проблемима које је министарство заузело. Изгледа да  актуелни министар просвете, читав школски систем у Србији са свим његовим специфичностима, посматра на исти начин као што је посматрао и школу коју је водио пре ступања на дужност. Због великог броја учесника расправе из редова универзитетских професора, неминовно се дошло и до помињања Нацрта Закона о високом образовању, где су такође уочени бројни недостаци.

Из саме дебате је изнедрен закључак да су катастрофална решења, понуђена у Нацртима сета Закона о образовању сама од себе формирала широк фронт противника, чак су у томе успели да уједине појединце из редова стручне јавности који су раније имали потпуно супротстављена гледишта.

Професор Ивић је са запрепашћењем констатовао да је Стратегија образовања у Републици Србији до 2020. Године одбачена у потпуности. Сасвим је игнорисана чињеница да је на њој радило више од 200 стручњака, наших и страних, као и велики број опонената, задужених да у документу траже слабости.

У светлу најсвежијих дешавања која су у великој мери осрамотила и Министарство просвете и српско образовање у целини, изнета је и констатација како у Србији чак ни сами предлози законских решења не представљају највећи проблем, већ њихова примена. Нарочито различите злоупотребе које се приликом примене дешавају, компромитујући притом образовни систем у целини.

Ресор за образовни систем УСПРС

Милан Јевтић

 
Извештај са састанка у МПНТР Штампај E-pošta

Извештај са састанка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Данас, 24.2.2017.године, од 9.00 до 10.15 одржан је састанак представника репрезентативних синдиката и министра просвете, Младена Шарчевића, са најближим сарадницима. 

Најважнија тема била је испуњавање Споразума о решавању спорних питања, потписаног априла 2015.године. Унија СПРС инсистира на члановима 2.и7. који се тичу награда и помоћи запосленима у просвети, као и на платним разредима који ће поправити материјални положај запослених.

Договорено је да се током следеће недеље, најкасније до 3.марта, уприличи састанак са Аном Брнабић, министарком државне управе и локалне самоуправе која је, као и Младен Шарчевић, наследила потписани Споразум.

Након тога, а по данашњем договору, тражиће се пријем код председника Владе РС, Александра Вучића, у најкраћем могућем року.

Следи наставак преговора о сету закона у просвети који би требало да се у скупштинској     процедури нађу током маја или јуна 2017.године.

Очекујемо да ћемо током наредне недеље добити предлог о решењу проблема административних   радника, до промене Уредбе о коефицијентима, као и плаћања оних који уносе податке у Доситеј.

Закључак састанка је да се проблеми више не могу ни занемаривати, ни олако схватати и да је крајње време да се почну решавати. 

Министра смо обавестили да ћемо увек дати прилику за разговоре, али немамо још много    стрпљења. Тражимо решење, а не одуговлачење.

У Београду, 24. фебруара 2017.

ИНФО УСПРС

 
ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА УНИЈЕ СПРС Штампај E-pošta

ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА УНИЈЕ СПРС НАКОН САСТАНКА

Испуњавање Споразума из априла 2015. 

Административни радници - спрема се предлог директорима за месечни додатак

 

Информациони систем "Доситеј"- Важност и плаћање оних који га попуњавају

 

Мрежа школа - Нико неће остати без посла у Београду осим неких директора 

ИНФО УСПРС

 
ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 53. ЕМИСИЈА Штампај E-pošta

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 53. ЕМИСИЈА

Телевизијска емисија намењена васпитачима, учитељима, наставницима, професорима, родитељима, ученицима, свима онима који желе да чују шта наша струка говори о себи и другима.

Четвртак 23.02.2017.од 1900 до 1930, Телевизија Коперникус I.

Реприза, субота 25.02.2017.од 0800 до 0830.

Ко данас чува ћирилицу

Миодраг Којић, потпредседник Српског удружења ћирилица

Шта је аустро-угарска власт прво урадила приликом окупације Београда?

Шта о ћирилици пише у Уставу Србије?

Зашто се одричемо нечега што је изворно и наше?

Како да се свест о очувању ћирилице подигне на виши ниво?

Ко би требало да чува ћирилицу?

Шта је Андрић говорио о Петру Кочићу?

 
ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 52. ЕМИСИЈА Штампај E-pošta

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 52. ЕМИСИЈА

Телевизијска емисија намењена васпитачима, учитељима, наставницима, професорима, родитељима, ученицима, свима онима који желе да чују шта наша струка говори о себи и другима.

Муке ненаставног особља у школама

Гост, Светлана Бајчетић, члан Надзорног одбора Уније СПРС

1. Шта ради један административни и административно-финансијски радник?

2. Каква је одговорност ових послова?

3. Зашто се њихова плата није мењала од 2014. године?

4. Како настаје још већи проблем од јануара 2017. године?

5. Коефицијент 8,62 пута цена рада 2610,73 динара, нето зарада 22504,00 динара?

6. Зашто тражимо коефицијент од 13,42?

7. Да ли је тачно да њихова грешка може постати предмет прекршајног или чак кривичног гоњења?

8. С обзиром да запослен не може у Србији добити мањи износ од минималног личног дохотка, да ли ово значи да иако иду на боловање толико зарађују?

9. Какав дисбаланс настаје код наставног и ненаставног особља са VI степеном стручне спреме?

ИНФО УСПРС

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 73 - 84 од 15027

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Четвртак од 1900 до 1930

Субота од 0800 до 0830

ТВ Коперникус I.

РАДНЕ ГРУПЕ ПО ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

СЛОБОДНА РАДНА МЕСТА

ЈЕДИНСТВЕНА ЛИСТА ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

ЛИСТА РАДНИКА СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ

МОЈА ПРАВА СУ?

ЗАХТЕВ ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ


УПУТСТВО БОДОВАЊЕ

УПУТСТВО
ПОСТУПАК УТВРЂИВАЊА ТЕХНОЛОШКОГ ВИШКА

ОДЛУКЕ КОМИСИЈЕ

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

 

 

УСПРС на facebook - у

ТАКСА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

КАЛЕНДАР РАДА 2016//2017

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

ДОПИС МИНИСТРА

 

ЗАХТЕВ ДИРЕКТОРУ

НОВИ ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

ПУБЛИКАЦИЈА ПОСЛОВИ

ЗАКОН О ОСНОВАМА

СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА

И ВАСПИТАЊА

ЗАКОН

О ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН

О СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН О УЧЕНИЧКОМ

И СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

 

ШКОЛСКА 2014/2015

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

ШКОЛСКА 2013/2014

ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC