ПРЕДМЕТНИ НАДЗОР? Штампај E-pošta
Friday, 30 December 2016

Унија не одустаје од предметног надзора

Гимназија у Чачку биће прва школа у Србију у којој ће у оквиру екстерне евалуације бити извршен и предметни надзор, на чему ова образовна установа, као и Унија синдиката просветних радника, чији је Гимназија члан, инсистирају већ дуже време. То је епилог недавног састанка челника Уније са министром просвете Младеном Шарчевићем, који је завршен договором да се спољашње вредновање рада Гимназије у Чачку и предметни надзор обаве 22. и 23. фебруара, потврдио је за Данас Владимир Аџић, члан Уније и председник Синдиката образовања Чачка (СОЧ).

 Запослени у Гимназији, али и у још две чачанске средње школе – Машинско-саобраћајној и Економској, неколико пута су одбијали екстерну евалуацију, због тога што квалитет рада наставника процењују људи који нису из исте струке, па се дешавало да, рецимо, час математике оцењује наставник физичког или час биологије наставник страног језика. У Синдикату образовања Чачак кажу да је недавно извршена екстерна евалуација у Музичкој школи, где је на час енглеског језика дошла професорка која не зна ни реч енглеског, а на часу хармонике се појавио географ.


Спор дела чачанских професора са Министарством просвете траје месецима уназад, а због одбијања екстерне евалуације против њих су били покренути и дисциплински поступци. Они су стопирани доласком Младена Шарчевића на чело Министарства просвете, који је крајем августа, према тврдњи Владимира Аџића из СОЧ-а, обећао да ће се у договору са школама урадити предметни надзор, да ће бити замењени саветници који су се појављивали у претходним покушајима евалуације, јер су између њих и наставника „пале тешке речи“, те да ће се изменити правилник о вредновању школа која ће омогућити предметни надзор.

И сам министар је посетио Гимназију у Чачку 17. новембра и обећао да ће договорено бити испуњено, да ништа неће бити рађено „на силу и из ината“, а потом је у ову школу стигла најава да се екстерна евалуација спрема за другу половину децембра. Уследила је преписка синдиката школе са Министарством просвете, потом састанак са министром и нови договор да ће спољашња провера квалитета рада ове школе бити крајем фебруара.

Занимљиво је да екстерна евалуација још није спроведена у друге две чачанске средње школе које су се побуниле, нити је последњих неколико месеци било таквих покушаја, што у Синдикату образовања Чачак тумаче као покушај просветне власти да сломи једно од најјачих синдикалних упоришта, јер се, како кажу, „зна одакле ветар дува“. На питање да ли ће после најновијих дешавања Гимназија у Чачку бити привилегована, с обзиром да је екстерна евалуација спроведена у око 1.500 образовних установа у Србији по истим правилима, Владимир Аџић одговара да суштина целе борбе није да Гимназија буде изузетак већ да предметни надзор буде општеприхваћена пракса у свим школама.

После свега, и даље је неизвесни шта ће се дешавати крајем фебруара, јер професори не одустају од предметног надзора и очекују да га спроведу неки од 200 наставника, изабрани на конкурсу који је Министарство расписало за избор саветника-спољних сарадника. Из Министарства, међутим, поручују да они неће бити самостални у раду већ ће помагати просветним саветницима из школских управа.

Струка тврди супротно
 
Чачански професори остали су при своме, иако су надлежни који се баве екстерном евалуацијом објашњавали да спољашње вредновање није стручни надзор појединачних наставника, због чега не мора да их процењује стручњак исте вокације. Тврде да су сви просветни саветници обучени да процене како наставник води час, како и колико деца уче на часу, да ли наставник управља процесом учења, какву атмосферу ствара, како прати напредак ученика…, што је сврха овог дела екстерне евалуације.

Конкурс за науку на пролеће
Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће нови конкурс за финансирање научних пројеката бити расписан на пролеће и да је у плану и реорганизација научних института у Србији. Шарчевић је приликом јучерашње посете Институту „Михаило Пупин“ у Београду рекао да је тај институт понудио један од бољих предлога, али да ће и други институти учествовати у томе. а дефинисаће се у ком проценту се „иде“ кроз институције, у ком проценту се остварују сопствени приходи учешћем на тржишту, а у ком се новац добија преко конкурса.

Извор: Данас
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC