У петак без наставе Штампај E-pošta
Wednesday, 29 March 2017

У петак без наставе, школе у штрајку

Школе, чланице Уније синдиката просветних радника Србије, ступиће у петак, 31.марта, у једнодневни штрајк, због неиспуњења Споразума о решавању спорних питања, који су репрезентативни синдикати потписали са Владом Србије још пре две године.

Како је на данашњој седници саопштио председник Синдиката образовања Чачка, Владимир Аџић, у петак неће бити наставе у свим школама у Чачку.

У петак, 31.марта у школама чланицама УСПРС празне клупе. Просветари – како кажу штрајкују из истог разлога као и 17.марта када је преко 500 од укупно 734 чланице Уније обуставило наставу –неиспуњење одредби Споразума о решавању спорних питања, која се углавном односе на побољшање њиховог материјалног положаја, потписаног са Владом Србије 24.априла 2015.године.

- Што се тиче Синдиката образовања Чачак свих 29 школа поштоваће одлуку Уније синдиката просветних радника Србије, и у петак 31. марта биће у потпуној обустави. Очекујемо да нови председник након избора издејствује да се поштује оно што смо потписали са министрима Владе Србије, рекао је Владимир Аџић, председник СОЧ-а.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије, Јасна Јанковић, која је данас присуствовала седници СОЧ-а, каже да је од претходног штрајка 17.марта нико од надлежних није звао, као ни пре тога, што – према њеном мишљењу доказује да на социјални дијалог могу рачунати само они који су блиски министру. Она истиче да се овај Синдикат оштро противи плану Владе о увођењу платних разреда супротно Споразуму из 2015, који је предвиђао колико-толико правичну расподелу.

- Чули смо да влада разматра увођење платних разреда искључиво у државне службе. То значи да платни разреди неће бити уведени у јавна предузећа већ само у просвети, здравству, безбедност и у локалним самоуправама. Ми се за то нисмо залагали, јер такви платни разредни не би могли да испуне споразум у коме се каже да ће платни разреди поправити материјални положај у образовању, каже  Јасна Јанковић, председница УСПРС.

Председништво УСПРС поручило је данас министру просвете да планирани штрајк није политички, нити политикански, како га је он оценио. Подсећају да се од 2000.године у Србији променило око 10 министара и да штрајка није било само за време Љиљане Чолић, чији је мандат трајао свега три месеца. Сматрају да ће са председничким изборима доћи и до промене Владе, којој такође неће толерисати уколико се – као актуелни министар – оглуши о спорни Споразум из 2015.године.

- Није никакво објашњење, није никакав изговор министра да каже ја то никада не бих потписао. То је потписано. Неко ј епотписао споразум о завршетку Првог и Другог светског рата. Не може да се каже да се тај уговор више не односи на нас, каже Милан Јевтић, члан Председништва УСПРС, који је позвао нову владу да просвету постави да буде налисти приоритета. 

Чланови Уније синдиката поручили су да од новог председника Србије, након избора, очекују да буде посредник у решавању њихових проблема, уз подсећање да је сваком просветару у протекле две године кроз неправедно одузето око 90.000 динара, односно 750 евра по основу смањења плата од 10% 2014, рачунајући повећања из 2015. и 2016. године, као и једнократну помоћ од 7.000 динара, исплаћену октобра 2015.

Извор: ozonpress.net

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC