Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 1 гост на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас848
mod_vvisit_counterЈуче789
mod_vvisit_counterОве недеље2490
mod_vvisit_counterОвог месеца16328
mod_vvisit_counterУкупно5185996
 
 
ОДРЕДБА НОВОГ ЗОСОВ -а Штампај E-pošta
Wednesday, 11 October 2017

Министар просвете Младен Шарчевић подсећа школе да радни однос наставника престаје са 65 година живота

Закон "шаље" директоре школа у пензију

Министар просвете Младен Шарчевић упутио је налог свим школама у Србији да одмах поступе по Закону о основама система образовања и васпитања и издају решење о престанку радног односа запосленима који су напунили 65 година живота и тиме испунили услов за пензионисање, сазнаје Данас.

 Министарство просвете процењује да ће се тиме ослободити око 900 радних места, и да ће закон "послати" у пензију велики број директора школа.


Иако је Закон недавно ступио на снагу министар је секретаре и директоре школа подсетио да га примењују, како би се стало на пут евентуалним злоупотребама. Како сазнајемо, школски одбор у једној београдској школи је 20. септембра продужио мандат директору који је стекао услов за пензију, иако је у то време у скупштинској процедури био предлог закона који прописује поменуто ограничење и о коме је јавност била обавештена.
Шарчевић је још пре годину дана позвао директоре школа који су испунили услов за пензију да ослободе места младим кадровима, али су се многи о тај позив оглушили уз образложење да је реч о препоруци, односно мишљењу које није обавезујуће. У допису који је крајем августа 2016. упутио на адресе директора свих школа у Србији, министар је навео да "није оправдано директорима продужавати радни однос до истека мандата ако испуњава услове за престанак радног односа, тако да поступак избора новог директора треба благовремено спровести, односно расписати конкурс најкасније три месеца пре испуњавања услова за престанак радног односа". У допису стоји и да би законску могућност о запослењу и после 65 година живота и најмање 15 година стажа требало користити "само изузетно у случајевима када се ради о дефицитарним занимањима и када нема могућности за попуњавање конкретног радног места са листе технолошких вишкова, односно са тржишта рада".

У неким школама злоупотребљавана је одредба из Закона о раду, која предвиђа да се радни однос може продужити запосленима и после 65 година живота, ако се послодавац и запослени око тога споразумеју. Селективна примена овог члана довела је до тога да су за неке директоре важили законски услови за пензионисање, а за друге не, а слично се дешавало и са наставницима.

- Унија синдиката просветних радника је увек била на становишту да запослени који напуне 65 година живота треба да иде у пензију и своја место препусте млађим колегама, јер је питање колико је човек способан да ради у школи у тим годинама. С друге стране, на та места могу да се збрину технолошки вишкови - каже за Данас Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Он потврђује да је у неким школама одредба из Закона о раду злоупотребљавана, јер су директори преко "својих" школских одбора успевали да продуже мандат, или су у систему остављали "своје миљенике" иако су испунили услов за пензију.

- Ми смо сматрали да наставнику који је три године разредни старешина неком одељењу, а који усред школске године напуни 65 година, треба дозволити да изведе своје одељење до краја. Такође, уколико је реч о дефицитарним кадровима, било је логично да им се продужи радни однос док се не обезбеди замена - каже Марјановић.

Контрола конкурса за нова запошљавања
Добривоје Марјановић каже да постоји потреба за запошљавањем у школама, а на питање који кадрови су дефицитарни, одговара да то зависи од школске управе и наводи пример Крушевца, где фале наставници физике и немачког. Марјановић указује да је нови закон предвидео да при свакој школској управи министар образује радну подгрупу која утврђује постојање услова и даје сагласност за расписивање конкурса, пре него што се захтев упути Министарству просвете.

Извор: Данас
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC