ОБРАЗОВНИ ФОРУМ - ИЗВЕШТАЈ Штампај E-pošta
Saturday, 25 February 2017

ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА ОБРАЗОВНОГ ФОРУМА

На основу позива који смо добили од проф. др Ивана Ивића, Јасна Јанковић, председница УСПРС и Милан Јевтић, вођа ресора за образовни систем УСПРС су у среду 22. фебруара 2017. године учествовали у раду поменуте организације. УСПРС је као организација препозната да  се осим уобичајених послова синдиката, као што су заштита материјалног положаја и услова рада запослених, бави и ширим спектром проблема у образовању. Један од уводничара на скупу је била и Јасна Јанковић која је и ову прилику искористила да учеснике упозна са нашим ставовима и изнесе опште  примедбе ЗОСОВ-а, које Унија понавља у свакој прилици. 

Дебата је започета уводном беседом професора Ивића и била је посвећена ЗОСОВ-у. Истакао је опште проблеме који се отварају понуђеним решењима, а које је сасвим прецизно формулисала професорка др Ана Пешикан. Први пут је стручна јавност заузела готово јединствен став да понуђена решења у скоро свим Нацртима ЗОСОВ-а, уопште нису добра. Осим једногласног одбијања на НПС-у, веома су значајне и примедбе које долазе од стране синдиката и шире стручне јавности. Сви Нацрти ЗОСОВ-а који су се појављивали  су толико лоши, да их не би вредело ни поправљати, већ писати поново. 

У Нацртима је уочен недостатак координације међу министарствима, конкретно, министарства просвете и локалне самоуправе. Уочен је изразити менаџерски модел организације школа, који ЗОСОВ претвара у „Закон о управљању школама“ који суштински, проблеме образовања а нарочито васпитања ставља у потпуно други план. Васпитање се у Нацртима ЗОСОВ-а више провлачи као обична синтагма.

У даљем току дискусије у којој су, поред представника УСПРС учествовали универзитетски професори, представници различитих стручних друштава, народни посланици, говорило се о свим отвореним проблемима и опасностима које собом носи погрешан приступ овим проблемима које је министарство заузело. Изгледа да  актуелни министар просвете, читав школски систем у Србији са свим његовим специфичностима, посматра на исти начин као што је посматрао и школу коју је водио пре ступања на дужност. Због великог броја учесника расправе из редова универзитетских професора, неминовно се дошло и до помињања Нацрта Закона о високом образовању, где су такође уочени бројни недостаци.

Из саме дебате је изнедрен закључак да су катастрофална решења, понуђена у Нацртима сета Закона о образовању сама од себе формирала широк фронт противника, чак су у томе успели да уједине појединце из редова стручне јавности који су раније имали потпуно супротстављена гледишта.

Професор Ивић је са запрепашћењем констатовао да је Стратегија образовања у Републици Србији до 2020. Године одбачена у потпуности. Сасвим је игнорисана чињеница да је на њој радило више од 200 стручњака, наших и страних, као и велики број опонената, задужених да у документу траже слабости.

У светлу најсвежијих дешавања која су у великој мери осрамотила и Министарство просвете и српско образовање у целини, изнета је и констатација како у Србији чак ни сами предлози законских решења не представљају највећи проблем, већ њихова примена. Нарочито различите злоупотребе које се приликом примене дешавају, компромитујући притом образовни систем у целини.

Ресор за образовни систем УСПРС

Милан Јевтић

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC