ЗАШТО ШТРАЈК И ЗАШТО БАШ САДА? Штампај E-pošta
Tuesday, 28 March 2017

ЗАШТО ШТРАЈК И ЗАШТО БАШ САДА?

Недавно је, Унија СПРС 17. марта 2017. године организовала протест испред Владе Републике Србије. На њему је изражено незадовољство досадашњим понашањем, како Владе, тако и ресорног Министарства. Наша очекивања, да ће Влада прихватити одговорност и испунити оно што је са нама договорила још пре две године, нису се остварила.

Остали смо испред затворених врата, која су очито са друге стране била дебело тапацирана, као и образи наших претпостављених.

Те две године су протекле испуњене сталним одлагањем и лажним обећањима. Стога нико не може да нам замери да нисмо били стрпљиви. Међутим, сваком стрпљењу дође крај.

Избори, расписани за председника Републике Србије, заказани за 2. април 2017. године, без обзира на њихов исход, свакако ће нам донети и нову Владу Републике Србије. Пошто садашња Влада не жели, или нема времена да решава ове проблеме, наш штрајк 31. марта представља поруку тој будућој Влади и ресорном министру да постоји некакав Споразум са просветним радницима који није испоштован. Иако је наш министар своју неспособност и "чојство" покушао да опере приказујући наш протест као политички, мислимо да је свима јасно, да је на жалост, ово био једини начин на који можемо скренути пажњу читавој јавности на себе. Лако је рећи да не важи оно што је неко други потписао. Да ли то значи да смо ми још увек у Првом и Другом светском рату? Да ли то значи да ми нисмо деца наших родитеља јер наш потпис не стоји на венчаном листу? Да ли то значи да ми нисмо део ове земље јер нико из ове владе то није оверио потписом? Да ли треба да нам је печат и мастило стално у џепу и да ли је потребно да нас свака влада овери, да бисмо постојали? 

Од новог председника Републике Србије очекујемо да посредује у решавању спора који је настао због неиспуњавања Споразума.

Од нове Владе Републике Србије очекујемо да образовање и просвету постави на листу својих приоритета, да суштински, а не декларативно мења однос према просвети,  да се о свим променама у образовном систему консултује са наставницима практичарима,  као и да легислативне промене усаглашава са ставовима и мишљењем стручне јавности.  

Желимо да будемо земља знања и ако од тога нисмо одустали, а циљ је прокламован у Стратегији развоја образовања, онда се много тога мора променити. Дипломе се морају стицати, а не куповати. Знање се мора неговати, а не ниподаштавати, а насиље над запосленима у школама мора престати одмах!

Изгубљено време никада се не може вратити и зато штрајк и зато баш сада!

ИНФО УСПРС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC