Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 4 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас1831
mod_vvisit_counterЈуче1907
mod_vvisit_counterОве недеље3738
mod_vvisit_counterОвог месеца6240
mod_vvisit_counterУкупно3412275
 
 
ОТПРЕМНИНЕ Штампај E-pošta

ОТПРЕМНИНЕ

Министар Вербић и синдикални лидери преговарали о технолошким вишковима. На листи прекобројних кадрова биће прво они који уопште немају часове.

Детаљније...
 
НАКОН САСТАНКА Штампај E-pošta

Први кандидати за отпремнине – старије колеге и наставници с Косова

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и представници синдиката просвете сложили су се данас да неће бити нових конкурса за запошљавање, а истакнуто је да ће само мањем броју наставника који раде у настави бити понуђене отпремнине.

Детаљније...
 
НЕЈАСНО! Штампај E-pošta

Јанковић: Нејасно колико је запослених у просвети вишак

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић изјавила је данас да је нејасно колико је запослених у просвети вишак, јер не постоји јединствен информациони систем.

„Отпуштање је тема о којој се дуго прича, али ми се чини да никоме није баш најјасније колико има вишка запослених. Наиме, ми у просвети немамо јединствен информациони систем и самим тим немамо валидне податке о круцијалним стварима. Не знамо колико има школа, запослених у њима, па ни оних без пуне норме. Лоше је то за све, а поготову за озбиљне планове и резове о којима свакодневно слушамо”, рекла је Јанковићева за Градскибиро.

Детаљније...
 
ОТПРЕМНИНЕ Штампај E-pošta

Синдикати: Отпремнине за оне без часова и пред пензијом

Представници синдиката просвете не слажу се с најавом министра просвете Срђана Вербића да отпремнине у просвети треба да буду пре свега понуђене наставницима са непотпуним фондом часова и сматрају да је боље решење да отпремнине буду понуђене онима који немају ниједан час и онима којима је преостало неколико година до пензије.
 
Детаљније...
 
ОСВРТ НА АУТОРСКИ ТЕКСТ Штампај E-pošta

ОСВРТ НА АУТОРСКИ ТЕКСТ

Дневни лист „Политика“ је 3. августа објавила ауторски текст Кори Удовички са редакцијским насловом „Отпуштања нису најбитнија, али ће их бити“. У тексту се ауторка бави проблемима функционисања државе, закључујући, додуше  у првој реченици, да је време да Србија себи направи бољу државу. 

У праву је Министарка Удовички када констатује да је државни апарат застарео и да су у њему нагомилани партијски, рођачи и пријатељски кадрови. У праву је и када закључује да баш ти кадрови немају ни воље да раде боље или другачије. Добро је што јавно признаје да је забрана запошљавања довела поједине делове система до ивице издржљивости. И још много тога је министарка добро приметила да не функционише у нашој држави, и лепо је рекла да нам треба држава чији ће се службеници трудити да грађанин заврши посао са што мање муке.

Међутим, Министарка Удовички у ауторском тексту није најавила ниједну конкретну меру која ће довести до тога да добијемо функционалнију државу. Осим пар фраза да ће се значајан фокус ставити на недостатак одређених стручних кадрова, и да ће Влада одредити максималан број запослених у сваком државном органу, није речено ништа друго (да ће бити отпуштања и одлазака у пензију, то нам је већ  јасно и познато) што би нама грађанима дало гаранцију да ће стварно бити спроведене реформе која треба да нам олакшају живот. 

Чак напротив, у тексту се налазе и неке реченице које казују да ће нам, не дај Боже, бити и горе. Просветна јавност је приметила, одмах у првом пасусу ауторкиног текста једну, најблаже речено, чудну констатацију: Србија треба да школује децу за послове будућности, а не о знању из прошлости. Слажемо се да требамо да школујемо децу за реалне послове који ће постојати у будућности. Међутим, не слажемо се са тврдњом да знања о прошлости или из прошлости нису потребна. 

Још како су потребна!  Не само потребна, него неопходна. Знање из  прошлости је основ за будућа знања. Не можемо за пар година имати квалитетне стручњаке за унапређење апликација за мобилне телефоне, специјалисте за виртуелну безбедност и за друга занимања будућности, који не знају основе програмирања или податке о томе колико људи и на које начине могу постати жртве криминала преко интернета. Сложиће се и уважена Министарка Удовички да се знања о томе црпе из знања и искуства које су стекле генерације пре нас, а искуство је категорија прошлости. 

Да бисмо били јаснији, и да нас Министарка Удовички боље схвати ако буде читала овај коментар, навешћемо још један пример који се тиче теме о којој она говори, теме функционалне државе. Баш та тема је занимала људе кроз историју, па су се њоме бавили многи, почев од Платона, па преко Макијавелија, Хегела и Маркса, до данашњих мислилаца и министара. Свашта су људи смислили, свашта и испробали, па тако данас веома добро знамо шта значе изрази олигархија, демократија, национализација и денационализација. Знамо и како су прошле државе које су беспоштедно запошљавале, а и оне које су отпуштале. Знамо и како су стоје оне које су распродавале сопствену имовину, и оне које су стратешке фирме оставиле у свом власништву. Знамо и како су прошли они који су једино кроз бројеве и статистике мерили колико која агенција, јавна служба или државни орган треба да има запослених. И све то знамо захваљујући искуству, односно знањима из прошлости. 

И зато, ако не желимо државу у којој ћемо и даље да месецима чекамо на ред за преглед код специјалисте,  или да чекамо целу ноћ пре полицијом да би нам се доделио термин за долазак ради израде личне карте, или да … онда се морамо ослонити баш на искуства из прошлости, туђа и сопствена. А прошлост је сада већ и оно што је усвојено прошле недеље у Народној скупштини Републике Србије, попут Закона о максималном броју запослених. 

Зато Вас, поштована Министарко Удовички, позивамо да се и Ви позабавите мало прошлошћу. Да видите да ли је у прошлости дало ефекта кажњавање одговорних лица која запошљавају преко норми, по пријатељским и партијским линијама. Да проверите да ли је смањење броја запослених у оним службама где се на услугу ионако чека месецима, довело до тога да се брже и боље ради. Да установите да ли су добро прошле државе које су имале стотине хиљада неписмених и полуписмених а отпуштале из просвете. 

Ако се ослоните на та искуства из прошлости, онда ће Вам сигурно бити јасно какав резултат ће дати Ваша најава да ће одговорни моћи да направе простор за ангажовање нових људи на неопходним пословима. Нама који познајемо прошлост, а и садашњост, јасна је и будућност.  

Нажалост. 

Стеван Јурић, члан ГО УСПРС

 
АЛИ ЋЕ ИХ БИТИ! Штампај E-pošta

Отпуштања нису најбитнија, али ће их бити

Време је да Србија себи направи бољу државу. Другог избора нема – ова нас сувише кошта, а мало даје. Треба нам држава која брже развија добре пројекте, једноставније издаје дозволе, која своје поступке планира и најављује. Чији службеници размишљају како грађанин да заврши посао са што мање муке, која обезбеђује и лечи људе јефтиније и љубазније, која школује децу за послове будућности, а не о знању из прошлости.

Детаљније...
 
ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК Штампај E-pošta

ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

Између 20.000 и 35.000 наставника у школама нема пуну норму часова. Списак вишкова Министарству ће бити прослеђен око 20. августа.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 1 - 12 од 14314
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC