Prva berza polovnih udžbenika Штампај E-pošta
Monday, 14 July 2008


Komplet knjiga za 1.000 dinara
 


 

Komplet knjiga za osnovnu školu može se u Novom Sadu kupiti za 1.000 umesto za 6.000 dinara. Iako deluje nestvarno, moguće je naći ih po mnogo povoljnijoj ceni na jednom mestu u gradu, na prvoj berzi polovnih knjiga. U knjižari u pasažu u Jevrejskoj ulici 23, prodaju se i otkupljuju isključivo polovne knjige za osnovce i srednjoškolce, kao i sve vrste pomoćne literature, od radnih listova do „Oksfordskih“ rečnika. Novosađani, prema iskustvu vlasnika ove knjižare Zelja Šikore, zbog želje da izbegnu udar na novčanik, polovne udžbenike kupuju pre nego nove, bar za srednju školu. U avgustu i septembru, red pred radnjom protezao se kroz ceo pasaž. Od zarade koju ostvari radeći od maja do decembra, on kaže da živi cele godine.
 

 


 

 

 

 

A da je povoljnije, jasno je na prvi pogled. Svaki udžbenik za osnovnu školu staje 95 dinara, a za srednju školu, u zavisnosti od toga koliko je tražen, od 150 do 300 dinara.
- I prošle godine sam ovde kupila knjige i odlične su. Sasvim očuvane, a uštedela sam 5.500 dinara. Ceo komplet me je koštao 1.000 dinara, a u Zavodu za izdavanje udžbenika stajao bi me 6.500 - priča Dragana Tomić, koja ponovo kupuje knjige za ćerku osnovca i sina srednjoškolca.
U ovoj knjižari moguće je naći sve knjige za starije osnovce, izuzev za šesti razred, jer se ove godine menja program, a Šikori, kako ističe, nije cilj da nekoga prevari. Za srednjoškolce ipak je uputno prvo se raspitati u knjižari jer je interesovanje veliko, pa nekih knjiga brzo nestane. Za sada, ima udžbenika iz svih predmeta, i za gimnazije i za stručne škole. Tu su i „Krugove“ zbirke iz fizike i matematike, koje su među najtraženijim udžbenicima, kao i „Oksford“ i „Kembridž“ rečnici engleskog jezika.
- Knjige za osnovce i nisu toliko tražene jer roditelji vole da kupe nove knjige mališanima. Tek od petog počinju da kupuju polovne. Ali, zato se za srednjoškolce uglavnom kupuju kod nas jer su jeftinije za 40 do 50 odsto. Ipak, moja je preporuka ljudima da, ako žele polovne knjige, dođu što pre, jer prvi kupac dobije najočuvaniju knjigu, a za one koji zakasne, izbora neće biti - kaže Šikora.
Većina udžbenika ipak je u sasvim solidnom stanju, a radni listovi koji se ovde mogu nabaviti potpuno su očišćeni od tragova grafitne olovke. One ispisane hemijskom, Šikora ne otkupljuje.
- Kada otkupljujem knjige, cena zavisi i od njene traženosti, ali i od očuvanosti. Niko neće kupiti kupusaru - napominje vlasnik knjižare, ali ne želi da otkrije koliko se može zaraditi prodajom knjiga na ovom mestu.
Ideja za prvu berzu knjiga, priznaje, stigla mu je od prijatelja iz Beograda koji se time bave godinama. I, kaže, nije se pokajao. Čak planira da u 2009. godini njegova knjižara bude otvorena cele godine.
Hana Dunđerov
 

Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 19 January 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Четвртак од 1900 до 1930

Субота од 0800 до 0830

ТВ Коперникус I.

РАДНЕ ГРУПЕ ПО ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

СЛОБОДНА РАДНА МЕСТА

ЈЕДИНСТВЕНА ЛИСТА ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

ЛИСТА РАДНИКА СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ

МОЈА ПРАВА СУ?

ЗАХТЕВ ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ


УПУТСТВО БОДОВАЊЕ

УПУТСТВО
ПОСТУПАК УТВРЂИВАЊА ТЕХНОЛОШКОГ ВИШКА

ОДЛУКЕ КОМИСИЈЕ

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

 

 

УСПРС на facebook - у

ТАКСА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

КАЛЕНДАР РАДА 2016//2017

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

ДОПИС МИНИСТРА

 

ЗАХТЕВ ДИРЕКТОРУ

НОВИ ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

ПУБЛИКАЦИЈА ПОСЛОВИ

ЗАКОН О ОСНОВАМА

СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА

И ВАСПИТАЊА

ЗАКОН

О ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН

О СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН О УЧЕНИЧКОМ

И СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

 

ШКОЛСКА 2014/2015

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

ШКОЛСКА 2013/2014

ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC