Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 8 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас485
mod_vvisit_counterЈуче773
mod_vvisit_counterОве недеље3795
mod_vvisit_counterОвог месеца17633
mod_vvisit_counterУкупно5187301
 
 
ДУГО ПУТОВАЊЕ У ЈЕВРОПУ Штампај E-pošta
Tuesday, 11 July 2017

ДУГО ПУТОВАЊЕ У ЈЕВРОПУ

Чудо ли је овај интернет. Да га нема, ваљало би га измислити. Сазна и научи жив човек свашта корисно, чак и када није имао намеру да учи. Ето, на пример, јуче, у тренуцима доколице, хтедох да видим на интернету шта има ново у Црној Гори, па отворих веб сајт неких црногорских новина. Кад тамо, као и код нас, на првој страни извештај о најважнијим догађајима, то јест вест о томе шта раде Влада и Скупштина Црне Горе. Таман хтедох да прескочим те вести и да нађем неку о туризму, пажњу ми привукоше магичне речи: „Скупштина наставља расправу о изменама закона о основној школи …“

Као и сваки просветни радник, нисам издржао да не прочитам шта црногорски главари мењају у законима. И сазнадох између осталог и следеће:

1. Од почетка школске 2017/2018. године одељења у основним школама, гимназијама и средњим стручним школама уместо садашњих 30, имаће највише 28 ученика;

2. Наставници предметне наставе у основним школама, уместо садашњих 18, 19 и 20 часова обавезног непосредног рада са ученицима, имаће највише 18 часова.

3. Наставници и други запослени који раде са децом морају бити бар једном годишње лекарски прегледани;

4. Директор школе се разрешава дужности ако достави нетачне податке о томе који часови нису распоређени наставницима са непуном нормом.

Читам и не верујем, па проверих и на веб сајту Скупштине Црне Горе: Истина је све што пишу новине. Из образложења предлога закона које је Влада доставила Скупштини, сазнадох и да се све те измене доносе да би се црногорски школски систем приближио европским системима.

Кад то прочитах, мене ухвати паника! Да ли је могуће да Влада Црне Горе заиста сматра да ће се приближити Европској унији ако смањи број ученика у одељењима? Заиста су уверени да је потребно да се смањи норма часова наставницима? Да ли стварно мисле да ће бити ближи Европи ако сваке године провере имају ли наставници туберколозу или рак? Није ваљда да мисле да је потребно да се и закон бави тим тривијалним стварима какве су сакривање слободних часова који се чувају за директорову фамилију?

Пустио бих ја Владу Црне Горе и народне посланике да живе у незнању и лажном уверењу да је то пут у Европску унију, да ми их није жао. Браћа смо ми, донедавно смо у истој држави живели, а ја онај пункт код Бродарева никада границом нећу звати. Зато одлучих да им напишем једно писмо у коме ћу их упозорити да ни случајно не погреше и дигну руке за ове измене закона. Написаћу им да треба да се угледају на своју старију сестру – Србију, и на њена искуства на путу ка Европској унији. У том смислу, предложићу им да Црна Гора прво треба да смањи број чланова Националног савјета на минимум, и да му ни случајно не шире овлашћења као што намеравају. Друго, ни по коју цену да не смањују број ученика у одељењима, него да као и у Србији, ако је негде тај број пао испод 60, стручним упутством од 3 одељења направе 2. Важно је деца живе у бројнијим заједницама, јер се тако спречава повлачење и затварање деце у себе. Наставнике не треба слати на лекарске прегледе, јер њих ионако има превише. Ако их буду слали код лекара, још ће се открити да су неки и болесни, па ће их почети лечити и тиме додатно оптеретити буџет државе. Ето, на пример, у Србији је баш пре неки дан утврђено да има 1200 наставника вишка. Када тих 1200 добије отказе и отпремнине у непознатом износу, па додамо оне који ће поумирати јер су касно сазнали да су озбиљно болесни, број ће се још додатно смањити, а управо то је и циљ који нам је задао ММФ и Светска банка. Директоре који крију часове не треба да каштигују, јер ће их то демотивисати. Треба да као у Србији, то буде препорука за наредни мандат.

Ето, то ћу написати и послати Скупштини Црне Горе. Надам се да ће прочитати и прихватити, уважавајући чињеницу да смо ми у Србији већ завршили јавну расправу о сету нових просветних закона, и да ништа од ових измена нисмо предвидели, баш зато јер желимо у Европску унију. А ми ваљда знамо боље од Црне Горе како се стиже у Европу.

Стеван Јурић, сарадник у Ресору за финансије, аналитику и чланство Уније СПРС

Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 11 July 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC