Уместо Светосавске честитке Штампај E-pošta
Friday, 27 January 2017

Уместо Светосавске честитке

Поштовани господине министре,

Просветни радници широм Србије су се надали да ћете их пријатно изненадити поводом Школске славе. Са Ваше стране заиста и долазе изненађења, али углавном непријатна.

Најпре сте са жаљењем констатовали да Влада Републике Србије није у могућности да исплати никакав једнократни износ запосленима у просвети. Ова обавеза, коју је Влада прихватила и потписала са репрезентативним синдикатима, априла 2015. године, не може да се испуни због „препрека“ које су у међувремену настале. Њих је Влада Републике Србије сама и намерно створила. Једним документом преузела обавезу, а другим, нешто касније, забранила исплате.

Мудро и државнички, нема шта!

Из сасвим поузданих извора смо обавештени да је израђен нацрт Закона о основама система образовања и васпитања, али га, из сасвим необјашњивих разлога ми нисмо видели. Шта ли се у њему налази, па је достојно мистерије? Или се играмо „скривалица“ или нам препуштате да „гатамо“, на основу Ваших изјава датих у медијима?!?

Најзад, рекосте како „није реално“ да се исплати једнократна помоћ просвети, али, очигледно, потпуно је реално да просечна зарада у Републици Србији износи нешто преко 53 хиљаде динара, а у ресору за који сте преузели одговорност 42400 динара! 

Вас, господине министре, то уопште не забрињава. Бавите се стратешким питањима, као што је увођење униформи у школе и расписивање тендера за њих. Оптерећени сте саставом свог тима и именовањем нових и најновијих саветника. Док се у Републици Србији непрестано смањује број деце и наставника, број саветника у Министарству, непрекидно се увећава. 

Срећна нам слава,  поштовани господине министре. Желели бисмо да убудуће о озбиљним стварима, чешће разговарате са онима који у школама раде, као и да покушате да социјални дијалог водите са нама, а не са новинарима.

ИНФО УСПРС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC