ЕПИЛОГ ПРОТЕСТА Штампај E-pošta
Saturday, 08 April 2017

Епилог протеста Уније синдиката просветних радника

Просветни радници који су 31. марта потпуно обуставили наставу у штрајку који је организовала Унија синдиката просветних радника Србије, могли би да буду кажњени смањењем плате, али директори школа нису добили упутство како да спроведу тај захтев просветне власти.

Министар просвете Младен Шарчевић упутио је допис директорима у којем их подсећа да запослени у образовању имају право на законски штрајк са минимумом процеса рада (час од 30 минута), а да они који су "у штрајку супротно закону немају право на зараду за време трајања потпуне обуставе рада". Шта то конкретно значи јуче нисмо добили одговор у Унији синдиката просветних радника, чија председница Јасна Јанковић чека наредни корак просветне власти.У школама различито тумаче Шарчевићев допис - једни кажу да просветарима који 31. марта нису држали наставу може да се одузме дневница, која у просеку износи између 1.800 и 2.000 динара, други тврде да су они ипак део времена провели на радном месту, јер у осмочасовно радно време не улазе само часови непосредне наставе са ђацима.

- Овако како је написан, тај допис не може да буде основа да се просветним радницима који нису држали наставу експресно смањи плата. Директори који би се на то одлучили и сами би прекршили закон, а запослени којима би изрекли новчану казну би могли да их туже и добију на суду. По закону, директор је дужан да покрене дисциплински поступак за утврђивање одговорности радника који су учествовали у незаконитом штрајку, што спада у тежу повреду радне обавезе запослених. За то се може изрећи новчана казна. Запослени има право да се жали школском одбору и тек када он потврди или одбаци одлуку директора, може да се умањи плата - објашњавају за Данас у правној служби једне школе.

Други проблем на који указују поједини директори је то што Министарство није објаснило шта ће бити са просветним радницима који су 31. марта били у законском штрајку, односно држали су скраћене часове. Према подацима Министарства, у 124 школе су часови трајали по 30 минута, а настава је делимично или потпуно била обустављена у 84 образовне установе. С друге стране, Унија синдиката тврди да су, од 400 школа у штрајку, 144 биле у потпуној обустави, из чега се претпоставља да су остали радили скраћено. Закон предвиђа да се просветарима који су у законском штрајку плата умањи за време за које нису радили, али то у Шарчевићевом допису није наведено.

У школама замерају министру и што наставницима није пружио могућност да надокнаде изгубљене часове већ је директоре ставио у позицију да казне штрајкаче без вођења дисциплинског поступка, на шта по закону немају право. 

Историја се понавља

Ово није први пут да просветна власт прибегава кажњавању. На такав начин је бивши министар Срђан Вербић угушио вишемесечни протест у школама током школске 2014/15. године, чији је епилог споразум о решавању спорних питања са синдикатима. Управо чињеница да Влада одбија две године да испуни тај споразум била је непосредан повод за Унијин штрајк.

Извор: Данас

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC