ПРОТЕСТ ИСПРЕД ВЛАДЕ 17. МАРТА Штампај E-pošta
Friday, 10 March 2017

Чланови Уније синдиката просветних радника најављују протест испред Владе 17. марта

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије организоваће протест 17. марта испред зграде Владе Србије, јер ни после шест дана, колико су држави дали рок да одговори на њихове захтеве за исплату награда и једнократне новчане помоћи запосленима у образовању, одговор није стигао.

Одлуку о протесту органи Уније су већ донели, потврдила је за Данас Јасна Јанковић, председница тог синдиката, али није желела да прецизира на који начин ће штрајк бити организован и да ли ће тога дана чланство држати наставу или не.

Управо 17. марта навршава се две године од великог протеста просветних радника који је остао упамћен по поливању водом тадашњег министра Срђана Вербића. Вишемесечни штрајк завршен је потписивањем споразума о решавању спорних питања, који Влада до данас није испунила.

- Две године брујимо о том споразуму, а пошто се Влада није изјаснила у року који је поставио сам министар просвете на прошлонедељном састанку, сматрамо да је управо то одговор на наше захтеве. Министарство просвете није адреса на коју можемо да се обратимо, тако да нам преостаје да 17. март обележимо на синдикалан начин и да Влади освежимо памћење – каже Јанковићева.

На питање да ли ће се придружити Унији, јер су пре две године са њима протестовали испред Министарства просвете, председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић поручује да им „не пада на памет“. Каже да их руководство Уније није звало и поручује им да „сами спроведу штрајк и покажу колико су јаки“, алудирајући на раније протесте тог синдиката на којима је, тврди, био занемарљив број просветних радника.

- Захтеви су нам исти, али не и начин синдикалне борбе – каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, одговарајући на питање Данаса да ли ће њихово чланство учествовати на протесту 17. марта. Она каже да досад није било договора четири репрезентативна синдиката о заједничком наступу и да Синдикат образовања покушава „дипломатски“ да се избори за корекцију коефицијената запосленима у основним и средњим школама и то за 12 одсто. Ту корекцију Илићева види као „прелазно решење до увођења платних разреда“, а евентуалну исплату заосталих новогодишњих награда и једнократне помоћи сматра „привременим решењем“. Она додаје и да синдикат на чијем је челу инсистира да се запосленима у предшколским установама исплате два повећања, од четири и шест одсто, што су већ добили радници у основним и средњим школама. За данас су заказане седнице Републичког одбора и Председништва Синдиката образовања Србије, на којима ће се разговарати о актуелној ситуацији, а Илићева каже да евентуална одлука о штрајку зависи од расположења чланства.

ГСПРС „Независност“, који је четврти репрезентативни синдикат образовања, дао је рок од две недеље држави да се изјасни о испуњењу споразума. Тај рок истиче крајем следеће недеље, а шта ће се даље дешавати још није познато.

Петиција

Слободан Брајковић додаје да су Синдикат радника у просвети Србије и Синдикат образовања Србије започели потписивање петиције за корекцију коефицијената, коју је досад подржало 45.000 запослених, а коју ће предати Влади.

Извор: Данас

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC