САОПШТЕЊЕ УНИЈЕ СПРС Штампај E-pošta
Friday, 27 January 2017

Саопштење поводом Светосавске изјаве министра просвете

Министар просвете је (из Португала или по повратку, не знамо), за лист Данас изјавио: 

"Захтев за исплату једнократне новчане помоћи запосленима у образовању није реалан, јер збрињавањем дела технолошких вишкова нису остварене реалне уштеде. Ако део вишкова збринете на места оних који су у току једне године отишли у пензију, само сте изнивелисали стање."

Ради истине, морамо министра да подсетимо, или да га упознамо, са следећим: 

Збрињавањем технолошких вишкова и радника са непуном нормом остварене су реалне уштеде, јер се број извршилаца смањио тако што су систем напустиле стотине људи који су у претходном периоду биле ангажоване на одређено време. Смањивањем броја извршилаца смањени су и расходи за доприносе који падају на терет послодавца, зараде, јубиларне награде, путни трошкови. Када се има у виду чињеница да је у просвети ради преко 100.000 људи, а да је на разне начине збринуто више од 6 хиљада запослених, уштеде су евидентне. 

Да ли је министар заборавио на ове чињенице, или их намерно изоставља, не знамо, али знамо да је срамотно да просечна плата у просвети у децембру износи 43.000,00 динара, а просечна плата у Србији, 53.456,00 динара!

Ако је и у Португалу просечна плата просветног радника 10 % мања од државног просека, онда се нећемо бунити.

Зарад истине, наше колеге, по подацима Гардијана, у овој земљи инкасирају месечно 2600 евра! Дакле, бунићемо се и то жестоко!

ИНФО УСПРС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC