И ТЕБЕ СЕ ТИЧЕ! Штампај E-pošta
Tuesday, 19 September 2017

ЗАШТО ШТРАЈК, ЗАШТО ПРОТЕСТ?

И ТЕБЕ СЕ ТИЧЕ!

Унија СПРС је 1. септембра 2017. године истакла три основна штрајкачка захтева, која је успела да издвоји у мору осталих проблема који тиште запослене у образовању.

Од тог времена, Влада Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја показују велику упорност у повлачењу погрешних корака, привукавши на нашу страну и остале запослене у јавним службама, представнике здравства, науке, социјалне заштите и друге.

Одлучили смо се  да најавимо посету  и заказали долазак испред зграде Владе Републике Србије за 28. септембар 2017. године, тачно у подне.

Пошто су Влада и Министарство просвете  одбили да одговоре на наше захтеве које смо им на најлегитимнији начин упутили, закључујемо да су лажне декларативне најаве да ће раст зарада у просвети представљати један од приоритета Владе Републике Србије. Напротив, диспаритети и јаз створен у претходном периоду се све више продубљују. Закон о запосленима у јавним службама ће такво стање и озаконити.

Није било говора ни о повлачењу или изменама штетних прописа од стране Министарства просвете, којима је остављено без посла и норме велики број наших колега. Бројке говоре да је затворено 800 одељења и преко 2000 људи постало технолошки вишак. 

Влада Републике Србије је одлучила да по сваку цену наметне Закон о запосленима у јавним службама. Он је, у облику у каквом се појавио на јавним расправама, потпуно неприхватљив за представнике запослених у баш свим службама. Представља озбиљан ударац систему и значају јавних служби, њиховој организацији, друштвеној улози и ефикасности у раду. Његовом применом би се омогућило фаворизовање приватног сектора, чија ће цена услуга бити неприхватљива и недостижна великој већини грађана Србије.

Став Уније СПРС је да се овај Закон не може поправити, да је суштински штетан и репресиван.

Остајемо при ставу да је срамота за једну државу да просвета, као стуб сваког модерног друштва, буде 17% испод републичког просека

Због  тога ћемо се окупити испред Владе Србије, да им пренесемо утиске свих запослених у јавним службама и да им поручимо да је њихов Закон „рачун без крчмара“.

19.9.2017. Милан Јевтић, рук. Ресора за образовни систем УСПРС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC