УСПРС - СПОЉАШЊЕ ВРЕДНОВАЊЕ Штампај E-pošta
Tuesday, 28 February 2017
САОПШТЕЊЕ УСПРС
 
Пре неколико година је у српски образовни систем уведено спољашње вредновање рада школских установа. Критеријуми, предвиђени Правилником о вредновању квалитета рада установа као и начин његовог спровођења, изазвали су отпор међу учитељима и наставницима. 
 
Унија СПРС је јасно формулисала разлоге свога противљења кроз Резолуцију, усвојену на великој Трибини УСПРС,22.децембра 2012. године у Равном гају, код Крагујевца. Тражили смо реформисање рада надзорничке службе и повратак предметног надзора.
 
Из овог угла ваљало би посматрати досадашње негодовање  већине чланова Уније СПРС и одбијања екстерне евалуације  у Чачку.Чачанска гимназија, Економска и Машинско-саобраћајна школа, нису прихватиле вредновање, које је само себи и сврха и циљ, без унапређења наставе у школама.
 
Расписивањем конкурса и пријемом извесног броја саветника-спољних сарадника, створили су се основни предуслови који би водили ка предметном надзору и побољшању квалитета образовног система. Колегинице и колеге, поштоване у својој средини прихватљиви су као неко ко врши педагошки надзор и истовремено обавља саветодавну функцију
 
Био је довољан само један корак у добром правцу, који ће уз минималне трошкове донети значајне резултате.
 
Предметни надзор успешно је обављен у Гимназији  у Чачку, прошле недеље. Нема разлога да се он не спроведе и у свим другим школама.  
 
Очекујемо реформу надзорничке службе пре следећег круга екстерног вредновања и континуирано побољшавање система образовања.  Уважавањем мишљења Уније СПРС, не би се изгубило чак пет драгоцених година, већ би се посао много раније завршио на опште задовољство.

У Београду, 28.2.2017. године
 
ИНФО УНИЈЕ СПРС
                     
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC