ОДМАЗДА НАД ПРОСВЕТНИМ РАДНИКОМ Штампај E-pošta
Sunday, 05 February 2017

КРАТАК ОПИС ЈОШ ЈЕДНОГ СЛУЧАЈА ОДМАЗДЕ НАД ПРОСВЕТНИМ РАДНИКОМ

Влада Ђурковић је наставник географије, вероучитељ, диригент дечијег црквеног хора, организатор мноштва културних манифестација у Сомбору као члан ГКУД "Раванград".

 Образовним радом је почео да се бави још као студент у својству сарадника ИС Петница. У школама је почео да ради од 1999. г. Претежно је радио као наставник географије, али је норму допуњавао и као вероучитељ. Током рада у школама је остваривао одличне резултате што потврђују и мишљења његових бивших ученика, колега (која се могу видети у прилогу 1), као и званични извештаји саветника и педагога који су пратили његов рад.

Чудна дешавања у његовом случају су почела на пролеће 2016. г. Почетак тих дешавања се поклапа са покушајем Владе Ђурковића да учествује на локалним изборима као представника групе грађана. Ова њихова намера је највероватнији мотив појединаца и њихових симпатизера да покрену хајку против њега. У априлу 2016. г. је покренут дисциплински поступак против Владе Ђурковића на основу пријаве родитеља једне ученице, а на основу наводних догађаја који су се десила у фебруару и априлу исте године.

Поступак је окончан у августу када је директорица ОШ "И. Г. Ковачић" у Станишићу донела Решење о удаљавању са посла. Суштина овог поступка се најбоље може видети из образолжења, да је по наводима ученице:

- 12. фебруара 2016. на часу географије је увредио ученицу речима: «Твој тата је био у праву када је рекао да си глупава.»

- 4. априла 2016. г. је увредио исту ученицу када јој је рекао: "Гледај колико си дебела, не можеш ногу да подигнеш на столицу".

Треба додати да, што се тиче ових навода, они су извучени из контекста и реинтерпретирани.

У случају првог навода тачан је само први део реченице: „Твој тата је у праву.“, који је изречен у ситуацији када је ученица била немирна на часу. Наиме, Ђурковић је имао један разговор са оцем ученице и у том разговору је отац констатовао да његова кћерка улази у пубертет и да се све чешће чудно понаша, па се Ђурковић тога сетио у датој ситуацији.

Други навод је потпуно исконструисан, јер је Ђурковић опоменуо ученицу да не ставља ноге на сто када је видео да држи ноге подигнуте на столици. Незамисливо је да би било који наставник, осим наставника физичког васпитања, коментарисао способност некога да подигне ногу било где, па макар то била столица, а посебно је незамисливо да се Ђурковић, који има проблема са телесном тежином и отежаном моториком, некоме руга због «дебљине» или неспретности.

Након доношења Решења о удаљавању са посла, прошло је доста времена, а да Министарство није поништило лиценцу Влади Ђурковићу, тако да се он нашао на листи радника са непотпуном нормом у информационом систему Доситеј, и са те листе је преузет у ОШ «Бранко Радичевић» у Стапару. Овај догађај је збунио чланове радне подгрупе за праћење ангажовања запослених у просвети, па сам ја, као члан ове подргупе тражио информацију од надлежних служби у Министарству просвете. Тамо сам добио одговор да лиценца није одузета јер постоји доста нејасноћа у овом случају. Ипак, крајем новембра - више од три месеца након окончања дисциплинског поступка, те нејасноће су волшебно разрешене и стигло је Решење потисано од стране министра по којем се нашем колеги, одузима лиценца и то ретроградно, од 5. августа.

Овај случај се сада налази на суду, који ће вероватно трајати доста времена. За то време колега Ђурковић је без прихода доведен у ситуацију да се бори за голу егзистенцију. Влади Ђурковићу остаје мала утеха да је Министар, након упознавања са овим случајем путем писма које му је он упутио (прилог 2.), у јавности иступио са ставом да се поступци за одузимање лиценце морају водити много пажљивије и најавио промене Закона по том питању. А против несавесних директора, секретара и чланова школских одбора најавио и кривичне пријаве.

Можда ће Министар и у овом случају поступити као и у случају колеге Владимира Милојевића тј. наћи начин да ангажује свог колегу географа Ђурковића док се цео случај не реши на суду.

Душан Мишковић, члан Радне подгрупе за праћење ангажовања запослених у установама образовања и васпитања у Школској управи Сомбор

Последњи пут ажурирано ( Sunday, 05 February 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC