КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ - ЧАЧАК Штампај E-pošta
Monday, 19 December 2016

Енглески контролисала професорка која не зна ни реч енглеског!

Министар просвете Младен Шарчевић није испунио обећање које је дао  у августу, да ће у преосталим чачанским школама бити спроведена екстерна евалуација али са предметним надзором и у договору са школама, саопштено је данас на конференцији за новинаре Синдиката образовања Чачак. 

Тако је према подацима Синдиката образовања Чачак недавно извршена екстерна евалуција у Музичкој школи где је на час енглеског језика дошла професорка која не зна ни реч  енглеског, док је на час хармоније  дошао професор географије!  

Због тога професори чачанске Гимназије неће прихватити екстерне  евалуаторе који су најавили свој долазак у среду. Према речима професора Драгана Матијевића, у школу треба да дође чак 17 евалуатора, што до сада није био случај ни у једној школи у Србији.

– Долази време да они који нису у просвети  оцењују оне који су у просвети, они који не држе часове оцењују оне који држе часове, они који не раде оцењују оне који раде. Заиста је много бесмислица. Као што већ знате, 2012. године је почео циклус тзв. екстерне евалуације и прва евалуација која је била обављена била је у чачанској Гимназији. Хтели смо да видимо о чему се ради, и након тога одржали смо састанак и упозорили на све слабости таквог вида контроле. Основна слабост је да не могу људи који не знају и не разумеју сам предмет да оцењују тог предметног наставника. Министартсво је остало упорно и све се то претворило у једну трагикомедију од које нико није имао користи, ни школе, ни просветни радници, ни ученици. Само су се те бирократе, просветни чиновници играли до миле воље. Најбољи пример је то што смо имали пре 15 дана у Музичкој школи, коју је посетила екстерна евалуација и где је на час хармоније дошао професор географије, а на час енглеског језика дошла је колегиница која не зна ни реч енглеског језика. На крају им је рекла да су изабрали сјајну тему за расправу. Због свега тога ми годинама инсистирамо на том предметном надзору – поручио је професор Матијевић.


Матијевић је подсетио да је са министром постигнут споразум о екстерној евалуацији, али да он тај договор није испунио.

– Тражили смо од министра предметни надзор и промену Правилника о екстерном надзору, и дао нам је обећање да ће то урадити. У медјувремену је расписао конкурс за екстерне евалуаторе и они треба да почну да раде од 1. фебруара. Надали смо се да ће нам они доћи али је Министарство одлучило да настави по старом.  Такође, договорили смо се да у екстерној евалуацији не учествују људи који су били прошли пут, у мају месецу, јер су пале тешке речи на обе стране. Колико видимо из онога што су нам послали, макар та прва четири евалуатора, сви ти људи су били и прошли пут – рекао је Матијевић, постављајући питање  зашто баш толико инсистирају на Гимназији и на чак 17 евалуатора, што до сада нигде није био случај.

Председник синдиката у чачанској Гимназији Милан Селаковић подсетио је да је министар и његова свита посетила Чачак средином новембра када је још једном поновио све оно што је договорено у августу. Према подацима којима располаже СОЧ, у Београду евалуацију није имало ни 50 одсто основних школа, односно 370, док је у Чачку вредновано око 94 одсто основних школа. Он је рекао да ће чланови синдиката сутра имати састанак са министром просвете како би се избегли проблеми око заказане евалуације у среду ујутру.  

Милан Селаковић– Та обећања нису дата тако давно, пре месечак дана. Шта је урађено од тога? Није урађено ништа па је просветна бирократија и школска управа опет зајахала јадне школе. Како је наша Гимназија дошла у први план када је у питању евалуација и зашто по хитном поступку? Ако на сутрашњем састанку не буде договора ми евалуаторе нећемо примити у среду.  Не бежимо од контроле али она мора бити предметна – поручио је Селаковић.

Председник СОЧа Владимир Аџић подсетио је да министарство не спроводи потписане споразуме са просветним радницима уз тврдњу да се не сећају или да не могу да спроведу. 

– Јутрос смо тражили хитан састанак са министром просвете и добили смо позив на разговор у уторак у 9:30. Желимо да предупредимо проблеме до којих може доћи зато што СОЧ стоји иза одлуке која је донета још 2012. године, да се оваква екстерна евалуација на прима на часове – подсетио је Аџић.

Бирократе конролишу наставнике

Драган Матијевић је рекао да су међу контролорима најављени бивши начелник Школске управе Владан Сеизовић који је педагог и који никада није одржао час, док је Данијела Ковачевић Микић наставу држала три или четири године.

– Не одбијамо екстерну евалуацију али морамо да се договоримо како и на који начин и у ком термину.  Данијела Ковачевић Микић, госпођа која ради у Школској управи, завршила је књижевност и радила три или четири године у школи, и она сад треба да дође да оцењује колгиницу Бубу Спасић кој ради 33 године или Дејана Крунића који ради 32 године.То је заиста понижавајуће, како за те људе тако и за српски језик – рекао је Матијевић.

Извор: http://ozonpress.net/

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC