РЕД ЈЕ! Штампај E-pošta
Saturday, 18 March 2017

Просветари испред Владе: Ред је поштовати потписан споразум

Просветни радници окупили су се испред зграде Владе Србије. Док министар просвете Младен Шарчевић тврди да, осим дате речи, нема основа за испуњење захтева просветних радника, они узвраћају питањем: зашто се влада обавезала на нешто што не може да испуни?

 

"Човек се веже за реч" - мото је незадовољних учитеља и наставника који од Владе траже исплату обећаних годишњих награда, закон о платним разредима и пријем код премијера, иако је са ресорним министром већ било преговора.


„Ја бих рекла да је то једно замајавање које се зове социјални дијалог. Вас скоро сваке нееље неко позива на неке преговоре, а на пеговорима вам каже - за вас никада нема пара, за вас никада неће бити пара“, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

 
Према рачуници Уније синдиката, од августа 2015. процесом рационализације у просвети се уштедело око две милијарде динара, док из министарство стиже порука да уштеда нема, те тако нема ни споразумом обећаних награда.

„Не можемо сада представити да се уштедело пара, а нама се не дају награде. Није се уштедело ништа, награде стоје на папиру, да ли су законски одобрене или ће се кроз нови закон регулисати, то је основно питање“, објашњава Младен Шарчевић, министар просвете.

У време заустављања петомесечног штрајка просветара априла 2015. године споразум је потписао бивши министар. Актуелни пак каже: „Ја да сам био министар тада, свакако то не бих потписао“

У Београд на протест дошла је читава Србија, односно представници више од 500 школа под окриљем Уније синдиката: „Ако ћутимо ништа се неће постићи, значи морамо да се чујемо и да се обрати на нас пажња, најзад“, каже Гизела Киш, ОШ Братство јединство, Бело Блато.

„Ми се надамо да имамо партнере у министарству, а не противнике. Ако је неки споразум потписан, ред је да се он и поштује и ми не тражимо ништа више од тога“, каже Саша Станојевић, Пољопривредна школа, Алексинац.

Уколико се преговори не наставе и захтеви Уније не прихвате, до краја марта ови људи најављују потпуну обуставу наставе на један дан.
 
ИНФО УСПРС
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC