ПРОТЕСТ - ПОВУЦИТЕ ЗАКОН! Штампај E-pošta
Thursday, 28 September 2017

ПРОТЕСТ - ПОВУЦИТЕ ЗАКОН!

Неколико синдиката просвете и здравства одржали су протест испред зграде Владе Србије, тражећи да се повуче из процедуре Предлог закона о запосленима у јавним службама зато што, тврде, од радника прави грађане другог реда. Протест је трајао око сат времена и протекао је без инцидената.

Објаснили су да је тај закон неправедан зато што запослене у просвети, здравству, социјалној заштити, култури и научно-истраживачкој делатности изузима из система заштите "права запослених".

 

То би значило да послодавци запосленима у јавним службама више не би биле установе или организације у којима су потписали уговоре о раду већ "јавна служба", што би значило да престаје дејство уговора о раду и да је он на располагању ресорном министарству, кажу учесници протеста.


Додају да би на тај начин неколико стотина хиљада запослених у јавним службама постали људи без радних права.

Оцењују и да тај закон представља черупање Закона о раду и најаву његовог потенцијалног укидања у наредном периоду.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић критиковала је и Закон о основама образовања и васпитања, јер, каже, даје овлашћење министру просвете да смењује директоре свих школа.

На тај начин, сматра Јанковићева, министар постаје генерални директор свих школа Србије.

"Порука је, овај закон не сме проћи, морамо да се ослонимо на законе које већ имамо и да оно што смо стекли очувамо", поручила је Јанковићева. 

Са друге стране, додаје, овај Предлог закона о запосленима у јавним службама даје превелика овлашћења директорима у односу на запослене.

Председник Новог синдиката здравства Србије Живорад Мркић рекао је, да је ово први у низу протеста и да синдикати неће дозволити усвајање Закона о јавним службама.

Председник синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић рекао је да ће закон омогућити масовно отпуштање запослених у јавним службама.

Наводи и да ће тражити да се за најмање 25 одсто повећа плата радницима у тој области.

Представници синдиката су поручили да то није политички скуп већ "раднички бунт" и најавлили масовније протесте у наредном периоду уколико се предлог закона не повуче.

Саобраћај у Улицама Кнеза Милоша и Немањиној код Владе Србије био је блокиран у периоду од 12 до 13 часова.

Нови прописи требало би да се примењују од јануара. Ресорни министар каже да свака новина изазива револт, и да је то природно, нарочито код синдиката који имају право да заступају интересе својих чланова. 
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC