Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 4 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас2225
mod_vvisit_counterЈуче2611
mod_vvisit_counterОве недеље4837
mod_vvisit_counterОвог месеца42162
mod_vvisit_counterУкупно4865215
 
 
Просветари пооштравају штрајк Штампај E-pošta

Просветари пооштравају штрајк 

Унија синдиката просветних радника најавила је за 31. март штрајк у школама које су чланице овог синдиката, тог дана просветари, чланови Уније, неће држати часове.

Детаљније...
 
САОПШТЕЊЕ Штампај E-pošta

САОПШТЕЊЕ

Ако није било познато који је предуслов за социјални дијалог у нас, све је постало јасно баш данас.

Дакле, услов да будете позвани на састанак је:

-Да не штрајкујете!

-Да случајно не таласате пошто је све неиспуњено (нпр. Споразум) део наше ружне прошлости, а ми смо загледани у светлу будућност.

-Да не будете Унија синдиката просветних радника Србије!

Зарад истине, о састанку који је био јуче са репрезентативним синдикатима сазнали смо преко друштвених мрежа. Нико нас није звао и не знамо са ким се министар и шта договарао.

Ми свакако штрајкујемо у петак, а ви покушајте да ово што се дешава око нас, бар личи на озбиљну државу у којој се материјални положај запослених у образовању не поправља из сопствених средстава школа.

Покушајте да бар личите на уређено министарство у коме ће запослени знати да проследе мејл на 4 (четири!) адресе репрезентативних синдиката просвете у Србији!

Четири, док се не пребројимо!

ИНФО УСПРС

 
ПРЕПОРУКА МПНТР ДИРЕКТОРИМА Штампај E-pošta

 ПРЕПОРУКА МПНТР ДИРЕКТОРИМА

 Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 
ЗАШТО ШТРАЈК И ЗАШТО БАШ САДА? Штампај E-pošta

ЗАШТО ШТРАЈК И ЗАШТО БАШ САДА?

Недавно је, Унија СПРС 17. марта 2017. године организовала протест испред Владе Републике Србије. На њему је изражено незадовољство досадашњим понашањем, како Владе, тако и ресорног Министарства. Наша очекивања, да ће Влада прихватити одговорност и испунити оно што је са нама договорила још пре две године, нису се остварила.

Остали смо испред затворених врата, која су очито са друге стране била дебело тапацирана, као и образи наших претпостављених.

Те две године су протекле испуњене сталним одлагањем и лажним обећањима. Стога нико не може да нам замери да нисмо били стрпљиви. Међутим, сваком стрпљењу дође крај.

Избори, расписани за председника Републике Србије, заказани за 2. април 2017. године, без обзира на њихов исход, свакако ће нам донети и нову Владу Републике Србије. Пошто садашња Влада не жели, или нема времена да решава ове проблеме, наш штрајк 31. марта представља поруку тој будућој Влади и ресорном министру да постоји некакав Споразум са просветним радницима који није испоштован. Иако је наш министар своју неспособност и "чојство" покушао да опере приказујући наш протест као политички, мислимо да је свима јасно, да је на жалост, ово био једини начин на који можемо скренути пажњу читавој јавности на себе. Лако је рећи да не важи оно што је неко други потписао. Да ли то значи да смо ми још увек у Првом и Другом светском рату? Да ли то значи да ми нисмо деца наших родитеља јер наш потпис не стоји на венчаном листу? Да ли то значи да ми нисмо део ове земље јер нико из ове владе то није оверио потписом? Да ли треба да нам је печат и мастило стално у џепу и да ли је потребно да нас свака влада овери, да бисмо постојали? 

Од новог председника Републике Србије очекујемо да посредује у решавању спора који је настао због неиспуњавања Споразума.

Од нове Владе Републике Србије очекујемо да образовање и просвету постави на листу својих приоритета, да суштински, а не декларативно мења однос према просвети,  да се о свим променама у образовном систему консултује са наставницима практичарима,  као и да легислативне промене усаглашава са ставовима и мишљењем стручне јавности.  

Желимо да будемо земља знања и ако од тога нисмо одустали, а циљ је прокламован у Стратегији развоја образовања, онда се много тога мора променити. Дипломе се морају стицати, а не куповати. Знање се мора неговати, а не ниподаштавати, а насиље над запосленима у школама мора престати одмах!

Изгубљено време никада се не може вратити и зато штрајк и зато баш сада!

ИНФО УСПРС

 
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ Штампај E-pošta

СРЕДА, 29. март 2017. године, 12:00 сати

Гимназија Чачак, Жупана Страцимира 1, ЧАЧАК

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ

- Штрајк, петак, 31. март 2017. године

ДОБРО ДОШЛИ!

 
(НЕ)СПОРАЗУМ Штампај E-pošta

(НЕ)СПОРАЗУМ

Главну тачка спотицања и сукоба између министра просвете, науке и технолошког развоја са једне и синдиката просветних радника са друге стране, представља Споразум о мирном решавању међусобних спорова, потписан 24. априла 2015. године од стране Владе Републике Србије и репрезентативних синдиката просветних радника. Сви су имали своје разлоге због којих су га тада потписали.

Представници синдиката су га потписали гледајући га као болни компромис, који је изазвао велике турбуленције у самој структури синдиката и управо због тога и инсистирају на доследности приликом његове примене. Министарство просвете га је потписало да би се решило беде, без намере да у дело спроведе и једно словце из њега. Овом приликом нећемо посебно истицати колико је такав приступ неморалан, и за интегритет Владе једне државе која претендује да буде озбиљно схваћена, штетно и погубно овакво игнорисање обавеза.

Још од тренутка настанка споразума, мање-више је било јасно да ће највећи проблем представљати реализација његовог дела за који је неопходно обезбедити додатна финансијска средства. Међутим, проблема има чак и тамо где таква средства нису неопходна. Сам ресорни министар је у више наврата покушао да одбаци Споразум, као дело претходне Владе (игноришући чињеницу да се на њеном челу тада и сада налазио исти председник). Министар одбацује и усвојена документа као што је Стратегија образовања у Републици Србији до 2020. године. Ствара се утисак да садашњи министар просвете сматра да би време у Србији требало да се рачуна од дана његовог ступања на дужност министра. Мораћемо да га демантујемо и макар мало спустимо на земљу.

Било би добро када би из његове канцеларије, са потписом министра била објављена документа без материјалних грешака, чак и тако тривијалних као што је година погрома над српским становништвом на Космету. То најбоље сведочи о површности и нивоу аматеризма којим његови најближи сарадници приступају својим обавезама. Такође, сведочи и о нивоу контроле коју министар има над њима, дозвољавајући им да му на потписивање потурају свакаква документа, изазивајући притом потсмех код јавности и одузимајући оно мало поштовања које просветни радници имају према институцији ресорног министарства.

Може ли министар просвете да нам одговори на једноставно питање: Због чега је одбио да спроведе део Споразума за који није неопходно обезбедити додатна материјална средства? Конкретно, у члану 6. Споразума о решавању спорова мирним путем каже се да  „ресорно министарство ће приликом израде нацрта закона из области образовања укључити представнике репрезентативних синдиката потписника овог споразума“.

За нас је нарочито болна и потцењивачка изјава ресорног министра како „нису остварене никакве реалне уштеде“. У обавези смо да га демантујемо подацима и чињеницама. У школским 2015-2016. као и 2016-2017. години, захваљујући труду и залагању Централне радне групе као и радних подгрупа при Школским управама, извршено је 15148 преузимања. На основу доступних података, јасно се види како су подаци које је УСПРС претходно износила у јавност о броју ангажованих радника са непуним радним временом, потпуно тачни. Само за две године, решено је 2315 технолошких вишкова и збринуто 7468 радника са непуним радним временом. Ови подаци представљају недвосмислено сведочанство о евидентном смањењу броја извршилаца у самом образовном систему као и о очигледним оствареним уштедама које су видљиве свакоме, осим ресорном министру.

Једна Влада и ресорно министарство имају онолико интегритета и поштовања грађана у коликој мери поштују себе и своју дату реч, јер „човек се веже за језик“.

Ресор за образовни систем

Милан Јевтић

 
ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 57. ЕМИСИЈА Штампај E-pošta

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 57. ЕМИСИЈА

Телевизијска емисија намењена васпитачима, учитељима, наставницима, професорима, родитељима, ученицима, свима онима који желе да чују шта наша струка говори о себи и другима.

Четвртак 23.03.2017.од 1900 до 1930, Телевизија Коперникус I.

Реприза, субота 25.03.2017.од 800 до 0830.

Гошћа, Јасна Јанковић, председник Уније СПРС

У чему се слажу све власти последњих 18 година?

Шта смо тражили у штрајку?

Докле се стигло са платним разредима?

Ко је одговоран за реализацију Споразума о решавању спорних питања?

Који су наши захтеви од 17.марта?

Како против насиља над професорима?

Како у Србији изгледа социјални дијалог?

Да ли је неко звао на преговоре због најављене обуставе 31. марта? 

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 73 - 84 од 15071
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC