УСПРС КРИТИКУЈЕ ЗАКОН Штампај E-pošta
Thursday, 16 February 2017

УСПРС критикује Нацрт закона о основама система образовања

Унија синдиката просветних радника Србије критиковала је Нацрт новог закона о основама система образовања, оцењујући да се њиме централизује систем, јер се министру даје превише власти, а незадовољни су и како је решен пријем у радни однос.

"Годину и по дана радимо на смештању технолошких вишкова и на великим уштедама у систему. Нацрт закона предвиђа отварање конкурса као начин заснивања радног односа. То би значило да би у систем ушли нови људи, а остали би и они који немају довољан број часова", каже председница УСПРС-а Јасна Јанковић.

Јанковићева је новинарима уочи Округлог стола о Нацрту закона о основама система образовања на коме ће представници синдиката, како је рекла, заузети јасан став о томе какав је закон о образовању потребан Србији, истакла да би такав начин запошљавања поскупео образовање.


Она је критиковала и то што синдикати нису позвани да преговарају о закону, иако је то, додаје, прописано Споразумом о решавању спорних питања.

Осврнула се и на овлашћења министра просвете, која су сада део нацрта закона, наводећи да се систем образовања централизује, уместо да се повећана одговорност пренесе на школе.

"Нацртом закона нажалост гледамо како се читав систем централизује и како министар одлучује о свему. Сматрамо да је то немогуће јер има преко 2.000 установа у оквиру школа (предшколске установе, основне и средње школе, домови ученика) и све то контролисати са једног места, из министарства, није чак ни физички изводљиво", истакла је Јанковићева.

С друге стране, наводи да се у УСПРС-у боје политизације, јер, како је објаснила, верује да ће министар, уколико не зна кога ће поставити за директора, питати локалну самоуправу, а они ће предложити неког ко је њима близак, што у великом броју случајева, буде неко ко је близак партијама на власти.

"Најбоље решење је да се промени структура школског одбора, да у њему има највише оних који ту раде и којима ће тај неко бити директор. Они најбоље знају кога ће поставити", предлаже Јанковићева.

Извор: РТС
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC