НЕПРАВЕДНО САНКЦИОНИСАНИ Штампај E-pošta
Monday, 10 April 2017

Кажњени јер нису оценили "невидљиве" ученике

Учитељи ОШ “Радоје Домановић” у Параћину тврде да су неправедно санкционисани


Седморо учитеља параћинске Основне школе “Радоје Домановић” решењем директорке кажњено је новчано због тога што нису оценили ученике који током целе прошле школске године нису долазили на часове.

Ово тврде кажњени учитељи, који су се обратили медијима на организованом скупу, уз подршку колега, као и председнице Уније синдиката просветних радника.

Учитељице Јелена Јевтић, Снежана Богдановић и Слободанка Ђикић, из групе кажњених, наводе да је директорка од почетка знала да неки ђаци - а реч је о деци ромске националности - уопште не долазе у школу, због чега су и остали без оцена.

- Подносили смо извештаје на одељењским и наставничким већима, али нико није реаговао. У школи ради педагошки асистент задужен за те ученике, али ни асистента нико није упутио у то да треба да утврди зашто та деца не похађају наставу. На крају школске године су директорка и помоћник директора потписали дневник васпитно-образовног рада и установили да су подаци исправни, а касније нас је директорка убеђивала да треба да платимо казну и да ћутимо јер је то за добробит свих нас - истичу учитељице.

Душица Иванковић Катић, једна од кажњених, тврди да води одељење првог разреда у коме је највише ромске деце, па због тога оптужује директорку да прави сегрегацију и дискриминацију.

С друге стране, директорка Драгана Вељковић истиче да је баш по пријави Душице Катић Иванковић, некадашње директорке, долазила контрола Школске управе из Јагодине и Републичке просветне инспекције.

- Потврђено је да у нашој школи нема сегрегације, али да се десет година уназад, од времена када је она била директор, погрешно оцењују прваци, па је наложено да се то исправи. Према закону, ученици првог разреда се оцењују описно и увек се преводе у други разред, тако да нема понављача. Ја сам морала да спроведем меру коју су ми наложили инспектори, а одлучила сам се за најблажу могућу казну, новчану. То је 20 одсто од плате током три месеца - објашњава актуелна директорка.

СЕДМОРО НА СПИСКУ

Дисциплински поступак против седморо учитеља покренут је у децембру. Милан Јовановић и Јасмина Ђурић кажњени су због неоцењивања, док су Снежана Богдановић, Јелена Јевтић, Слободанка Ђикић, Душица Иванковић Катић и Александар Јовановић кажњени због тога што као чланови комисије која је прегледала дневнике нису пријавили неправилности. Сви су упутили жалбе Школском одбору.

Извор: Вечерње новости

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC