СМЕНА ЗБОГ КРИТИКА ЗАКОНА? Штампај E-pošta
Monday, 19 June 2017

Председник Националног просветног савета: Хоће да ме смене јер сам критиковао нови закон

Иницијатива министра просвете Младена Шарчевића да Скупштина Србије смени проф. др Александра Липковског са места председника Националног просветног савета (НПС) изненадила је проф. Липковског, који сматра да се прави разлози за његову смену крију иза тога што је критиковао Предлог закона о основама система образовања, као и то што је подржавао смењеног директора Центра за промоцију науке.Писмом које ће данас званично упутити Муамеру Зукорлићу, председнику скупштинског Одбора за образовање, Липковски је одговорио на оптужбе које је министарство изнело на његов рачун у иницијативи за смену, коју су упутили Скупштини Србије.

 У тој иницијативи највише му је замерено кашњење у усвајању одређених правилника, наставних планова и програма.


- Ниједан од разлога које је министар Шарчевић навео као повод за моју смену уопште не стоји – навео је проф. Липковски у писму. – Министар је као моје пропусте апострофирао управо оне одлуке у којима се НПС није слагао са његовим предлозима. Да ли НПС постоји зато да би само потврђивао предлоге министарства, или му је дозвољена критичка активност?

Липковски је Министарство просвете оптужио за непоштовање законских одредаба и опструкцију рада НПС, непружањем прописане административно-техничке помоћи Савету. За квалитетнији рад, каже, недостајао им је правник ког је требало да обезбеди министарство, а наводи и примере докумената који су им из министарства стизали са годину и по закашњења.


НИЈЕ ТАЧНО

- Одговорно тврдим да оптужбе Министарства просвете о „лошем раду“ НПС под мојим руководством нису тачне. НПС је пуним капацитетом и веома одговорно радио, доносећи одлуке које су по мишљењу већине његових чланова најбоље у корист српског образовног система – тврди Александар Липковски у свом писму.

Извор: Вечерње новости
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC