Штрајковале чачанске школе Штампај E-pošta
Monday, 11 September 2017

Штрајковале чачанске школе: Понижени смо

Синдикат образовања Чачак  данас је одржао штрајк скраћењем часова на 30 минута, као знак подршке запосленима у Прехрамбено угоститељској школи. Подршку колегама данас су пружиле 22. од 29. школа у Чачку. Као што смо вас већ обавестили, колектив Прехрамбено угоститељске школе донео је одлуку о ступању у законски штрајк, због увођења привремених мера у школи и именовање школског одбора и вд директора школе који нису чланови колектива.

У 22. од 29. школа у Чачку данас су часови трајали 30 минута. Разлог штрајка је подршка колегама Прехрамбено-угоститељске школе  који се у законском штрајку налазе од 4. септембра.

- Синдикат образовања Чачак је данас ушао у штрајк од 30 минута, у знак подршке члановима синдиката ПУШ-а, који се од 4. септембра налазе у штрајку убог увођења привремених мера у њиховој школи. Од 29 школа где имамо свој синдикат, имали смо 22 школе у Ччаку, и то 15 са скраћењем часова на 30 минута а у седам су наши чланови излазли на 30 минута, рекао је Владимир Аџић, председник СОЧ.

Запослени у Прехрамбено-угоститељској  школи се противе увођењу привремених мера у школи и постављању школског одбора и директора на начин како је то урадио министар просвете Младен Шарчевић. Наиме, школски одбор, као и директор школе, нису чланови колектива.

- Директор и школски одбор су смењени а потом супостављена нека НН лица. За вд директора постављена је особа која никада није радила у нашој школи. За чланове школског одбора постављени су људи који никада нису ушли у нашу школу. Када је одржана прва седница пола њих је каснило јер нису знали где се налази школа. Погледајте сада принцип рада: у Медицинској школи је исто урадио министар просвете са локалном самоуправом, а примећујете ли да тамо нема бунта? Не буне се, јер је тамо за вд директора постављена жена која тамо ради бећ 30 година. Чланови школског одбора чине људи из школе, каже Бојан Недељковић, професор у Прехрамбено-угоститељској школи.

Недељковић је рекао да се још увек не зна ко је предложио нове директоре и школске одборе, иако је министар просвете рекао да је то урадио у договору са локалном самоуправом, а што су челници града демантовали.

Бојан Недељковић

– Који је принцип рада министра просвете и локалне самоуправе? Да ли су они имали неке своје страначке чланове којима је требало да доделе места па нису имали из наше школе? Да ли да убедимо неке људе из школе да уђу у неку од владајућих странака? Да ли је то принцип постављања вд директора?  Овде је моћ корупције. Који еј принцип да поставите непознату особу кој анема чак ни лиценцу за рад, као што је то био случај у једној школи? Исти случај је био у Смедереву где је локална самоуправа предложила некога а испоставило се да је то била кумовска веза. Тако и овде видећемо о чему се ради. Чак ни локална самоуправа не зна о чему се ради. Неко је необавештен овде, рекао је Недељковић.

Колектив школе је јединствен јер сматрају да је одлуком министра достојанство просветних радника погажено. Због тога ће наставити бунт и побуну, како кажу, против глупости и силе, све док министар не промени одлуку.

- Налазимо се испред споменика Надежде Петровић и она нас је учила бунту. Она нас је учила слободарском духу. Овде су погажени принципи. М и учимо децу демократији, да формирају ђачки парламент, говоримо да треба да управљају да имају идеје и да их износе.  Тражимо да деца изаберу председника одељенске заједнице. Министар одређује нама да ће нови директор бити НН лице. То је за нас неприхватљиво, поручио је Бојан Недељковић, професор у Прехрамбено-угоститељској школи.

И док Прехрамбено угоститељска школа наставља са штрајком, Синдикат образовања Чачак одлуку о новој подршци и штрајку донеће наредних дана, након седнице Градског одбора синдиката.

Извор: http://ozonpress.net

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC