СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА ЧАЧАК Штампај E-pošta
Saturday, 14 October 2017

Чачански просветари обележили јубилеј уз бојкот општинара

Чачански просветни радници обележили су свечаном академијом у Гимназији првих 20 година постојања Синдиката образовања Чачак. Ових 20 година обележила је борба за бољи статус просвете у друштву, за земљу где ће се ценити знање и где деца неће бити јефтина радна снага. Сва та борба, представљена је у књизи Да се не заборави, коју је припремио један од оснивача синдиката, професор Драган Матијевић.

– Почели смо пре тачно 20 година. Заиста је у то време било невероватно стање у држави и када је у питању систем образовања као и материјално стање просветних радника. Када би ме неко питао шта се битно променило за ових 20 година заиста могу да кажем да није ништа. Колико до јуче школе у Србији и Чачку су штрајковале, говоримо о истим питањима, свађамо се око истих проблема, и о реформама, и о цени рада, платним разредима… Ради се о томе да дефинитивно државни систем за ових 20 година није препознао образовање као једну своју темељну државну функцију на којој почива и сама држава, и народ и будућност овог народа. Драго ми је што млађе колеге нису одустале од те борбе и ниво њиховог успеха у свом овом настојању да одбране образовни систем јесте у њиховој упорности и доследности. Чини ми се да оно што треба да краси сваког просветног радника јесте некаква храброст, упорност и доследност – рекао је Драган Матијевић.

Председник СОЧ Владимир Аџић поручио је да чачански просветари неће одустати од борбе за спас просвете.

– СОЧ је синдикат који спаја и окупља људе у идеји спашавања просвете у оваквим временима. Знамо сви у каквом је стању просвета последњих 20-30 година, а ми смо урадили то да смо направили Унију синдиката 1999. године, преко ког се боримо за бољи просветни систем и бољи положај радника. За сада немамо подршку државе. Знате да је свака модерна и развијена држава свој развој заснивала на образовању. Ми не одустајемо од нашег пута и указиваћемо и даље на значај образовања. Издали смо и објавили 12 књига где смо изнели како треба да изгледа образовни систем и како треба доћи до стабилног образовног система – рекао је Аџић.

СОЧ је један од оснивача Уније синдиката просветних радника, и данас је кровни синдикат за највећи део школа и наставника у Србији. Председница Уније Јасна Јанковић каже да држава још није донела одлуку да образовање буде окосница развоја државе, као што су то урадиле развијене земље света.
 
– Да није било СОЧ-а и другог пута како у Чачку тако и у градовима широм Србије, не би било ни Уније синдиката која данас окупља 756 школа и скоро 30.000 просветних радника. Ових 20 година обележили су штрајкови, и за просвету се прво везују штрајкови. Ми би желели да се за просвету везује нешто друго, а то је квалитет образовања. Да коначно одлучимо шта желимо са својом земљом, са својом децом. Да ли желимо да наша деца буду проста радна снага у дуалном образовању, да их малтретирају послодавци или желимо да будемо друштво знања и улагати у своје образовање и самим тим подизати образовни ниво нације. То је питање које остаје да виси у ваздуху последњих 20 година и на које одбијамо да одговоримо. Како није одговорено ми и даље инсистирамо на квалитету образовања, и тако ће бити и даље – рекла је Јасна Јанковић.

СОЧ има чланове у свим школама у Чачку и најјачи је просветни синдикат у округу. На свечаности су додељене дипломе и захвалнице професорима и оснивачима СОЧ-а. Занимљиво је да, иако су били позвани, нико од функционера локалне самоуправе није присуствовао завршној свечаности обележавања две деценије јубилеја СОЧ-а, синдиката који окупља најобразованије суграђане. Како рекоше поједини просветари, мало у шали мало у збиљи, преко пута (у зграду општине) су дошли најлошији ученици.

Извор: ozonpress.net
Последњи пут ажурирано ( Saturday, 14 October 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC