ПОШАСТ СРПСКОГ ОБРАЗОВАЊА Штампај E-pošta
Tuesday, 26 September 2017

ПОЛИТИЗАЦИЈА ШКОЛА - ПОШАСТ СРПСКОГ ОБРАЗОВАЊА

Од самог почетка свог министровања, Младен Шарчевић упорно настоји да о себи у јавности створи слику ауторитативног човека, некога ко читав систем образовања држи у малом прсту и да му само ситнице недостају па да читав систем стави под своју контролу. Када то буде урадио и униформисао децу и наставнике „процветаће хиљаде цветова“.

Наопаку намеру да читав систем образовања и васпитања стави под чврсту контролу, што је у супротности са свим тенденцијама и трендом у свету, може имати само неко ко суштински и не познаје образовање и васпитање. Неко ко није у стању да сагледа ствари мало шире од директора мале приватне школе.

Да не говоримо напамет, већ на основу чињеница, указујемо и на то да у његовом закону о коме се тренутно расправља у Народној Скупштини, нигде се не могу уочити прави циљеви реформе образовања, већ се само виде мере које се предузимају. Циљеви су такви да би било веома незгодно и помињати их већ је много лакше заклањати се иза олињалих флоскула које помињу „квалитет образовања“, „рационализацију система“, „модернизацију школа“. Прави циљ је, наравно, тврда контрола над свим школама уз огромну, досад невиђену надлежност самог министра.

Непосредном применом добиће се управитељи школа које ће министар постављати на основу дописа који буду стизали од локалних „кадровика“ припадника одговарајућих политичких странака. Добићемо политизацију наших школских установа у досад незабележеним размерама. Као неизбежна последица тога, долази и до драстичног пада квалитета образовања на свим нивоима.

Ми, српски учитељи и васпитачи, уједно и родитељи, морамо подићи свој глас и супротставити се овој пошасти која нам се спрема. Ми немамо други посао нити резервну отаџбину, ни могућности да своју децу школујемо у другим школама осим у овим какве нам сада прекраја министар.

Свој наум, министар је почео да реализује и пре ступања новог закона на снагу. Наилази на отпор за који се нада да ће се лако савладати. У Земуну су му се супротставили родитељи. У Чачку СОЧ. Подршку у заштити својих школа од политизације им даје читава стручна јавност и колеге широм Србије. Следећи корак би био уједињење родитеља и наставника у пружању отпора, јер „тврд је орах воћка чудновата“.

Директор мале приватне школе је умислио да је велики министар. Крајње је време да му неко укаже на његове реалне домете и да га већ једном спусти на земљу.

У Крагујевцу, 24.9.2017.

Ресор за образовни систем УСПРС

Милан Јевтић

Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 26 September 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC