Просветари траже своје новце! Штампај E-pošta
Thursday, 14 December 2017

Просветари траже своје новце!

Унија просветних радника Србије огласила се захтевом влади којим тражи исплату бонуса од 20.000 динара. Од Владе Србије траже и хитне преговоре о повећању зарада већем од најављених 10 посто, као и исплати осталих дуговања на коју су се обавезала надлежна министарства.

 До износа бонуса од 20.000 динара, колико траже од Владе Србије, дошло се рачуницом да је држава сваком раднику у школама од 2014. године, према колективном уговору, била дужна да исплаћује по 5.000 динара, а што до данас није учињено, кажу у Унији синдиката просветних радника Војводине.


 

“Поред тога што су дужни колективним уговором да исплаћују, они су се приликом изласка из штрајка 2015. обавезали да ће те бонусе дати и да ће дати просветним радницима највећа повећења плате. Нажалост, повишице које очекујемо овај пут просветни радници нису добили највише, јесу међу онима који су добили највише, али и даље заостају. У овом тренутку просечна плата у Србији је негде око 47.000 динара, а просветни радници имају свега 41.000 просечну плату”, рекао је Звонимир Јовић, председник УСПР Војводине.
И са најављеним повећањем зарада од 10%, плата просветара биће испод републичког просека, навео је Јовић и додао да чињеница да у просвети ради преко 75% високообразованог кадра, ту чињеницу чини још жалоснијом.

Стога ће синдикати тражити од владе да просветним радницима, осим најављених 10 посто, зарада следеће године буде повећана за још 10 процената.

“Значи, мимо свих осталих. Јер, понављам, ми смо далеко испод републичког просека, а овим повећањем које сад треба да добијемо, опет ћемо бити удаљени још више од републичког просека. Јер ако за исти проценат повећавате свима зараде, ми остајемо, значи, још удаљенији од оног нашег сна да будемо бар на републичком просеку. Унија синдиката просветних радника Србије инсистира да просветни радници треба да имају плату 30% изнад републичког просека, ако желимо квалитетно образовање, ако желимо заиста квалитетну просвету”, истиче Јовић.
Такође ће, као је рекао, инсистирати да држава исплати и предвиђену новчану надокнаду наставницима који већ две године уносе податке у информациони систем “Доситеј”, јер ће у супротном, навео је Јовић, бити принуђени да путем суда доказују и остварују та своја права. Посебан проблем је и преузимање запослених са листе технолошких вишкова

“Зашто инсистирамо на том преузимању? Па, на тај начин се смањује број запослених у просвети, али новим законом, што је веома опасно по просветне раднике, долазимо у ситуацију да ће просветни радници 31. децембра који се налазе на овим листама, а који нису негде примљени, остати без посла”, кажу у Унији.
Према препоруци комисије коју чине представници и Министарства просвете и синдиката, запослени који је у једној школи остао без фонда часова, треба да буде примљен у школу у којој постоји слободно радно место, што директори појединих школа не поштују.

Стога ће синдикати инсистирати да министар просвете разреши дужности такве самовољне директоре, јер по новом закону он на то има право.

Извор: Канал9
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC