Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 17 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас2044
mod_vvisit_counterЈуче7126
mod_vvisit_counterОве недеље15058
mod_vvisit_counterОвог месеца53133
mod_vvisit_counterУкупно4750135
 
 
НЕДОВОЉНО! Штампај E-pošta
Tuesday, 03 January 2017

“Колико год да су зараде повећане, није довољно”

Влада Србије је као један од најбољих резултата у 2016. години издвојила повећање плата у државном сектору и пензија.

Док економисти објашњавају да није могло више и да с тим процентима треба бити опрезан и у овој години, грађани кажу - колико год да су зараде биле повећане, није довољно.


Чињеница је да их је ММФ-ово потврдно климање главом прошлог октобра обрадовало, чињеница је да су у Нову годину ушли богатији за неколико процената. А они сами додају чињеница је и да смо богатији само на папиру.

Тодор Вучићевић израчунао - са новим процентом његова четворочлана породица, супруга и син не раде, кћерка студент, имаће месечно 450 динара више.

"Вероватно би требало да ми врате 10 одсто па онда 1,5 да бих могао да прихватим повећање и говорим о боиљем стандарду за мене и моју породицу а остало је у категорији социјалне помоћи. Ваљда би био ред да они нама врате наших 10 одсто а тек онда да причају о повишици, а кад ти узму 10 а врате 1,5 то није повишица", наводи он.

То што се ближи одузетом проценту из 2014. године Мирјана Чворовић назива недовољним, а на питање како у 2017. узвраћа питањем.

"Шта ми можемо да узмемо за тај новац ста можемо да купимо, шта ви кажете на то шта би ви купили за то повећеање? Сматрам да је образовање костур једне озбиљне државе и да би морало да се води рачуна о томе не знам шта друго да кажем".

Драган Крстић је оптимистичан.

"Наше зараде су некада биле и мање па се живело, мислим да ћемо у 2017. живети боље али су неке друге ствари у животу важније од висине зараде", наводи раган Крстић.
Економисти објашњавају да је повећање плата и пензија крајем прошле године било на горњој граници могућности српске привреде, тј. да у таквом складу дефицит није морао да трпи. Не би било добро претеривати - плате и пензије не смеју да расту брже од привредне активности. Тренутно у односу на БДП стопа инвестиција износи 18, 19 одсто, а за раст нам, објашњавају стручњаци, потребна стопа од 25 одсто.

"Ако би у наредној години бдп растао брже него сто се очекује било би добро да се повећају инвестиције јер од тога зависи раст привреде а тиме и плата и пензија значи требало би водити такву политику која не би угрозила могуцност да плате и шпензије расту и наредних година 57 ако у једној години претерате онда нећете моћи касније да дижете или ћете морати да смањујете. Ја мислим да ако би раст био 3,5 одсто да плате и пезије не би требало повећавати", сматра економиста Милојко Арсић.

Председник Владе је крајем године у неколико наврата говорећи управо о тој стопи раста поручио да ће и у овој години сигурно бити новца за нове проценте.
 
Извор: Б92
Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 03 January 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Четвртак од 1900 до 1930

Субота од 0800 до 0830

ТВ Коперникус I.

РАДНЕ ГРУПЕ ПО ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

СЛОБОДНА РАДНА МЕСТА

ЈЕДИНСТВЕНА ЛИСТА ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

ЛИСТА РАДНИКА СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ

МОЈА ПРАВА СУ?

ЗАХТЕВ ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ


УПУТСТВО БОДОВАЊЕ

УПУТСТВО
ПОСТУПАК УТВРЂИВАЊА ТЕХНОЛОШКОГ ВИШКА

ОДЛУКЕ КОМИСИЈЕ

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

 

 

УСПРС на facebook - у

ТАКСА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

КАЛЕНДАР РАДА 2016//2017

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

ДОПИС МИНИСТРА

 

ЗАХТЕВ ДИРЕКТОРУ

НОВИ ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

ПУБЛИКАЦИЈА ПОСЛОВИ

ЗАКОН О ОСНОВАМА

СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА

И ВАСПИТАЊА

ЗАКОН

О ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН

О СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН О УЧЕНИЧКОМ

И СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

 

ШКОЛСКА 2014/2015

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

ШКОЛСКА 2013/2014

ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC