САОПШТЕЊЕ УСПРС Штампај E-pošta
Monday, 27 February 2017

САОПШТЕЊЕ УСПРС

(поводом изјаве председника Владе Републике Србије)
 
Унија СПРС поздравља и подржава изјаву председника Владе Републике Србије, Александра Вучића у којој најављује да ће се заложити за повећање зарада запосленима у јавном сектору. Међутим, у обавези смо да скренемо пажњу на чињеницу да је господин председник Владе Републике Србије, очигледно сасвим погрешно информисан. Наиме, подаци које је изнео одговарајући на питања новинара у Нишу 24. 2. 2017. године не одговарају чињеничном стању.
 
Наведено је да су учитељима и наставницима тренутне плате веће за 0,5%, пошто су увећане за 10,5% а претходно им је смањено 10%?! Поред тога што нам никако није јасно како се дошло до поменуте рачунице, питамо се и коме је у интересу да самог председника Владе Републике Србије и читаву јавност доводи у заблуду? 
 
Веома је лако и на основу података до којих је сасвим једноставно доћи, видети да су поменуте тврдње потпуно нетачне. На основу података који се налазе на званичном сајту Републичког завода за статистику, јасно се може уочити да је просечна плата запослених у образовању, дакле учитеља и наставника у октобру 2014. године (пре умањења од 10% ), износила 60363 динара у бруто а 43223 динара у нето износу.
 
На основу података из истог извора, дакле са сајта Републичког завода за статистику се такође да уочити да је просечна плата у образовању, исплаћена у јануару 2017. године, износила  55808 динара у бруто и 40124 динара у нето износу.
 
Као што се на основу изнетих и званичних података јасно види, зараде запослених у просвети су од новембра 2014. године значајно мање, дубоко испод републичког просека и да се стање није поправило чак ни након два повећања која су била „већа него у другим делатностима“. Дубина у којој је потонуо материјални положај просветних радника је тако велика да би оваквом динамиком повећања, учитељи и наставници стигли просек у осталим делатностима тек након неколико година. Ови подаци јасно говоре да су плате запослених у школама мање, чак и у номиналном износу.
 
Колико су мање у реалном износу, непрекидно смо износили на преговорима са представницима Министарства просвете и Министарства финансија, понављали приликом штрајкова упозорења које смо организовали.
 
Прошло је време упозоравања, а личне утиске о свом материјалном положају, запослени у школама ће пренети на протесту који ће бити организован испред Владе Републике Србије.
                                                                       
ИНФО-УСПРС
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC