ШТА ЈЕ СПОРНО У ПРИРУЧНИЦИМА? Штампај E-pošta
Sunday, 23 April 2017

Шта је спорно у приручницима о сексуалном насиљу над децом?

После бурних реакција синдиката просвете, као и родитеља на друштвеним мрежама, Министарство просвете одлучило је да повуче из употребе Образовне пакете за учење о сексуалном насиљу над децом. Питали смо људе из струке и родитеље шта је било спорно у тим приручницима?

Приручником за вртиће, предвиђа се да деца од три до седам година уче о томе који су интимни делови тела, шта су пријатни и непријатни додири, али се поручује и да породица није сигурно место.


Старији ђаци добили су и лекције о сексу- попут тога шта је француски пољубац, орални и анални секс.

Синдикати просвете се не буне против сексуалног образовања, али сматрају да понуђени пакети нису стручно урађени и зато су, кажу, неприхватљиви.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Сексуално насиље над децом пријави само 7% оних који знају
"Проблем је у томе што ми никако да схватимо да у овој земљи треба нешто да се пита струка, која ће рећи, да у овом уџбенику имате то, евентуално нешто да допунимо. Све може да се организује, али не, ми струку не питамо", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.

Пошто су синдикати дигли глас и рекли да из тих приручника неће учити децу, Министарство је најпре најавило корекције тих пакета. У Инцест траума центру, који је и израдио образовни пакет, кажу да то није могуће.

Инцест Траума Центар – Београд, у својству власника ауторских права за укупан садржај Образовних пакета и званичног издавача Образовних пакета, подсећа јавност да садржај није могуће ревидирати или користити у ревидираном облику, а да се не изврши повреда ауторских права. Образовни пакети су својина Инцест Траума Центра – Београд, наводе у саопштењу.

После овог саопштења, Министарство је одлучило да се од тих приручника одустаје: Одлучено је да се у наредном периоду формира тим стручњака, дечјих психолога и педагога, који ће израдити нови помоћни материјал за наставнике и васпитаче, намењен превенцији и спречавању сексуалног насиља над децом.

У Удружењу родитеља кажу да је сексуално образовање потребно, али да је неозбиљно од Министарства просвете што је такав пројекат најавило, а да у старту нису ангажовани одговарајући стручњаци.

"Имали смо прилику да видимо и по друштвеним мрежама родитеље који бурно реагују, деца све то читају. И ми смо сад њих опет оставили негде саме, опет их оставили да су та питања табу тема. Они сад сами налазе одговоре гуглајући странице без надзора и можемо само рећи помози боже да нађу одговор који их занима",

У удружењу додају да тема сексуалног насиља мора да се, како кажу, на прави начин уведе у школе и да пружи деци одговор на свако питање које имају.

Извор: Н1
Последњи пут ажурирано ( Sunday, 23 April 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC