ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА? Штампај E-pošta
Thursday, 02 February 2017

Хоће ли министар просвете убудуће бирати директоре школа?

Нацрт закона о основама система образовања и васпитања још није дошао до јавне расправе, али се о њему у јавности већ расправља. Пажњу је привукла одредба о избору директора школа и предшколских установа. Наиме, уместо Школског одбора, директоре ће убудуће именовати министар.

Директора Прве економске школе у Београду Нови закон о образовању и васпитању затиче усред трећег мандата. Сва три пута бирао га је Школски одбор, у којем седе представници запослених, родитеља и локалне самоуправе. Када нови акт ступи на снагу, приликом избора директора свих школа и вртића, последња ће бити министрова. Министар именује, министар и смењује.

 "Мени је то сасвим логично, да онај ко руководи просветом, да одређује ко ће му бити помоћници, а онај ко вас поставља тај треба и да вас смени ако не радите добро", сматра директор Прве економске школе у Београду Милибор Саковић.


Ту логуку не виде синдикати – виде централизацију и могућу политизацију. Кажу да их је министар питао за мишљење док је Нацрт закона писан, рекли би му да на себе преузима превелику одговорност именовања око две хиљаде људи.

"Покушавали смо да кажемо да је аутономија школе нешто што би повећало и њену одговорност, овако све то у име Школског одбора, а и у избору директора ради сам министар. Нити он то може да стигне, нити може да добије праве информације", истиче Јасна Јанковић из Унније синдиката просветних радника Србије.

Министар одговара да ће се ослонити на оснажени систем. Подсећа да је приликом оцењивања установа, више од трећине школа добило тек јединице или двојке. А Агенција за борбу против корупције наложила је смену 36 директора због злоупотреба. Демократија, каже, не сме да буде на уштрб ефикасности.

"Министар неће одлучивати по свом ћефу, поштоваће демократске процедуре, правила игре", каже министар просвете Младен Шарчевић.

Нова правила су, осим што министар именује директоре, мање-више стара. Комисија коју формира школски одбор и даље спроводи конкурс - од обраде, документације до мишљења наставничког већа о кандидатима. Листу кандидата и извештај комисије прослеђују министру.

"Сад имате познатог кривца, овако је то разводњено до бесвести. Ви имате да сада директоре од тих девет чланова интересује само проста већина како ће излобирати родитеље и колеге, можда обећава и нерад, бољи успех и њему је довољно где је ту квалитет", каже министар просвете.

Предности и мане Нацрта закона биће на столу сутра у подне, на састанку са синдикатима, а јавна расправа се очекује већ током фебруара.
 
Извор: РТС
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC