СТАВ УНИЈЕ СПРС Штампај E-pošta
Thursday, 13 April 2017

Локални одбори Уније за подршку протестима

Главни одбор Уније синдиката просветних радника Србије ће после Ускрса одлучити да ли ће и у ком облику подржати протест студената. Изјашњавање наших колега је у току, а одбори Уније из Чачка, Зрењанина и Бачке Паланке већ су донели одлуку да треба да подржимо наше ђаке и бивше ученике и сугерисали и осталима да то учине”, изјавила је за Данас Јасна Јанковић, председница Уније.

Она није могла да прецизира на који начин би просветни радници, чланови тог синдиката, могли да се прикључе протесту, али указује да су запослени у образовању спремни да подрже неполитичке захтеве студената. Јанковићева истиче да је Унија у студентским захтевима препознала неке ствари за које се и сама бори годинама уназад, што, како каже, показује да су их њихови бивши ђаци слушали. Студенти који воде „Протест против диктатуре“ послали су јуче путем медија позив просветним радницима у градовима Србије позивајући их да им се придруже.

„Ушли смо у десети дан ‘Протеста против диктатуре’, који се у свим већим градовима у земљи одржавају захваљујући самоорганизованим студентима и студенткињама и свима другима који су устали против самовоље и ауторитарности власти. Досад смо добили подршку удружења пензионера, синдиката војске и полиције, радничких синдиката, различитих грађанских иницијатива, НУНС-а и других медијских удружења, као и синдиката Независност РТС-а. Посебно нам је значајна подршка коју смо до сада добили од радница и радника у образовању, који се већ годинама налазе на удару владине политике „штедње“. Желимо да ту подршку и узвратимо”, наводи се у овом отвореном писму и понављају захтеви који су проглашени у недељу и понедељак, међу којима је први укидање диктатуре и комплетна смена политичке елите

У истој колони против режима

“Наши протести прерастају у борбен и освешћен покрет вођен социјалним, политичким и економским захтевима који се тичу огромне већине становништва Србије. Због тога желимо још снажније повезивање с радницима и радницама фабрика у стечају, штрајкачима, пензионерима, средњошколцима и просветним радницима – са свима који су на удару овог режима“, наводи се у писму.

Извор: Данас

Последњи пут ажурирано ( Thursday, 13 April 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC