ОДГОВОР УНИЈЕ СПРС МИНИСТРУ Штампај E-pošta
Tuesday, 03 October 2017
Министру просвете, науке и технолошког развоја
Младену Шарчевићу

Господине министре,

Примили смо Ваш допис од 28. септембра 2017. године, писан баш у време док су просветни радници били пред зградом Владе Србије. (Могли сте уштедети труд и садржину писма нам пренети лично).

Хвала Вам на информацијама и тумачењу које је израдио одсек за правне послове Министарства. Они су познати као врсни познаваоци прописа, како домаћих тако и међународних. Најбољи доказ тога су исправке правилника које се сваки час објављују у Службеном гласнику, кашњење прописа и упутстава, незаконито одузете лиценце, накарадни и нејасни одговори на питања. А можда најбоље о тој способности сведочи чињеница да је за новчане казне и пенале по судским решењима у буџету Министарства у 2017. години предвиђено 150 милиона динара. Толико о тумачењу, а и о штедњи.

И поред најбоље жеље да у Вашем допису нађемо одговор на питање зашто нас нисте позвали на преговоре пре 1. септембра, када смо били у „законском“ штрајку, тај одговор нам нисте дали. Вама и Вашем правном одсеку је изгледа занимљиво да се бавите само оним питањима која нису непријатна. Питања на која немате одговор, једноставно прескочите. А ми Вас још једном питамо: Ако сте по Закону о штрајку дужни да ступите у преговоре са нама јер смо најавили штрајк у роковима прописаним Законом (18. августа), зашто нас нисте позвали? Ако један синдикат, Унија СПРС, као и обично, најави штрајк, а Ви позовете сва четири репрезентативна синдиката да се састану са Вама и председницом Владе, да ли је то правно тумачење разговора по члану 6. Закон о штрајку? Ваљда треба да будемо срећни због тог позива, с обзиром да се у марту десило да смо ми штрајковали 17. и 31. а Ви звали остале просветне синдикате. Дакле, напредујемо!?! Или ипак, не!

Пред Владу РС смо били принуђени да дођемо. Ако сте већ Ви глуви на наше позиве, па свесно или несвесно (или по савету правног одсека) кршите Закон и не ступате у преговоре са нама, можда ће неко други ко је изнад Вас имати слуха за наше захтеве.

И још нешто, нема потребе да опет претите и да нас упозоравате на опасност у коју могу доћи запослени. Хиљаде просветних радника који су 28. септембра обуставили рад или на други начин учествовали у штрајку, довољно су паметни и образовани да знају шта раде. Ви кажете да их Унија синдиката просветних радника Србије доводи у опасност. Ми одговарамо: У опасност их доводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Како? Тако што их Ваша упутства остављају без посла, тако што их Ваши прописи претварају у робове и бирократе, које насилни ђаци туку, тако што их Ваше плате спуштају на ниво најсиромашнијих грађана Србије...
 
Ваша упутства, господине министре, су летос затворила 800 одељења, а бог зна шта ће бити када нам Светска банка скроји рационализацију, а Ви је прихватите?!

Учинило нам се августа 2016. године, када сте постали министар, да знате о чему говоримо, али... само нам се учинило.

С поштовањем,

У Београду, 3. октобра 2017.
Председник Уније СПРС, Јасна Јанковић
Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 03 October 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC