ИСПУЊЕЊЕ ОБАВЕЗА ИЛИ ОБУСТАВА Штампај E-pošta
Saturday, 18 March 2017

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије протестовали испред Владе

Испуњење споразума или обустава наставе 31. марта

Уколико Влада Србије не испуни споразум који је још пре две године потписала са синдикатима образовања, чланови Уније синдиката просветних радника Србије ће 31. марта обуставити наставу у школама на један дан, рекла је Јасна Јанковић, председница Уније, на протесту испред зграде Владе.


Скуп је симболично трајао један школски час, а саобраћај у Немањиној улици је био заустављен до 13 сати.

Протест којем је присуствовало више стотина просветних радника из свих крајева Србије, почео је интонирањем химне “Боже правде”, коју је отпевала наставница Музичке школе Војислав Вучковић”из Чачка. Окупљени су носили синдикалне заставе и транспаренте “Човек се веже за реч”, Школе и факултете претварате у продавнице диплома и титула", "Откуд оволико лопова", “Платни разреди и решен проблем”, а говори руководства и чланова Уније прекидани су звиждуцима. На помен Владе Србије и Министарства просвете, као и министра Младена Шарчевића просветари су дували у пиштаљке, узвикивали “уа”, “лопови”, “доле влада” и “хоћемо паре”.

Члан Председништва Уније Владимир Аџић казао је да Унија захтева да Влада Србије исплати запосленима у основним и средњим школама светосавске награде за 2015, 2016. и 2017, у укупном износу од 15.000 динара, колико очекују и на име једнократне помоћи, од новца уштеђеног збрињавањем технолошких вишкова. Просветари траже и да им се плате повећају за 12 одсто. Од Министарства просвете захтевају да се повећају коефицијенти домарима, админстративним радницима и осталим запосленим са четвртим степеном стручности, као и да се коефицијент шефова рачуноводства са вишом школом изједначи за запосленима са том случном спремом који су у настави. Један од захтева је и да људима који су уносили податке у информациони систем “Доситеј” то буде плаћено.

Министар просвете Младен Шарчевић раније јуче је оценио да нема разлога за штрајк и да би сва спорна питања у вези са зарадама просветара требало да буду решена доношењем новог закона о платним разредима, који се очекује до јуна. Шарчевић је оценио да је потписани споразум на који се позива Унија, а којим се траже исплате заосталих награда, у овом тренутку није могуће испунити и да га он, да је у том тренутку био министар просвете, не би потписао. Како је рекао, то су схватили сви остали синдикати сем Уније.

Реагујући на ову изјаву, Јасна Јанковић поручила је Шарчевићу да њега “нико не пита да ли би потписао споразум”, те да тај документ постоји већ две године, али да га Влада не поштује. Она је навела да синдикати скоро сваке недеље са неким преговарају, али да увек добијају одговор да за образовање нема новца. Она је навела да је једино праведно да платни разреди важе за цео јавни сектор, укључујући и јавна предузећа, а да су сва другачија решења за просветне раднике неприхватљива.

Извор: Данас

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC