УСПРС НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ШТРАЈКА Штампај E-pošta
Wednesday, 30 August 2017

Унија синдиката просветних радника не одустаје од штрајка

Часови 30 минута 1. септембра

Чланови Уније синдиката просветних радника 1. септембра ће ступити у једнодневни штрајк, скраћењем часова на 30 минута у 750 школа.

Истовремено, тога дана у подне у више градова у Србији биће организовани протести просветних радника, а руководство Уније најавило је одржавање конференције за медије испред зграде Министарства просвете.

Председница Уније Јасна Јанковић рекла је данас да је штрајк првог дана нове школске године само почетак синдикалних активности, те да ће се даљи кораци знати након што буде фромулисан коначни текст предлога закона о платама запослених у јавним службама. Унија тражи повлачење нацрта тог документа, јер се њиме не може поправити материјални положај запослених у образовању, а поред тога, прети опасност да се обавезом преузимања вишкова из других јавних служби повећа број запослених у просвети са непуном нормом или без иједног часа. Тај синдикат тражи и да са Владом буде потписан протокол о повећању зарада, које су у овом тренутку 17 одсто испод просека Републике.

Звонимир Јовић, члан Уније, рекао је да је сваки просветни радник у последње две године изгубио око 500 евра и да ће, када буде укинут закон о смањењу плата за 10 одсто, зараде запослених у образовању бити још ниже. Унија тражи и исплату по 15.000 динара на име три Светосавске награде које држава другује просветарима, као и да се од уштеда остварених смештањем технолошких вишкова запосленима у образовању исплати такође по 15.000 динара. Међу захтевима је и повећање коефицијената административним радницима са четвртим степеном стручности и шефовима рачуноводства са шестим степеном, као и да се плате радници који су задужени за уношење података у информациони систем „Доситеј“.

Добривоје Марјановић из овог синдиката је истакао да је, према последњим информацијама, 460 људи потпуни технолошки вишкови, те да ће, према процени Уније, 800 одељења бити угашено због примене стручног упутства Министарства просвете. Он је поновио податак који је Данас већ објавио - да је у овом тренутку на листи технолошких вишкова 4.574 запослена, 7.200 има непуни норму, а на одређено време ради 27.000 људи. Марјановић је казао да две трећине од те цифре ради по три, четири године, те да ће синдикат инсистирати да ови људи буду у предности када буде укинута забрана запошљавања на неодређено.

Разједињени

Иако су остала три синдиката образовања најавила заједнички штрајк упозорења за 4. септембар, ГСПРС “Независност” ће протестовати када и Унија, док Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије остају при ранијој најави. Они су за сутра најавили одвојене конференције за медије.

Извор: Данас

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC