Им'о би ја штогод касти Штампај E-pošta
Friday, 13 October 2017

Им'о би ја штогод касти…док не заборавим

Дана 11.10.2017. године, одржани су још једни у низу преговора којима сам присуствовао. Овај пут поред представника МПНТР -a , са нама су били и представници МДУЛС - a са министром Бранком Ружићем на челу. Министар Ружић је сам закључио да је 70% предлога за измену Закона о запосленим у јавним службама прихваћено. Очигледно да је оних 30% оно што су предлагали просветни синдикати.

Министри су подсећени на Споразум из 2015.године који су потписaли њихови претходници, а који не поштује Влада РС.

Представници три репрезентативна просветна синдиката осим једног (односно два из исте централе) су истакли да овај Закон треба да се повуче и објашњавали шта то није добро решено, пре свега за просветне раднике. Примедбе су дате на конкретне чланове и предложена решења.

Истине ради, министар просвете је подржао наше захтеве у вези са решавањем проблема који се јавља са путним трошковима код запослених који постају технолошки вишкови.

На сва остала питања смо добили одговор да ми то нисмо схватили и да то није тако као што ми мислимо. Ја бих то и поверовао да и други нису рекли оно што и ја мислим.

У једном тренутку смо чули и да ће се Закон о запосленим у јавном сектору примењивати у просвети само у случају када то није регулисано ЗОСОВ - ом. Свесна лаж или незнање не желим да коментаришем. (Има нешто што се у праву зове дерогација или прећутни престанак важења. Могуће је да правне норме прећутно изгубе своје важење у следећим ситуацијама: правило „потоњи закон укида ранији“ (lex posterior derogat legi priori) када на снагу ступи једна норма чија је садржина супротна некој већ постојећој норми, али норми исте правне снаге која није изричито укинута.

Правило да „посебна норма укида општу“ (lex specialis derogat legi generali) значи да норма која је изузетак од општег правила „укида“ важење општег правила када је у питању дотични изузетак. Реч „укида“ овде има ужи смисао него када се каже да“каснији закон укида ранији“.По овом принципу потпуно престаје, укида се важење раније норме, док по другом принципу потребна норма не укида важење опште. Општа норма важи и даље, осим за случај, за изузетак, који се регулише посебном нормом.)

И на крају приче о представницима МДУЛСb - а треба истаћи да се ниједан синдикат осим једног (односно два из исте централе) није сложио са предложеним законом.

Пре и после овог састанка разговарали се и са министром Шарчевићем. Пре јер је министар Ружић каснио на састанак, а после јер су представници МДУЛС - а отишли.

На почетку је изражено незадовољство због предлога Закона о основном и средњем образовању који су отишли на усвајање у Скупштину Републике Србије без консултација са репрезентативним синдикатима. Министар је обећао да ће примедбе које му доставимо „покушати да прогура“ да уђу у поменуте законе. Разговарало се и о другим стварима као што су планови МПНТР и сл.

Да се осврнем и на изјаву министра Шарчевића да су се синдикати „одрекли ЗОСОВ-а и бежали од њега ко ђаво од крста“.

Унија је учествовала на изради закона и дала свој допринос да тај закон буде добар. Сматрали смо и тада и сада да поједини чланови нису добри и задржали право да дамо амандмане. на те чланове. Изјаве министра и његова тумачења појединих чланова, као и догађаји у претходном периоду нам показују да смо имали право. И још нешто на разговорима пре усвајања Закона, а после јавне расправе, сазанали смо за два нова члана којима се смањује плата технолошким вишковима и којим престаје радни однос 31.12.2017.год. технолошким вишковима. Заиста ми није познато који је синдикат ово подржао.

И на крају потпуно се слажем да састанке треба снимати и водити записник. Ако МПНТР нема потребну технику, донећемо је ми из синдиката.

У Београду, 13. октобра 2017.

рук. Ресора за нормативно правне послове УСПРС

Звонимир Јовић


Последњи пут ажурирано ( Friday, 13 October 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC