СКРАЋЕНИ ЧАСОВИ И ПРОТЕСТИ Штампај E-pošta
Wednesday, 30 August 2017

На почетку школске године скраћени часови, али и протести

За ђаке 1. септембра почиње нова школска година, а за њихове наставнике и професоре једнодневни штрајк. Због најављеног протеста два репрезентативна синдиката у 1.000 школа широм Србије, часови ће бити скраћени на 30 минута. Штрајк по истом сценарију за 4. септембар најављу и преостала два просветна синдиката.

 

Пре недељу дана, прва жена Владе, први човек Министарства просвете и представници Уније синдиката просветних радника Србије састали су се како би решили постојеће проблеме у просвети.

"Шта се на том састанку десило, попили смо кафу, послужени смо, лепо смо послужени у Влади, они су врло љубазни били према нама и то би отприлике било то", прича Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Пошто је уследило послужење, а не и решење проблема просветних радника, који се кажу гомилају годинама, први дан нове школске године, два просветна синдиката отпочеће штрајком у 1000 школа.

Првог септембра школске године 2017. и 2018. Унија синдиката биће у штрајку од 30 минута, додала је Јанковићева.

У 13 градова протест

Наставници и професори ће у 13 градова широм Србије одржати и протесте на којима ће тражити повлачење Закона о запосленима у јавном сектору, потписивање Протокола о зарадама који ће просветарима обезбедити плате више од републичког просека и повлачење правилника који је до сада укинуо 800 одељења.

"Министарство тврди да то није тако, али не излази са својим подацима. Из информационог система можемо да извучемо да уместо 2.282 колико је било 3. јула, сада имамо 4.574 технолошког вишка. Што ће рећи да је 2.292 радника је током лета постало технолошки вишак", наводи Добривоје Марјановић, члан централне групе УСПРС.

Са траженим захтевима сагласна су и остала два синдиката, али не и са даном одржавања штрајка. Најављују да ће у једнодневни штрајк упозорења ступити 4. септембра.

"Када деца полазе у школу, онда није примерено према тој деци и према родитељима да тог дана баш обуставимо рад, већ четвртог... Деца су већ почела да иду у школу и на тај начин скрећемо пажњу и владе и Министарства на положај просветних радника", каже Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети Србије.

Шарчевић: Прво разговори са ММФ

Просветари имају законско право да изразе своје незадовољство, каже за Н1 министар просвете Младен Шарчевић и додаје да се први дан штрајка неће угрозити школе. За побољшање материјалног полажаја у просвети, министар наводи да има разумевања.

"Јасно смо им рекли да ће тај план бити врло брзо спреман, али најпре морају да се заврше разговори са ММФ-ом и да се сагледа тенденција раста. Председник Србије је више пута рекао да следи повећање од око 10 одсто, у складу с тим очекујемо за просвету више од тога", рекао је министар.

Просветари најављују радикализацију штрајка, уколико им се захтеви не испуне.

Извор: Н1

Последњи пут ажурирано ( Wednesday, 30 August 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC