Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 4 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас3018
mod_vvisit_counterЈуче1203
mod_vvisit_counterОве недеље3018
mod_vvisit_counterОвог месеца83803
mod_vvisit_counterУкупно4514398
 
 
ХИТНО И АЛАРМАНТНО! Штампај E-pošta

 ХИТНО И АЛАРМАНТНО!

ИНФО УСПРС

 
ИСПРАВИТИ НЕПРАВДУ ОДМАХ Штампај E-pošta

ИСПРАВИТИ НЕПРАВДУ ОДМАХ

У више наврата је Унија СПРС истицала да је постојећи ЗОСОВ конфузан, непрецизан, да наноси штету ученицима, наставницима и образовању у целини, међутим, чак и такав какав је, у неким одредбама и није тако непрецизан. И у садашњем Закону се не допушта могућност одузимања лиценце наставнику и стручном сараднику пре него што се оконча судски спор. Уколико би се супротно учинило, као што је већ учињено нашим колегама  који пред вратима Владе Републике Србије очајнички моле за правду, то би представљало ускраћивање једног од основних права - права на рад, по члану 60. Устава Републике Србије.

Лиценца се наставнику и стручном сараднику чак и на основу одредби садашњег закона одузима тек кад установа достави Министарству просвете коначно решење о отказу уговора о раду.

Питамо се да ли је могуће да правна служба Министарства просвете није у стању да направи разлику између „решења о изрицању дисциплинске мере престанак радног односа“ а које доноси Школски одбор и који садржи и поуку о правном леку по коме се запослени упућује на обраћање суду и „коначног и правоснажног решења о отказу уговора о раду“ које доноси суд након завршетка радног спора?

Питамо се даље, да ли је могуће да су директори школа довели у заблуду читаву правну службу у Министарству просвете? Да ли та иста служба, након што је „превеслана“ од стране директора сада доводи у заблуду и самог министра просвете господина Младена Шарчевића? Како другачије и на који начин да тумачимо бесмислице које изјављује о наводном „правном вакууму“ насталом између два закона  у који су запале наше колеге?

Унија СПРС позива министра просвете да одмах смени своју помоћницу Мирјану Поповић, због очигледног несналажења и неспособности а да читавој правној служби министарства просвете изрекне дисциплинску меру престанак радног односа. У поступању према њима нека узме у обзир и одредбе Закона о раду и Устава Републике Србије, нека добију сва она права која су ускраћена нашим колегама.

Док се у правној служби Министарства просвете тражи „правна гимнастика“ (користимо њихову уобичајену терминологију), последице могу бити фаталне.

Господине министре, преузмите одговорност и прекините агонују наших колега. Порука која се шаље јавности, родитељима и ученицима представља негацију хуманости.

ИНФО УСПРС

 
Уместо разговора, добили мејл Штампај E-pošta

Протест наставника: Уместо разговора, добили мејл

Троје наставника незадовољних због одузимања лиценце за рад трећи дан штрајкују испред Владе Србије: Објашњење Министарства нам ништа не значи, не померамо се док правда не буде задовољена.

Детаљније...
 
САОПШТЕЊЕ Штампај E-pošta

САОПШТЕЊЕ

Дана 10. фебруара одржан је још један, трећи по реду састанак представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја са представницима репрезентативних синдиката, на коме је разматран текст нацрта Закона о основама система образовања и васпитања. Разматрано је првих 118 чланова нацрта.

Састанак је водио министар просвете, а расправљано је појединачно о сваком члану на који су синдикати имали примедбе. Већи део спорних чланова у нацрту је усаглашен, али су представници појединих синдиката променили мишљење које су заступали на претходном састанку. Из тог разлога разговори ће се наставити након 20. фебруара 2017. године. 

Унија синдиката просветних радника Србије остала је доследна својим ставовима које смо заступали и на претходним седницама, начина избора директора установа и трајања њихових мандата, састава органа управљања, описа послова секретара установа, питања уређења заједничких служби итд.

ИНФО УСПРС

 
БРУКАЊЕ СРПСКЕ ПРОСВЕТЕ Штампај E-pošta
БРУКАЊЕ СРПСКЕ ПРОСВЕТЕ
 
Штрајк глађу који је троје наших колега започело испред зграде Владе Србије 8. фебруара 2017. године можда најупечатљивије осликава стање просветног система у Републици Србији. Све приче о униформама, дуалном образовању, смени неодговорних директора, осавремењивању наставних планова, измени постојећих и доношењу нових закона који уређују просвету, губе на важности пред чињеницом да у Београду, пред Владом Србије штрајкује глађу троје просветних радника.
 
Позивамо све чланове нашег синдиката и све просветне раднике да на одговарајући начин подрже наше колеге штрајкаче. Неко ће са њима бити у мислима, неко ће бити физички присутан, неко ће помоћи њиховим породицама. Али, свако од нас просветних радника има обавезу да им помогне на начин који му је доступан.
 
Министра просвете, науке и технолошког развоја позивамо да хитно, колико данас, учини све што је потребно да се неправда учињена штрајкачима исправи. Апелујемо да хитним решавањем овог проблема спречи даље и веће брукање српске просвете и српске државе.
 
ИНФО УСПРС
 
ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 51. ЕМИСИЈА Штампај E-pošta

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ - 51. ЕМИСИЈА

Телевизијска емисија намењена васпитачима, учитељима, наставницима, професорима, родитељима, ученицима, свима онима који желе да чују шта наша струка говори о себи и другима.

Четвртак 09.02.2017.од 1900 до 1930, Телевизија Коперникус I.

Реприза, субота 11.02.2017.од 0800 до 0830.

Гости, Милан Јевтић, члан Председништва УСПРС и Дејан Недић, председник Скупштине Друштва директора

Емисија, Lex facta est! И би закон!

- Једна од највећих наших замерки јесте увођење конкурса пре преузимања радника, зашто?

- Шта Друштво директора мисли о предлогу да све директоре поставља и разрешава минстар просвете?

- Зашто је лоше решења да за велики број одредби ЗОСОВ-а стоји да „ближе услове одређује министар“?

- Имају ли наставници довољно места да би у школи обавезно провели по 30 сати недељно у оквиру 40-то часовне радне недеље?

- Зашто се оваквим нацртом наставља са праксом подилажења и охрабривања нерада и недисциплине код ученика?

- Какво решење за школске одборе тражи Унија СПРС, а какво Друштво директора?

- Где се слажу и директори и запослени у школама?

- Где се не слажу директори и запослени у школама?

 

 
"БЕСКРАЈАН ПЛАВИ КРУГ" Штампај E-pošta

"БЕСКРАЈАН ПЛАВИ КРУГ" КРИВИЦЕ "И У ЊЕМУ" - НАСТАВНИК

Опет, опет се кроз медије вајкају надлежни како се систем не мења и да просвета тавори, па нам министар, путем таблоида, поручује како нема "хлеба без мотике" и да плату ваља зарадити, док по школама навелико прште "реформске" анкете о униформама (види мој текст - УНИФОРМЕ КАО УНИВЕРЗАЛНО РЕШЕЊЕ ЗА СВЕ...)...

И тако збуњеном аудиторијуму не преостаје друго, него да, изнова, метафорички, згађено, опљуне и прогунђа (уз кафу) - ...Те просветне раднике листом треба сменити и довести на њихово место, оне, који хоће да раде (са дипломом или без)...

Докле ће више деца да трпе?! Да, докле више? Лично мислим све дотле, док се гро просветних радника не пробуди и подржи најављене протесте Уније за побољшање безбедности у школама, за боље услове рада, за уређенији систем, за пристојне плате и за достојанство струке, која деценијама бива понижавана, а сами просветни радници, при том, проглашавани за једине кривце...

Дотле, дакле...

Милош Галетин

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 61 - 72 од 14994

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Четвртак од 1900 до 1930

Субота од 0800 до 0830

ТВ Коперникус I.

РАДНЕ ГРУПЕ ПО ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

СЛОБОДНА РАДНА МЕСТА

ЈЕДИНСТВЕНА ЛИСТА ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

ЛИСТА РАДНИКА СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ

МОЈА ПРАВА СУ?

ЗАХТЕВ ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ


УПУТСТВО БОДОВАЊЕ

УПУТСТВО
ПОСТУПАК УТВРЂИВАЊА ТЕХНОЛОШКОГ ВИШКА

ОДЛУКЕ КОМИСИЈЕ

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

 

 

УСПРС на facebook - у

ТАКСА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

КАЛЕНДАР РАДА 2016//2017

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

ДОПИС МИНИСТРА

 

ЗАХТЕВ ДИРЕКТОРУ

НОВИ ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

ПУБЛИКАЦИЈА ПОСЛОВИ

ЗАКОН О ОСНОВАМА

СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА

И ВАСПИТАЊА

ЗАКОН

О ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН

О СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН О УЧЕНИЧКОМ

И СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

 

ШКОЛСКА 2014/2015

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

ШКОЛСКА 2013/2014

ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC