НАКОН ПРЕГОВОРА Штампај E-pošta
Thursday, 24 August 2017

Завршен састанак просветара и Владе, без конкретне понуде

Председница уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић изјавила је, после састанка са премијерком Аном Брнабић и министром Младеном Шарчевићем, да је добро што је до састанка дошло. Навела је да нису добили конкретну понуду и да најављени штрајк за 1. септембар остаје. Остала три синдиката још одлучују да ли ће му се прикључити. Премијерка Ана Брнабић истиче да Влада разуме одлуку о штрајку али додаје да је стање у просвети данас боље него раније.

Час ће и овог првог септембра биће краћи за 15 минута. Осим скраћења часова у 750 школа, у подне и протести - организоваће их Унија синдиката просветних радника Србије, која има 30.000 чланова. Захтеви, поред осталог: повећање плата и повлачење Закона о запосленима у јавним службама.

Брнабић: Разумемо штрајк просветара

Премијерка Ана Брнабић рекла је поводом штрајка који је најављен за 1. септембар да влада разуме ту одлуку, али је истакла да је ситуација у просвети данас боља него раније.

Она је најавила да ће 2018. године први пут просветни радници бити у бољем положају у односу на период када им је плата смањена за десет одсто.

"Ми бисмо више волели да нема штрајка, али то је њихова одлука и ми на то нећемо утицати, нити смо их данас замолили да га немају, то је њихово право и то ћемо ми у потпуности поштовати и наставити разговоре са њима", рекла је Брнабић.

Она је додала да ће када из министарства финансија стигне завршна рачуница за буџет за 2018. и када се заврши са мисијом ММФ-а плате у јавном сектору бити повећане колико год је то могуће.

"Нисмо добили могућност да направимо некакав протокол који смо желели. Штрајк остаје 1. септембра, с тим што имамо обећање да ће премијерка када буде сазнала колико је могуће повећање плата за запослене у образовању прво звати представнике синдиката", рекла је Јасна Јанковић новинарима.

Премијерка им је обећала да ће до краја године бити укинут Закон из 2014. године по којем је у јавном сектору смањена зарада за 10 одсто.

На питање да ли је негде било помака, јер је било више тема на дневном реду Јанковићева је истакла да је највећи помак тај што је дошло до састанка, да су чекали "годину и по дана" на пријем и да их је премијерка Брнабић позвала.Како је рекла Брнабићева је најавила да ће их позвати поново да их директно информише о томе колико су могућа повећања плата.

Јанковићева је рекла да је током састанка речено да држава и даље жели да подржи образовање, али и да је ситуација са платама у образовању катастрофална, јер су просветари 17 одсто испод републичког просека.

Према њеним речима, то никога не радује.

"Мени је драго што то не радује ни председницу владе и очекујемо да ћемо имати некакве директне понуде за то шта ће бити надаље", рекла је Јанковићева.

Истиче, да је нацрт Закона о запосленима у јавној управи, око кога се води полемика од четвртка у јавној расправи, и наводи да ће синдикати учинити све да у јавној расправи прво опомену, а затим и изнесу предлоге, "па да коначно буду усвојени и њихови предлози".

"Сматрамо да овај закон никако није добар за нас", рекла је Јанковићева и додала да се причало и о томе да ли је могуће и како направити вредновање у образовању, али како каже, то су финесе о којима ће причати са министром просвете.

"Што се тиче новца, новца нема, то знамо и пре овог састанка. Дакле, новца ће за образовање можда бити мало више него за друге, али нажалост образовање ће и даље бити 13. прасе", навела је Јанковићева.

Истиче, да ће Унија синдиката одржати за 1. септембар најављено скраћење часова на 30 минута у свим школама чланицама, да ће у свим већим градовима направити протест и покушати да објасне шта се тачно дешава.

Наводи, да ће у то време бити завршена и јавна расправа о Закону о запосленима у јавном сектору.

"Ако министарство и влада буду остали при оваквом закону најављујемо даље синдикалне акције и обустављамо наставу", каже Јанковићева.

Како је рекла најспорније у закону је што "дерогира" све оно што су просветари стицали, а то су могућности јубиларне награде, посебни колективни уговори...

Састанку у Влади Србије присуствовала је и председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије Љиљана Киковић која је, како је рекла, изнела проблеме запослених у предшколским установама.

Наводећи да јој драго да се разговара о закону, истакла је да су проблеми ''предшколаца'' мало другачији јер су ''на локалном буџету''.

Она је указала да они имају проблеме у вези исплата плата, исплаћивања школске спреме, пребукираности у групи...

"Ми смо од премијерке тражили да се поради на томе да пређемо са исплатом плата директно из буџета", рекла је Киковић.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да следи још један састанак.

"Нисмо могли да лицитирамо. То још не знамо око самих износа, следи нам још један састанак да прецизирамо како ће да изгледа", каже Шарчевић.

Извор: РТС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC