УСПРС НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ЗАХТЕВА! Штампај E-pošta
Thursday, 05 January 2017

Синдикати не одустају од захтева да се запосленима у образовним установама исплати једнократна новчана помоћ

Децембарске плате запослених у основним, средњим школама и домовима ученика, које се исплаћују из два дела, 6. и 20. јануара, биће увећане за шест одсто, што значи да ће коверте просветара бити "дебље" у просеку за 2.400 динара.

Повишица следује само онима чије су зараде смањене за 10 одсто у новембру 2014, што значи да ће бити заобиђени запослени који примају минималац. Њима ће, међутим, због повећања минималне цене рада плате скочити већ почетком фебруара, када се исплаћује први део јануарске плате, објашњава за Данас Владимир Аџић, шеф Ресора за финансије Уније синдиката просветних радника Србије.

Он подсећа да је минимална цена рада од 1. јануара повећана са 121 на 130 динара што је увећање од 7,5 одсто, па ће "теткице" убудуће примати у просеку 23.920 динара. Аџић напомиње да повећање минималне цене рада доноси нови проблем, пошто ће зараде административних радника (благајника) у школама пасти испод минималца, па ће и они бити дотирани. Административни радници без претходног радног стажа примају у просеку 22.500 динара. Аџић као могући сценарио најављује да ће благајници почети масовно да отварају боловања, као што се то у једном тренутку догодило са "теткицама". Зато је, како каже, у овом тренутку једино решење да се благајницима повећа цена рада, до увођења платних разреда. Аџић наводи да корекција коефицијената није реалан захтев, јер би у том случају повећање тражили и сви остали.

И са повећањем од шест одсто, просветни радници и даље ће бити плаћени мање од републичког просека, а да би се вратили на ниво из 2014, плате је требало подићи за 12 одсто. У Унији сматрају да простора за побољшање материјалног положаја просветних радника има.

- Збрињавањем технолошких вишкова до овог тренутка је уштеђено две милијарде динара, а сваког следећег месеца уштеде могу бити само веће, јер се број технолошких вишкова константно смањује. Сматрамо да би било најправедније да се новац од уштеда врати у образовни систем, а најнепоштеније би било да он оде у републички буџет. Тих две милијарде динара је довољно да се свим запосленима у предшколским установама, основним, средњим школама и домовима ученика исплати једнократна помоћ од 15.000 динара, односно 10.000 са порезима. О томе смо пре неколико дана разговарали са министром просвете Младеном Шарчевићем, који је обећао да ће ову идеју изложити министру финансија - каже за Данас Јасна Јанковић, председница Уније, напомињући да су просветари последње три године закинути и за новогодишњу награду, која се не исплаћује, иако је предвиђена посебним колективним уговором.

Она указује да су у најнеповољнијем положају запослени у предшколским установама, јер се њихове зараде финансирају из буџета локалних самоуправа, од чије воље зависи и да ли ће испоштовати препоруку да и предшколцима плате у 2017. буду повећане за шест одсто. Јанковићева каже да се општине "угледају једна на другу по лошем, а не по добром", илуструјући то податком да је општина Ивањица прошле године повећала плате предшколцима за четири одсто, али пошто то није урадио нико у њиховом окружењу, сада нису предвидели повишицу од шест одсто. Она каже да је у овом тренутку једино решење да се зараде радника у предшколству исплаћују директно из републичког буџета или да Министарство финансија обавеже локалне самоуправе да повећају плате овој категорији запослених за шест одсто. На томе инсистирају и у Самосталном синдикату предшколског образовања и васпитања, у коме кажу да су Сремска Митровица и Стара Пазова 28. децембра исплатиле запосленима у предшколским установама у тим општинама за шест одсто увећане плате.

Продужава се распуст за два дана

Први део зимског распуста биће продужен за два дана због епидемије грипа, па ће настава почети у среду, 11. јануара, рекао је јуче министар просвете Младен Шарчевић. Он је додао да ће се епидемиолошка ситуација на терену пратити на дневном нивоу и да ће бити у свакодневном контакту са Министарством здравља. Уколико оболевање и даље буде велико, министар каже да ће се нова процена радити у понедељак, 9. јануара.

Шарчевић објашњава да су се одлучили да распуст продуже само два дана, јер је проблем како надокнадити изгубљене часове. У Војводини је распуст у току тако да се календар не ремети, али у остатку Србије то представља проблем. Померање другог дела зимског распуста ремети породичне планове, јер су многи уплатили аранжмане, а продужавањем године ремети се систем мале матуре, која се полаже 14,15. и 16. јуна. Министар каже да према подацима Института Батут највише оболелих од грипа има међу предшколском и школском децом у узрасту од пет до 14 година - око 12.000, а оболело је и око 3.000 средњошколаца.

Прво полугодиште се завршава 27. јануара, а други део зимског распуста трајаће од 30. јануара до 10. фебруара.

Грип у Београду

Када је реч о главном граду Србије, према подацима Градског завода за јавно здравље Београд, број оболелих од грипа је у претходних недељу дана повећан за 62 одсто. Укупно је 2.646 оболелих од грипа.

Извор: Данас

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC