Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 3 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас50
mod_vvisit_counterЈуче709
mod_vvisit_counterОве недеље4069
mod_vvisit_counterОвог месеца17907
mod_vvisit_counterУкупно5187575
 
 
МЕКШИ МОДЕЛ? Штампај E-pošta
Tuesday, 24 October 2017

Шарчевић: Мекши модел дуалног образовање него у Немачкој

Скупштински Одбор за образовање прихватио је Предлог закона о дуалном образовању, а ресорни министар Младен Шарчевић рекао да се Србија определила за “мекши” модел.

Скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво прихватио је данас у начелу Предлог закона о дуалном образовању, а ресорни министар Младен Шарчевић рекао да се Србија определила за “мекши” модел дуалног образовања у односу на оне који постоје у Немачкој и Швајцарској.

Министар просвете, науке и технолошког развоја навео је да се новом мрежом неће на силу затварати школе.

Министар каже да ученици неће имати тврде обавезе према компанијама у којима ће се обучавати за рад, те да су Предлогом закона о дуалном образовању предвиђене и варијације у случају да ученик напушта једног и прелази код другог послодавца током школовања.

Прочитајте још: Шарчевић: Позитивни ефекти промена у области образовања

Шарчевић је одбацио наводе да ће се кроз дуално образовање израбљивати деца и истакао да је циљ да се законом заштите интереси ученика.

На седници Шарчевић је рекао да је право избора да ли ће се ученик определити за дуално образовање и да нико неће никоме ништа наметати.

Навео је и да ће се ученику који је после трогодишњег дуалног образовање две године радио посао за који се школовао признати као да је завршио и четврти разред средње школе, а за наставак школовања мораће да полаже стручну матуру.

Прочитајте још: Влада усвојила предлог Закона о дуалном образовању

Док су у расправи на одбору посланици владајуће већине оценили да је увођење дуалног образовања педагошко реформски искорак који ће зацементирати реформу средњих школа и још брже довести до модернизације Србије, опозиција је оштро против предложеног закона.

Посланик СНС Марко Атлагић каже да предложени закон напада странка бившег режима која је за време док је била на власти школство довела до најнижих грана.

Александра Јерков из ДС каже да је та странка против концепта дуалног образовања јер је дубоко неправедан.

Она наводи да нису предвиђене никакве гаранције да ће се ученици након дуалног образоваја запослити код послодаваца код којих су се школовали, те да ће заправо предложена решења компанијама омогућити екстемно јефтину радну снагу без икаквих обавеза.

Прочитајте још: Дуално образовање - за будућност привреде Ваљева

Са њом се сагласио и посланик Д ЈБ Ратко Јанков.

Закон расправе одбор је у начелу прихватио Предлог закона о дуалном образовању који ће бити на дневном реду сутрашње седнице парламента.

Пред посланицима ће бити и измене закона о предшколском васпитању и образовању, о основном образовању и васпитању, као и о средњем образовању и васпитању, које је такође скупштински одбор данас прихватио у начелу.

Извор: Вечерње новости

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC