НЕПРАВДА! Штампај E-pošta
Friday, 13 January 2017

Благајници плата једва као теткици

И. МИЋЕВИЋ

Неквалификовани радници у школама зарађиваће као они са четвртим степеном. Синдикати траже повећање основице "административцима" за 500 динара.

Када просветарима стигне јануарска плата, теткице ће добити једнако дебелу коверту као благајници, други административни радници или домари.

Незадовољни оваквим стањем, синдикалци су затражили од Министарства просвете да помогне у решавању проблема, али државна каса је у Министарству финансија, па од њих очекују разумевање и помоћ.

- Просветни радници добили су повећање шест одсто, почевши од децембарске плате. Сада смо се номинално скоро па вратили на износ из 2014, пре смањења од десет одсто - каже за "Новости" Владимир Аџић из Уније синдиката просветних радника. - Повећањем минималне цене рада са 121 на 130 динара, почевши од јануарске плате, запослени на минималцу примаће рецимо у месецу са 23 радна дана 23.920 динара. А административни радници имају основицу 22.500 динара, па практично падају испод минималца. Зато ће држава и њима дотирати до минималне зараде, те ће на крају примити исто као чистачице.

Ова ситуација, додаје Аџић, лоша је из угла вредновања рада и образовања, али и зато што ће администрација масовно одлазити на боловање, као што су то до сада радиле чистачице.

- Када су на минималцу, исто примају и ако раде и ако не раде. И зато ће многи, и за најмању ситницу, отварати боловање. А то ће за функционисање школа представљати велики проблем.

У Унији синдиката имају и предлог за решење овог проблема - да се административним радницима повећа основица за 500 динара, како би дошли на зараду 26.000-27.000 динара. Они се, иначе, залажу и за враћање односа зарада у просветни 1:2:3, где би прво, на минималцу, били неквалификовани радници, друго средња стручна спрема, а треће наставници са високим образовањем. Према садашњој минималној цени рада, то би значило да наставници примају скоро 70.000, уместо садашњих 43.000 динара. Тренутно је трећина просветног система на минималној заради, упозоравају из Уније.


ПЛАТНИ РАЗРЕДИ

- УПОРНО тражимо увођење јединствених платних разреда у целом јавном сектору, али држава не жели да прихвати наш предлог. Залажемо се за то да чистачица има исту плату и у школи, и у болници, и у јавном предузећу - каже Аџић. - Директор Техничке школе у Чачку, у којој радим, доктор је наука, и има исту плату као чистачица у "Србијагасу".

Извор: Вечерње новости
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC