ТИ СИ СИНДИКАТ - ВРАЊЕ Штампај E-pošta
Friday, 01 September 2017

ТИ СИ СИНДИКАТ - ВРАЊЕ

Неуређен општи систем образовања и лоша финансијска ситуација , као и изненадни технолошки вишкови, разлози су за једнодневни штрајк, у који је на почетку нове школске године ступила Унија просветних синдиката Србије, која је тим поводом у Врању одржала и протестну трибину.

Душан Младеновић, председник Уније просветних синдиката у Врању, каже да су проблеми конципирани у три тачке, иако су много већи и обухватнији, и као такви предочени Министарству просвете.

- Ниво примања у просвети је на нивоу од пре десетак и више година и износи око 18 одсто мање у односу на републички просек.

Просечна плата за седми степен стручне спреме и пуним фондом часова, у просвети износи око 41.000 динара.

У просвети ради око 75 одсто високообразованих, а држава се односи према њима на овакав начин.

Наши механизми борбе су радикализација штрајка и наставак синдикалне борбе, како бисмо истрајали у остваривању својих права - најављује Младеновић.

Трибини у Врању присуствовали су просветари и из осталих школа у Пчињском округу.

Просветари ће између осталог захтевају повлачење Нацрта закона о запосленима у јавним службама и потписивање Протокола о зарадама на основу кога ће плате у просвети порасти на ниво изнад републичког просека.

- Неуређени систем у образовању манифестован је још једном 31. августа када су школе добиле обавештење да с емења план и програм за одређени образовни профил у машинским школама, чиме су од једном, последњег дана пре почетка школске године створени технолошки вишкови.

Том одлуком, многи професори ће имати 15 одсто мање часова, а најмањи је проблем у последњем тренутку прилагодити начин рада, план и програм - појашњава Младеновић.

Он додаје и да је то типичан пример онога како не би требало да се у просвети поступа.

Последњи пут ажурирано ( Friday, 01 September 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC