Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 2 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас51
mod_vvisit_counterЈуче709
mod_vvisit_counterОве недеље4070
mod_vvisit_counterОвог месеца17908
mod_vvisit_counterУкупно5187576
 
 
РЕЧНИК УВРЕДА Штампај E-pošta
Monday, 23 October 2017

РЕЧНИК УВРЕДА

Већ неколико година уназад су просветни радници у Србији суочени са серијом неистина и увреда изречених на њихов и на рачун њиховог рада. Ове лажи су се у пажљиво одабраним тренуцима и веома тенденциозно објављивале у многим, како штампаним тако и електронским медијима. У скоро једнодушној оцени, просветни радници су закључили да је реч о унижавању и гажењу достојанства некада цењене професије. Понекад су те увреде подсећале на отворени позив на линч. Питали смо се, наивно, какви су узроци таквог понашања, које је најпре долазило од стране појединих неодговорних новинара? Лицитирало се у тим објавама са неистинама, манипулисало са полуистинама које се тичу рада наставника , дужине трајања одмора и на такав начин стварало неповерење па чак и одијум код дела грађана.

 У последње време, такав речник су прихватили и водећи политичари, носиоци највишег нивоа одговорности у земљи. Да ли је реч о политичком волунтаризму и стручној некомпетентности? Или о нечему што је много горе? Горе од тога би било да је реч о смишљеној намери да се српско образовање расточи и сведе на ниво и квалитет образовања у тзв. земљама Трећег света. Наша намера овим обраћањем не представља покушај негирања да међу скоро 80 хиљада наставника у основним и средњим школама, нема оних који свој посао не раде како би требало. То свакако представља између осталог и последицу изостанка педагошко-инструктивног рада са таквима у самим школама, а то опет поставља питања ко и како вреднује рад у нашим школама, али о томе ћемо другом приликом.

Овом приликом ћемо обратити пажњу на изјаве и потпуно погрешне ставове које је о проблемима образовања изнела сама председница Владе Републике Србије. Ниво њеног непознавања ових проблема је за нас шокантан. Представљајући свој извештај о раду, изнела је потпуно неприхватљив став да се вредност рада наставника треба мерити на основу апсолутног успеха ученика, а који се мери нивоом стеченог знања и резултата на такмичењима. Захтевати исто знање од све деце у одређеном узрасту игнорише у потпуности различитост у њиховим почетним позицијама. Управо због тога, ово нипошто није ваљано мерило квалитета рада наставника. Важећи правилници прописују да свега 20% наставника у једној школи могу постићи изванредне и натпросечне резултате. Осталих 80% је осуђено да буду оцењени на нивоу просека (невезано за постигнуте резултате у раду). Уколико се намеће постојање оваквих квота, какав је онда смисао подизања квалитета код већине? Сама информација коју је изнела премијерка, да „родитељи узимају деци приватне часове“ указује на чињеницу да у нашем образовном систему нема довољно наставника и да они у прегломазним одељењима не успевају да сваком ученику посвете довољно пажње.

Оптерећени штедњом, кажњавањем, укидањем као и притиснути менторима из ММФ-а и Светске банке, никоме у власти не пада на памет да је рад у мањим групама бољи и ефикаснији, да се може много више времена посветити сваком детету, а нарочито оној деци која долазе из сиромашнијих средина или захтевају више пажње из неких других разлога.

Убеђени смо да премијерка зна, да негативни стереотипи које је изнела на рачун просветних радника представљају неистину. Изрекла их је свесно и са јасном намером да увреди и понизи све просветне раднике у земљи. Због чега то ради? Свакако је потребно оправдање за мере уништавања и гажења српске просвете. Њима се отварају широка врата приватницима и приватним школама (у којима разуме се, раде добри и посвећени наставници)које ће у блиској будућности аплицирати за средства из буџета како би баш оне поправиле урушени „квалитет“. Хоће ли српским школама управљати примитивне и бахате газде уместо посвећених педагога? Има ли наде за српску просвету?

Има наде!, уколико целокупна српска просвета смогне снаге и храбрости да предвођена Унијом СПРС прогласи генерални штрајк са само једним захтевом: - Да се бахате незналице одмах и безусловно смене са места на којима се налазе!

У Београду, 23.10.2017.

Ресор за образовни систем УСПРС, Милан Јевтић

Последњи пут ажурирано ( Monday, 23 October 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC