Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 4 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас2225
mod_vvisit_counterЈуче2611
mod_vvisit_counterОве недеље4837
mod_vvisit_counterОвог месеца42162
mod_vvisit_counterУкупно4865215
 
 
ЈАВНА РАСПРАВА - ДУАЛНО Штампај E-pošta

Јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту Закона о дуалном образовању

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све грађане и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта закона о дуалном образовању, као и да дају своје предлоге и сугестије.

Јавна расправа спровешће се у периоду од 19. маја до 8. јуна 2017. године.

Трибине на којима ће бити представљен Нацрт закона о дуалном образовању, биће одржане у:

Новом Саду, 26. мај 2017. године у ОШ „Светозар Марковић Тоза“, Јанка Чмалика 89, у периоду од 14,00 – 16,00 часова;

Нишу, 01. јун 2017. године на Електронском факултету, А. Медведева 14, у периоду од 14,30 – 16,30 часова;

Београду, 08. јун 2017. године у Сали београдске општине Врачар, Његошева 77, у периоду од 14,00-16,00 часова.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству просвете, науке и технолошког развоја путем посебног формулара који се може преузети на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Формулар са примедбама и предлозима потребно је доставити на следећу е-маил адресу Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. .

Саставни део овог јавног позива је Нацрт закона о дуалном образовању са образложењем и Програм јавне расправе који је одредио Одбор за јавне службе Владе.

Извор: http://www.mpn.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-javnoj-raspravi-o-nacrtu-zakona-o-dualnom-obrazovanju/

 
ЈАВНА РАСПРАВА - ИНСПЕКЦИЈА Штампај E-pošta

Јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту закона о просветној инспекцији

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све грађане као и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта закона о просветној инспекцији, као и да дају своје предлоге и сугестије.

Јавна расправа спровешће се у периоду од 19. маја до 9. јуна. 2017. године.

Трибине на којима ће бити представљен Нацрт закона о просветној инспекцији, биће одржане у:

Новом Саду, 26. мај ОШ „Светозар Марковић Тоза“, Јанка Чмалика 89. од 11,30 – 13,30 часова;

Крагујевцу, 30. мај 2017. Политехничка школа, Косовска 8. од 10,00 – 12,00 часова;

Нишу, 01. јун 2017. Електронски факултет, А. Медведева 14. од 12,30 – 14,00 часова ;

Београду, 08. јун 2017. сала београдске општине Врачар, Његошева 77. од 11,30 – 13,30 часова.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству просвете, науке и технолошког развоја путем посебног формулара који се може преузети на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Формулар са примедбама и предлозима потребно је доставити на следећу е-маил адресу Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. .

Саставни део овог јавног позива је Нацрт закона о просветној инспекцији са образложењем и Програм јавне расправе који је одредио Одбор за јавне службе Владе Србије.

Извор: http://www.mpn.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-javnoj-raspravi-o-nacrtu-zakona-o-prosvetnoj-inspekciji/

 
Колико зарађују професори? Штампај E-pošta

Колико зарађују професори у Србији, а колико њихове колеге широм света?

Одговорили су на ових 8 питања, па упоредите сами

Путем анкете која се састоји од осам питања, направљено је истраживање о зарадама професора широм света.

Одговоре је дало 16 професора разних профила, а засигурно ћете бити изненађени када видите колико су међу земљама велике разлике у приходима.

Професори у Србији у поређењу са њиховим колегама из богатијих држава, раде за много мање плате, али њихове колеге скупље плаћају комуналије и стан. Ми ни у ком случају немамо најслабија примања – постоје професори у свету који за свој рад месечно добијају дупло мању плату од наших просветних радника.

Међутим, кад је реч о понашању ученика, нажалост, негативан тренд се осећа у целом свету, бар према њиховим изјавама.

Ово су питања која су постављена испитаницима, а ту су и одговори за сваку државу појединачно (текст је врло информативан, поучан и даће вам добру слику о положају професора широм света.

Детаљније...
 
ВЕРСКA НАСТАВA Штампај E-pošta

КОМИСИЈИ ЗА ВЕРСКУ НАСТАВУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПРЕДМЕТ: Обавештење у вези са статусом наставника верске наставе у нацрту Закона основама система образовања и васпитања.

Поштовани,

Након састанка који су представници репрезентативних синдиката имали са министром просвете у понедељак 8. маја 2017. године, достављен нам је на увид коначни Нацрт закона о основама система образовања и васпитања, који Министарство просвете, науке и технолошког развоја намерава да стави на јавну расправу, а потом упути у процедуру до усвајања у Народној скупштини.

Анализирајући достављени Нацрт закона, приметили смо да се статус наставника верске наставе и даље неће мењати, то јест да је намера да наставници верске наставе и даље буду радници на одређено време.

Ово нас је веома изненадило, с обзиром на чињеницу да смо у преговорима са Министарством добили уверавања да ће у новом Закону статус наставника верске наставе бити регулисан на начин да не буду дискриминисани у односу на остале запослене у основним и средњим школама. Штавише, на преговорима одржаним 10. фебруара 2017. године, након нашег предлога да се статус наставника верске наставе уреди у складу са праксом у другим европским земљама, лично министар просвете г. Младен Шарчевић нам је рекао да је већ разговарао на ту тему са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем и да ће нови закон сигурно омогућити наставницима верске наставе заснивање радног односа на неодређено време.

Управо због тога смо немало изненађени што у достављеном Нацрту закона, у члану 155, и даље стоји одредба да установа заснива радни однос са наставницима верске наставе на одређено време.

Став Уније синдиката просветних радника Србије према овом проблему је већ познат, а он је да ни један просветни радник не сме бити дискриминисан, те да и наставници верске наставе морају имати право на рад на неодређено време, јер из таквог радно-правног статуса проистичу и нека друга права, попут права на стављања на листу технолошких вишкова и добијања другог радног места за које испуњавају услове, па преко права на отпремнину све до баналних права на социјалну заштиту или могућности да подигну кредит.

Стога вас овим путем обавештавамо о томе шта садржи Нацрт закона, и молимо да у оквиру својих надлежности предузмете одговарајуће радње да се у Нацрт закона унесу одредбе које ће омогућити да наставници верске наставе, 15 година након њеног враћања у образовни систем, напокон добију статус који имају и остали наставници у српским школама.

У прилогу вам достављамо: Део Нацрта закона о основама система образовања и васпитања који се тиче заснивања радног односа

Примите изразе нашег поштовања.

У Београду, 11.5.2017.

Председник Уније СПРС, Јасна Јанковић

 
РАЗМЕНА ИСКУСТАВА Штампај E-pošta

ТУРСКИ СИНДИКАТ ПРОСВЕТЕ У ПОСЕТИ СРБИЈИ

Делегација највећег синдиката у Турској, "Егитим Бир Сен", у првој посети Србији је разменила искуства са званичницима Уније синдиката просветних радника Србије, речено је данас на конференцији за новинаре у Београду.

То је узвратна посета делегације коју је предводио председник синдиката "Егитим Бир Сен" и конфедерације синдиката Мемур сен Али Јалчин.

Он је представио активности тог највећег синдиката у Турској и изразио наду да ће више сарађивати с колегама у Србији.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић је изразила задовољство због узвратне посете турских синдикалаца, после боравка српске делегације у Турској у фебруару ове године.

"Надам се да ће ово бити почетак плодне и дугорочне сарадње", рекла је она.

Извор: Бета

 
ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА У МПНТР Штампај E-pošta

ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА У МПНТР

На захтев Уније синдиката просветних радника Србије 03.05.2017. одржан је састанак поводом новог плана и програма у другом циклусу основног образовања и васпитања, недавно усвојеног на седници НПС, који ће се примењивати од наредне школске године.

У име Уније СПРС састанку су присуствовали чланови Председништва УСПРС Милан Јевтић и Добривоје Марјановић, а у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Славица Јашић, руководилац групе за послове основног образовања и васпитања и Милош Благојевић, посебни саветник министра.

Као тема састанка су се наметнуле промене до којих ће потенцијално довести примена новог плана и програма, а тичу се положаја запослених.

Представници МПНТР су изнели свој став да се по питању норме наставника ништа значајније неће променити. Промене које се уносе у нови план и програм у другом циклусу основног образовања и васпитања, према њиховим речима су неопходне, како би се решило питање законом дозвољеног оптерећења ученика.

Поред оптерећења ученика бројем обавезних часова у самој настави новим планом се уводи и појам "ангажовања ученика". Оно се односи на обавезне и слободне активности ученика, које ће према њиховој најави новим Правилником о норми часова непосредног рада са ученицима наставника, стручних сарадника и васпитача у основној школи бити уврштено у 24 - часовну структуру непосредног рада са ученицима. Реч је о физичким активностима, хору, цртању, сликању, вајању ...

Од стране представника МПНТР скренута је пажња да ће се приликом формирања одељења за наредну школску 2017/2018. годину стриктно примењивати члан 31. Закона о основном образовању и васпитању у свим разредима.

Представници Уније СПРС ће интензивно пратити израду правилника и докумената које регулишу ову материју.

ИНФО УСПРС

 
1. МАЈ - ПРАЗНИК РАДА Штампај E-pošta

 1. МАЈ - ПРАЗНИК РАДА

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 37 - 48 од 15071
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC