Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 29 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас297
mod_vvisit_counterЈуче1486
mod_vvisit_counterОве недеље1783
mod_vvisit_counterОвог месеца50519
mod_vvisit_counterУкупно4419977
 
 
ВРАЋЕНЕ ЛИЦЕНЦЕ! Штампај E-pošta

ВРАЋЕНЕ ЛИЦЕНЦЕ!

Министарство просвете науке и технолошког развоја данас је вратило лиценце до окончања судског спора Живадину Дисићу, Петру Благојевићу и Смиљи Јанковић .

Штрајк Уније СПРС најављен за сутра се отказује.

ИНФО УСПРС

 
ОДЛУКА О ШТРАЈКУ Штампај E-pošta

 ОДЛУКА О ШТРАЈКУ

ИНФО УСПРС

 
САОПШТЕЊЕ УСПРС Штампај E-pošta

САОПШТЕЊЕ УСПРС

Данас је, са почетком у 9 и 30 часова одржан, од стране Уније СПРС иницирани састанак у Министарству просвете између делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја коју су чинили помоћници министра Богољуб Лазаревић и Мирјана Поповић, координатор школских управа Јасмина Ђелић, шеф кабинета министра просвете Марко Попадић и саветник министра Милош Благојевић, и представника репрезентативних синдиката просвете.

Тема састанка је била, решавање проблема наших колега који већ неколико дана штрајкују глађу испред Владе Републике Србије.

Састанак је почео у напетој атмосфери. Представници Уније СПРС су оптужени да су они извели колеге на улицу и наговорили их да започну штрајк глађу да би на тај начин извршили притисак на министарство просвете. Такве оптужбе смо одбацили и поновили наш став и захтев да се колегама врате одузете лиценце до окончања судског поступка. Унија СПРС нема стрпљења, не може, нити жели да трпи вишегодишње чекање на решења српских судова. Министарству просвете смо одредили рок, да се нашим колегама напише и изда решење до понедељка, 13. фебруара у 15 часова. 

Од садржаја тог решења, зависиће и даљи кораци Уније СПРС, односно, хоће ли се спровести или стопирати данас донешена одлука о ступању у штрајк.

Након састанка смо обишли наше колеге, Петра Благојевића и Живадина Дисића, кога је хитна помоћ у међувремену одвела у болницу. Живот и здравље наших колега су најважнији.

ИНФО УСПРС

 
ХИТНО И АЛАРМАНТНО! Штампај E-pošta

 ХИТНО И АЛАРМАНТНО!

ИНФО УСПРС

 
ИСПРАВИТИ НЕПРАВДУ ОДМАХ Штампај E-pošta

ИСПРАВИТИ НЕПРАВДУ ОДМАХ

У више наврата је Унија СПРС истицала да је постојећи ЗОСОВ конфузан, непрецизан, да наноси штету ученицима, наставницима и образовању у целини, међутим, чак и такав какав је, у неким одредбама и није тако непрецизан. И у садашњем Закону се не допушта могућност одузимања лиценце наставнику и стручном сараднику пре него што се оконча судски спор. Уколико би се супротно учинило, као што је већ учињено нашим колегама  који пред вратима Владе Републике Србије очајнички моле за правду, то би представљало ускраћивање једног од основних права - права на рад, по члану 60. Устава Републике Србије.

Лиценца се наставнику и стручном сараднику чак и на основу одредби садашњег закона одузима тек кад установа достави Министарству просвете коначно решење о отказу уговора о раду.

Питамо се да ли је могуће да правна служба Министарства просвете није у стању да направи разлику између „решења о изрицању дисциплинске мере престанак радног односа“ а које доноси Школски одбор и који садржи и поуку о правном леку по коме се запослени упућује на обраћање суду и „коначног и правоснажног решења о отказу уговора о раду“ које доноси суд након завршетка радног спора?

Питамо се даље, да ли је могуће да су директори школа довели у заблуду читаву правну службу у Министарству просвете? Да ли та иста служба, након што је „превеслана“ од стране директора сада доводи у заблуду и самог министра просвете господина Младена Шарчевића? Како другачије и на који начин да тумачимо бесмислице које изјављује о наводном „правном вакууму“ насталом између два закона  у који су запале наше колеге?

Унија СПРС позива министра просвете да одмах смени своју помоћницу Мирјану Поповић, због очигледног несналажења и неспособности а да читавој правној служби министарства просвете изрекне дисциплинску меру престанак радног односа. У поступању према њима нека узме у обзир и одредбе Закона о раду и Устава Републике Србије, нека добију сва она права која су ускраћена нашим колегама.

Док се у правној служби Министарства просвете тражи „правна гимнастика“ (користимо њихову уобичајену терминологију), последице могу бити фаталне.

Господине министре, преузмите одговорност и прекините агонују наших колега. Порука која се шаље јавности, родитељима и ученицима представља негацију хуманости.

ИНФО УСПРС

 
Уместо разговора, добили мејл Штампај E-pošta

Протест наставника: Уместо разговора, добили мејл

Троје наставника незадовољних због одузимања лиценце за рад трећи дан штрајкују испред Владе Србије: Објашњење Министарства нам ништа не значи, не померамо се док правда не буде задовољена.

Детаљније...
 
САОПШТЕЊЕ Штампај E-pošta

САОПШТЕЊЕ

Дана 10. фебруара одржан је још један, трећи по реду састанак представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја са представницима репрезентативних синдиката, на коме је разматран текст нацрта Закона о основама система образовања и васпитања. Разматрано је првих 118 чланова нацрта.

Састанак је водио министар просвете, а расправљано је појединачно о сваком члану на који су синдикати имали примедбе. Већи део спорних чланова у нацрту је усаглашен, али су представници појединих синдиката променили мишљење које су заступали на претходном састанку. Из тог разлога разговори ће се наставити након 20. фебруара 2017. године. 

Унија синдиката просветних радника Србије остала је доследна својим ставовима које смо заступали и на претходним седницама, начина избора директора установа и трајања њихових мандата, састава органа управљања, описа послова секретара установа, питања уређења заједничких служби итд.

ИНФО УСПРС

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 13 - 24 од 14949

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Четвртак од 1900 до 1930

Субота од 0800 до 0830

ТВ Коперникус I.

РАДНЕ ГРУПЕ ПО ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

СЛОБОДНА РАДНА МЕСТА

ЈЕДИНСТВЕНА ЛИСТА ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

ЛИСТА РАДНИКА СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ

МОЈА ПРАВА СУ?

ЗАХТЕВ ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ


УПУТСТВО БОДОВАЊЕ

УПУТСТВО
ПОСТУПАК УТВРЂИВАЊА ТЕХНОЛОШКОГ ВИШКА

ОДЛУКЕ КОМИСИЈЕ

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

 

 

УСПРС на facebook - у

ТАКСА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

КАЛЕНДАР РАДА 2016//2017

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

ДОПИС МИНИСТРА

 

ЗАХТЕВ ДИРЕКТОРУ

НОВИ ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

ПУБЛИКАЦИЈА ПОСЛОВИ

ЗАКОН О ОСНОВАМА

СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА

И ВАСПИТАЊА

ЗАКОН

О ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН

О СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН О УЧЕНИЧКОМ

И СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

 

ШКОЛСКА 2014/2015

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

ШКОЛСКА 2013/2014

ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC