ИСПРАВИТИ НЕПРАВДУ ОДМАХ Штампај E-pošta
Saturday, 11 February 2017

ИСПРАВИТИ НЕПРАВДУ ОДМАХ

У више наврата је Унија СПРС истицала да је постојећи ЗОСОВ конфузан, непрецизан, да наноси штету ученицима, наставницима и образовању у целини, међутим, чак и такав какав је, у неким одредбама и није тако непрецизан. И у садашњем Закону се не допушта могућност одузимања лиценце наставнику и стручном сараднику пре него што се оконча судски спор. Уколико би се супротно учинило, као што је већ учињено нашим колегама  који пред вратима Владе Републике Србије очајнички моле за правду, то би представљало ускраћивање једног од основних права - права на рад, по члану 60. Устава Републике Србије.

Лиценца се наставнику и стручном сараднику чак и на основу одредби садашњег закона одузима тек кад установа достави Министарству просвете коначно решење о отказу уговора о раду.

Питамо се да ли је могуће да правна служба Министарства просвете није у стању да направи разлику између „решења о изрицању дисциплинске мере престанак радног односа“ а које доноси Школски одбор и који садржи и поуку о правном леку по коме се запослени упућује на обраћање суду и „коначног и правоснажног решења о отказу уговора о раду“ које доноси суд након завршетка радног спора?

Питамо се даље, да ли је могуће да су директори школа довели у заблуду читаву правну службу у Министарству просвете? Да ли та иста служба, након што је „превеслана“ од стране директора сада доводи у заблуду и самог министра просвете господина Младена Шарчевића? Како другачије и на који начин да тумачимо бесмислице које изјављује о наводном „правном вакууму“ насталом између два закона  у који су запале наше колеге?

Унија СПРС позива министра просвете да одмах смени своју помоћницу Мирјану Поповић, због очигледног несналажења и неспособности а да читавој правној служби министарства просвете изрекне дисциплинску меру престанак радног односа. У поступању према њима нека узме у обзир и одредбе Закона о раду и Устава Републике Србије, нека добију сва она права која су ускраћена нашим колегама.

Док се у правној служби Министарства просвете тражи „правна гимнастика“ (користимо њихову уобичајену терминологију), последице могу бити фаталне.

Господине министре, преузмите одговорност и прекините агонују наших колега. Порука која се шаље јавности, родитељима и ученицима представља негацију хуманости.

ИНФО УСПРС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC