МИНИСТАР МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ Штампај E-pošta
Wednesday, 07 December 2016

Реформе успорене због лоших оцена школа

Од првог дана мандата Владе, највише идеја се чуло у сектору образовања: школске униформе, обавезна информатика, национална матура, оцењивање наставника, лиценцирање директора. Министар просвете и науке Младен Шарчевић за РТС каже да реформе трају дуже него што би требало пошто је рад у више од трећина школа лоше оцењен.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Младен Шарчевић је истакао да има много области које треба променити, али да се закон о системском и дуалном образовању очекује после Нове године.

"Имали смо састанак са новинарима и најавили сто дана реформе у фазама. Мора све редом да се поправља, а ако је било много тужби, мора и то да се реши. Друго полугодиште основне школе ће кренути кроз спортске активности, биће израђен план и програм за предшколске установе. Високо смо пласирани у области за тестирање за науку и математику", истиче Шарчевић.


Каже да ће се рад наставника мењати од другог полугодишта.

"Већ од другог полугодишта наставни план и програм биће растерећени. То је основа приче, имамо састанке и бавимо се међупредметним потписивањим, а доћи ћемо до тога како се оцењује, шта је оптерећење", објашњава Шарчевић.

Сматра да ће родитељи имати више информација о томе да ли има допунске наставе, па ће тако мање плаћати евентуалне приватне часове.

Говорећи о лиценцирању директора школа, Шарчевић је рекао да је обавеза сваког директора да се обучи пошто представља једну установу, јер ако направи штету, Министарство то финансира.

"Ред је да похвалимо добар део система, школама које имају оцену четири уручићемо лиценце, имаће редовне обуке око менаџмента. Они који су добили три имаће мању обуку, а они који имају јединицу и двојку, значи да нешто не раде добро. Не можемо променити половину школа, али можемо их обучити", објашњава Шарчевић.

Говорећи о новцу који је издвојен за просвету, Шарчевић је рекао да не жели да изрази степен свог задовољства.

"Мора више да се издвоји за плате, али од одвојеног новца нама на плате одлази већина. Не користимо отпремнине, али ако се уреди имамо договор да се позабавимо том темом, да део уштеда остане у систему", каже Шарчевић.

Истиче да ако поглавља 25 и 26 буду отворена, да ће бити у бољој позицији и додаје да имамо добре примере и искуство комшија и да видимо њихове грешке.

"Лично мислим да је премијер истакао шта ће се из реалних извора направити, истиче нам аранжман, и три одсто повећања је реално очекивати. Битно нам је да имамо бољи раст, где треба да преговарамо, али не ваља да стоји прича да не радимо боље", закључио је Шарчевић.
 
Извор: РТС
Последњи пут ажурирано ( Wednesday, 07 December 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC