ШТЕТОЧИНСКИ ЧЛАН ЗАКОНА Штампај E-pošta
Tuesday, 13 December 2016

САОПШТЕЊЕ - ШТЕТОЧИНСКИ ЧЛАН ЗАКОНА

Последњих неколико година, више наших колега је било жртва велике лакоће, којом је бивши министар, Срђан Вербић, потписивао решења о одузимању лиценци наставницима.

Шта је министра Вербића наводило на такво поступање? По нашем мишљењу, постоје два основна разлога. Први разлог лежи у чињеници, да бивши министар, није имао никаквог искуства рада у школи, а други, много озбиљнији, лежи  у самом накарадном Закону. Иако смо много пута указивали на трапавост и штетност таквих решења, апеловали надлежнима у Министарству, ишли чак и у Народну скупштину Републике Србије да посланике дозовемо памети, од лудости се ипак није одустајало. 

Законом је предвиђено да се наставнику, васпитачу и стручном сараднику лиценца може одузети након добијања правоснажности пресуде. Међутим, у одређеним случајевима, нарочито када је реч о повреди чланова од 44-46. Закона о основама система образовања и васпитања, лиценца се одузима наставнику и пре одлуке суда! Сасвим је било и за очекивати, да ће оваква решења доводити до бројних злоупотреба са којима се свакодневно сусрећемо и суочавамо. Навешћемо само најдрастичније примере: Један колега је имао расправу са директорком и том приликом повисио глас. Директорка је то одмах прогласила насиљем, на основу чланова 44-46. га је отпустила са посла,  а министар Вербић му је брже-боље потписао решење, којим му је одузета лиценца. На суду је доказано да, наравно, насиља није било, лиценца му је, Богу хвала, враћена.

И на примеру колеге, због кога су се узнемирили и ученици 14. београдске гимназије, који пролази кроз сличне „паклене кругове“, на делу је видљива, иста злоупотреба Закона. Реч је о члану 128. ЗОСОВ-а, став 2., у коме се помиње да се лиценца одузима због „престанка радног односа“, услед повреде чланова 44-46. истог Закона. 

Злоупотребом овог члана Закона, злонамерни директор може било коме да уручи отказ Уговора о раду. Без обзира на то што ће се на суду доказати да инкриминисаног чина није било и да је запослени недужан, министар ће, по слову закона, издати и потписати решење којим се неповратно одузима лиценца.

Сувишно је рећи како се овај штеточински члан Закона неизоставно мора уклонити и то много пре него што уништи углед и репутацију још неког доброг и посвећеног наставника, који само има ту несрећу да има злонамерног и осветољубивог директора.

У Београду, 13. децембра 2016.

ИНФО СПРС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC